Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen előkészületeket kell tennem a hűtőkamra felépítéséhez? (Telepítési feltételek)

A legfontosabb, hogy az aggregát egység telepítési helyén a megfelelő elektromos energia ellátás és áramköri megszakító biztosítva legyen (1 vagy 3 fázis, teljesítménytől függően). A bekötéshez egy kötődobozra van szükségünk. A hűtőkamra kondenzvize az elpárologtató egységnél keletkezik (a kamrán belül), így a cseppvíz elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt a kamrán belül a kivitelező végzi, a kamrán kívül a bűzelzárt lefolyót azonban biztosítani kell. Ez lehet meglévő szifonba kötés, vagy erre a célra kialakított falsíkba süllyesztett lefolyó. A lefolyónak a kamratest mögött, vagy oldalfalánál kívül kell lenni. A hűtőkamra fogadására kialakított helyiségnek szintezett, sík, teherhordó aljzattal kell rendelkeznie. Kültéri kamra esetén a kamratest fölé csapadékvédő tetőszerkezetet kell kialakítani és javasolt a direkt napfénytől való védelem is.

Milyen paraméterekre van szükség árajánlat kéréséhez?

Elsősorban a tervezett hűtőkamra külső méreteire, valamint a pontosabb árajánlat adása érdekében alaprajzra (lehet kézzel rajzolt is!) is. Az ajánlatkérő határozza meg a tervezett hűtőkamra anyagminőségét is (festett acél, rozsdamentes, stb..) és különtelepítendő aggregát esetén az aggregát tervezett telepítési helyét. Természetesen szükség van még a pontos elérhetőségekre (cím, e-mail, telefonszám, kontaktszemély), ahová az ajánlatot küldhetjük, illetve kérdés esetén elérjük az érdeklődőt. Ajánlat kérésekor a minél pontosabb leírás és rajz elősegíti a pontos árajánlat adási és előtervezési folyamatot.

Részletes információkhoz juthat továbbá a következő oldalon:

A hűtőaggregátort hová érdemes telepíteni?

Alapesetben javasolt a hűtőaggregátot kültérre telepíteni, így az megfelelő kondenzációval tud működni. A kültéri telepítés során mellőzni kell a déli fekvésű oldalra történő telepítést, elkerülve ezzel a hűtőaggregát hatásfokának csökkenését a nyári hónapokban. Nem csak kültérre lehet azonban telepíteni a hűtőaggregátot, hanem egyéb jól szellőző helyekre is (alagsor, pince, lépcsőfeljáró, padlás, stb).

A hűtőkamra test tetejére is szerelhető a hűtőgépészet, ez esetben beszélünk kamratetőre telepített aggregátról. A legfontosabb ez esetben azt figyelembe venni, hogy a megfelelő szellőzés biztosított-e a berendezés megfelelő működéséhez. Amennyiben nem megfelelő a szellőzés, úgy a hűtéstechnika hatásfoka és élettartama jelentősen csökken (pl. gondoljunk bele egy működő nagykonyha környezetébe, ahol még 4-5 hűtőkamra gépészetének is üzemelni kell – mindez egy légtérben…). Plusz szellőzést lehetséges biztosítani megfelelő teljesítményű légtechnika, vagy ventilátor alkalmazásával, a légcsere biztosításával.

Mennyi elektromos energiát fogyaszt a hűtőkamra?

A hűtőkamra energia fogyasztása nagymértékben függ a hűtőteljesítménytől. A felhasználó azonban nagymértékben befolyásolni tudja az energiafogyasztást. Normál hűtőkamra esetén a szigetelt padozat kivitelezésével hosszú távon csökkenthetőek az energia költségek. Minden hűtőkamra esetén érvényes, hogy az ajtót a lehető legrövidebb ideig tartsuk nyitva, rakodás, áruválogatás esetén is csak a szükséges ideig legyen nyitva a hűtőkamra ajtó. Ez az elektromos energiafogyasztást jelentősen befolyásolja. A fogyasztási értéket a hűtőteljesítmény függvényében tudjuk meghatározni KWh-ban, de a tényleges fogyasztás nagymértékben függ a felhasználás jellegétől és az üzemeltetőtől. (További információ az energia megtakarítási javaslatok menüpontban)

Mekkora zaja van a hűtőberendezésnek?

A hűtőaggregát zaja minden esetben teljesítmény függő, de hatással van rá az elhelyezés és beszerelés módja is.

A hűtőaggregátot javasolt olyan helyre telepíteni, ahol a működés zaja sem nappal, sem éjszaka nem zavarja a környezetet, illetve az a hatósági előírásoknak megfelelő zajszint alatt marad. Figyelembe kell venni azonban az elhelyezésre vonatkozó környezeti adottságokat is. Az aggregátot minden esetben a működési zaj és a környezeti adottságok figyelembe vételével kell telepíteni. Javasolt a helyszíni megtekintés alkalmával az aggregát pontos telepítési helyét a hűtőkamra kivitelezővel közösen meghatározni, majd az illetékes hatóságnál informálódni, hogy az aggregát kültéri telepítését engedélyezik-e (pl: zajártalom előírások, műemlék védelem, városkép, stb..)

Léteznek ún. extra csendes hűtőaggregátok is, melyek működési zaja rendkívül kicsi, ezt olyan helyre javasoljuk telepíteni, ahol a környezetben élők miatt a zajterhelés mértéke kiemelkedően fontos (lakóházas övezet, lakótelep, bérház belső udvar, stb..).

A hűtőkamra elpárologtató zaja minimális, csak a ventillátorok által keltett zaj jelentkezik, amely a hűtőkamrán kívül nem jár releváns zajjal.

A telepítés jár-e zajjal, porral, stb?

A költséghatékonyság érdekében ipari panelekkel dolgozunk, amelyek falcolása és a sarkok méretre vágása a helyszínen történik. Ez természetesen porral és zajjal jár. Így amennyiben a telepítési helyszínen nem megengedett az ilyen jellegű munkavégzés, úgy a megrendelő előzetes jelzése alapján mi már a telephelyen előkészítetjük a paneleket, és az összeépítés így minimális zajjal és szeméttel jár.

Mennyi ideig tart a hűtőkamra építése?

Természetesen mérettől és telepítési helyszíntől függ. Kisebb 5-10 m3-es hűtőkamrákat egy napon belül beüzemelünk, nagyobb kamrák esetén előzetes felmérést követően tudunk pontos telepítési időtartamot megadni.

Milyen lépésekből áll a hűtőkamra építése?

Padlós kamráknál első lépésben a panelpadozat lefektetése történik, padló nélküli hűtőkamrák esetén U-profilokat rögzítünk le az aljzathoz. Ezt követően történik az oldalfalak felállítása, majd a kamratető beemelése. Legvégül az ajtó felszerelése, a panelcsatlakozások tömítése, majd az íves szegők felhelyezése következik. Párhuzamosan a fenti munkákkal történik a hűtőberendezés felszerelése és beüzemelése.

Milyen javasolt hőmérsékleten és meddig tárolhatom az élelmiszereket?

Az élelmiszer alapanyagokat a szakhatósági és a vonatkozó egyéb előírásoknak (HACCP) megfelelően kell tárolni. A szakosított hűtőtárolás mellett figyelembe kell venni az egyes termékek eltarthatóságát és a tárolási hőmérsékletet. A tárolási hőfokot folyamatosan mérni és regisztrálni szükséges, amellyel megfelelően bizonyítható, hogy a nevezett áru a megfelelő környezetben került hűtő tárolásra. A következő táblázat iránymutatást ad, hogy milyen jellegű élelmiszert mennyi ideig ajánlott a hűtőterekben tárolni:

TermékHűtési hőmérsékletRelatív
páratartalom %
Ajánlott tárolási
időtartam
Alma-1 / +185 – 902-7 hónap
Bab (szárított)+0.7706 hónap
Banán+11.7852 hét
Bárány (Fagyasztott)-24 / -1280 – 9010 hónap
Bárány (Friss)0 / +180 – 905-10 nap
Birka (Fagyasztott)-12 / -1880 – 853-8 hónap
Birka (Friss)080 – 8510 nap
Burgonya+3 / +685 – 906 hónap
Citrom+5 / +1080 – 902 hónap
Cseresznye+0.5 / +1801-3 hét
Csokoládé+4.5756 hónap
Datolya-4.57512 hónap
Dinnye+2 / +780 – 901-8 hét
Hal (Fagyasztott)-20 / -1290 – 958-10 hónap
Hal (Friss)-0.5 / +490 – 951-2 hét
Jégkrém-30 / -20852-12 hét
Kajszi-0.5 / +1.678 – 851-2 hét
Káposzta0 / +185 – 901-3 hónap
Karfiol0 / +285 – 902-3 hét
Margarin+0.5806 hónap
Marha (Fagyasztott)-18 / -2080 – 853-8 hónap
Marha (Friss)+1.75873 hét
Méz1756 hónap
Narancs0 / +1.285 – 908-10 hónap
Őszibarack-0.5 / +180 – 852-4 hét
Paradicsom (Zöld)+10 / +2085 – 903-4 hét
Petrezselyem+1.5801-2 hét
Rák-7801 hónap
Sajt-1 / +1.565 – 753-10 hónap
Saláta0 / +185 – 901-2 hónap
Sárgarépa085 – 901-2 hét
Sertés (Fagyasztott)-12 / -1880 – 853-8 hónap
Sertés (Friss)080 – 853 hét
Szárnyas (Fagyasztott)-30 / -10803-12 hónap
Szárnyas (Friss)0801 hét
Szőlő-1 / +385 – 901-4 hónap
Tej0 / +280 – 851 hét
Tojás-1 / -0.580 – 858 hónap
Uborka+2 / +775 – 852 hét
Vaj-10 / -175 – 806 hónap
Zöldbab080 – 901-3 hét
Zöldség (Fagyasztott)-24 / -186-12 hónap

Hogyan szállítják a hűtőkamrát a telephelyemre? Hogyan fog beférni?

A hűtőkamrák mindig lapraszerelt állapotban kerülnek leszállításra (kivéve az egyedi borhűtőket). Így a telepítés helyszínére panelenként történik a beszállítása, majd a hűtőkamra felépítésekor a panelek szintén egyesével kerülnek a helyükre. Az első osztályú panelek védőfóliával ellátva érkeznek, így a szállítás közben nem sérülnek meg. Mivel előzetesen helyszíni megtekintés, vagy egyeztetést követően kerülnek a panelek legyártásra, így a hűtőkamra a helyére biztosan be fog férni. Ha a beépítési méretek időközben mégis változnak, akkor haladéktalanul írásban értesíteni kell a kivitelezőt.

Hogyan csökkenthetőek a beruházási költségeim?

Elsősorban az ipari panelekből épített hűtőkamrák használatával, mivel ezek a panelek folyamatos gépsoron kerülnek gyártásra, így az ár – érték arányuk a legkedvezőbb. Normál kamráknál jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket, ha a hűtőkamra szigetelt padozat nélkül, U-profilokra kerül felépítésre. Ez azt jelenti, hogy a külső és belső járófelület szintje megegyezik, a kamra padozata nem kerül beépítésre. A padozatszigetelés nélküli kamra tisztántartása is könnyebb, így a kamra könnyebben takarítható, ami újabb költségmegtakarítást eredményez. (Meg kell itt említenünk azonban, hogy a padozatszigetelés hiánya miatt az energia költségek növekedni fognak, mivel nagyobb hőveszteség fog jelentkezni).

További megtakarításra ad lehetőséget – amennyiben nem szükséges kulcsos zárható zárszerkezet – ha egy egyszerű ajtónyitó szerkezettel szereljük fel a hűtőkamrát. Ilyen esetben megtakarítás lehetséges a zsanéroknál is, amikor egy egyszerű műanyag burkolatú zsanért szerelünk fel.