A hűtőajtók lelke – Minőségi szigetelés az IglooDoors®-tól
Sok szempontból megvizsgáltuk már korábban a hűtőkamrák működését, praktikus kialakítási lehetőségeit, kitértünk a hűtőajtók típusaira is. Ez alkalommal a szigetelés fontosságának részleteibe ássuk bele magunkat. Ahhoz, hogy a hűtőkamrák minden részében a lehető legjobb teljesítményt és minőséget tudjuk ügyfeleinknek szolgáltatni, kiemelten fontosnak találtuk a megfelelő minőségű ajtók választását. Az energiahatékonyság szempontjából olyannyira fontos szerepet tölt be a hűtőkamra ajtó, hogy saját fejlesztésű ajtók tervezése és gyártása mellett döntöttük, melyeket az IglooDoors® márkanév alatt értékesítünk. A használati tapasztalatok alapján az ajtók rendszeresen gépészeti finomításokon, műszaki újításokon estek át, illetve nagy figyelmet fordítottunk a hűtési folyamathoz elengedhetetlen tömítés és szigetelés részleteire is.
Beszállítónkkal karöltve, folyamatos konzultációink alapján sikerült egy háromszoros élettartamú, prémium minőségű EPDM gumitömítést kifejlesztenünk az IglooDoors® ajtókba, felül múlva az eddig megszokott, átlagos lehetőségeket. Ez az alapos és minőségi munka igaz a szigetelő technológiára és az anyagminőségre is természetesen.
Hőszigetelés – miért is kulcsfontosságú a kialakításban?
Az IglooDoors® nyíló- és tolóajtók funkcionalitásukban, paramétereikben eltérőek, személyre szabhatóak, viszont egy dologban mindkét típus egyaránt kiemelkedő, szigetelésük kivételes hatékonyságú.
Ez köszönhető a tökéletes anyagválasztásnak, 40-42 kg/m3 PIR szigetelő maggal beépített egyedi szigetelő lapokról lévén szó, ami teljes mértékben freon és H-freonmentes és pentán habosítási eljárással készülnek. Poliuretán keményhab, mely csaknem 95%-ban zárt cellás elrendezésű.
A hőszigetelő betétek 60-150 mm vastagság között készülnek a tárolási-, hűtési igénytől függően. A teljes szigetelés a lemezfelületre pedig nyírásstabil tapadással rögzül.
A hűtőkamra hőmérsékleti tartományai határozzák meg legfőképp, hogy milyen szigetelőbetét vastágság a javasolt.
A hűtőkamra nyíló- és tolóajtólapok vastagsága típusok szerint:
Nyílóajtók:
– IDH60 – Pozitív hőmérsékleti tartományban +12 -18 °C között – 60 mm
– IDH80 – Pozitív hőmérsékleti tartományban 0 – 10 °C között – 80 mm
– IDH100 – Negatív hőmérsékleti tartományban -18 – -22 °C között – 100 mm
– IDH150 – Fagyasztó és sokkoló berendezések hőmérsékleti tartományában -25 – -40 °C között – 150 mm
Tolóajtók:
– IDS60 – Pozitív hőmérsékleti tartományban +12 -18 °C között – 60 mm
– IDS80 – Pozitív hőmérsékleti tartományban 0 – 10 °C között – 80 mm
– IDS100 – Negatív hőmérsékleti tartományban -18 – -22 °C között – 100 mm
– IDS150 – Fagyasztó és sokkoló berendezések hőmérsékleti tartományában -25 – -40 °C között – 150 mm
A felsoroltak alapján egyértelműen látható, hogy minél alacsonyabb hőmérséklet tartományú kamrát szeretnénk kivitelezni, az ajtó szigetelését is annál vastagabbra kell tervezni, a lehető legjobb hőtartás eléréshez.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy energiatakarékossági megfontolásból, érdemes minél vastagabb ajtólapot választani. Kizárólag a típusonkénti megfelelő méretet ajánljuk, mert a súly a lapvastagsággal együtt egyenesen arányosan növekszik, így a nagyobb súly nagyobb terheléssel jár, ami károsodást is jelenthet a mozgató szerkezetre nézve.
A hűtőkamrák ideális hőmérséklet megtartásához fontos a megfelelő szigetelő közeg kialakítása, mely során fontos figyelembe venni az adott célnak megfelelően a szakértők által megadott méreteket, így hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk a fenntartási költségeken.