For international markets we are offering the following two product ranges

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen előkészületeket kell tennem a hűtőkamra felépítéséhez? (Telepítési feltételek)

Első lépésként tájékozódjon a tervezés folyamatáról és alapvető szempontjairól, melyhez szakértői YouTube videónkat ajánljuk. A továbbiakban rendkívül hasznos lesz, ha már a kezdetektől tisztában van, hogy milyen tényezőket kell szem előtt tartani.

A legfontosabb, hogy az aggregát egység telepítési helyén a megfelelő elektromos energia ellátás és áramköri megszakító biztosítva legyen (1 vagy 3 fázis, teljesítménytől függően). A bekötéshez egy kötődobozra van szükségünk. A hűtőkamra kondenzvize az elpárologtató egységnél keletkezik (a kamrán belül), így a cseppvíz elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt a kamrán belül a kivitelező végzi, a kamrán kívül a bűzelzárt lefolyót azonban biztosítani kell. Ez lehet meglévő szifonba kötés, vagy erre a célra kialakított falsíkba süllyesztett lefolyó. A lefolyónak a kamratest mögött, vagy oldalfalánál kívül kell lenni. A hűtőkamra fogadására kialakított helyiségnek szintezett, sík, teherhordó aljzattal kell rendelkeznie. Kültéri kamra esetén a kamratest fölé csapadékvédő tetőszerkezetet kell kialakítani és javasolt a direkt napfénytől való védelem is.

Milyen paraméterekre van szükség árajánlat kéréséhez?

Elsősorban a tervezett hűtőkamra külső méreteire, valamint a pontosabb árajánlat adása érdekében alaprajzra (lehet kézzel rajzolt is!) is. Az ajánlatkérő határozza meg a tervezett hűtőkamra anyagminőségét is (festett acél, rozsdamentes, stb..) és különtelepítendő aggregát esetén az aggregát tervezett telepítési helyét. Természetesen szükség van még a pontos elérhetőségekre (cím, e-mail, telefonszám, kontaktszemély), ahová az ajánlatot küldhetjük, illetve kérdés esetén elérjük az érdeklődőt. Ajánlat kérésekor a minél pontosabb leírás és rajz elősegíti a pontos árajánlat adási és előtervezési folyamatot.

Részletes információkhoz juthat továbbá a következő oldalon:

A hűtőaggregátort hová érdemes telepíteni?

Alapesetben javasolt a hűtőaggregátot kültérre telepíteni, így az megfelelő kondenzációval tud működni. A kültéri telepítés során mellőzni kell a déli fekvésű oldalra történő telepítést, elkerülve ezzel a hűtőaggregát hatásfokának csökkenését a nyári hónapokban. Nem csak kültérre lehet azonban telepíteni a hűtőaggregátot, hanem egyéb jól szellőző helyekre is (alagsor, pince, lépcsőfeljáró, padlás, stb).

A hűtőkamra test tetejére is szerelhető a hűtőgépészet, ez esetben beszélünk kamratetőre telepített aggregátról. A legfontosabb ez esetben azt figyelembe venni, hogy a megfelelő szellőzés biztosított-e a berendezés megfelelő működéséhez. Amennyiben nem megfelelő a szellőzés, úgy a hűtéstechnika hatásfoka és élettartama jelentősen csökken (pl. gondoljunk bele egy működő nagykonyha környezetébe, ahol még 4-5 hűtőkamra gépészetének is üzemelni kell – mindez egy légtérben…). Plusz szellőzést lehetséges biztosítani megfelelő teljesítményű légtechnika, vagy ventilátor alkalmazásával, a légcsere biztosításával.

Mennyi elektromos energiát fogyaszt a hűtőkamra?

A hűtőkamra energia fogyasztása nagymértékben függ a hűtőteljesítménytől. A felhasználó azonban nagymértékben befolyásolni tudja az energiafogyasztást. Normál hűtőkamra esetén a szigetelt padozat kivitelezésével hosszú távon csökkenthetőek az energia költségek. Minden hűtőkamra esetén érvényes, hogy az ajtót a lehető legrövidebb ideig tartsuk nyitva, rakodás, áruválogatás esetén is csak a szükséges ideig legyen nyitva a hűtőkamra ajtó. Ez az elektromos energiafogyasztást jelentősen befolyásolja. A fogyasztási értéket a hűtőteljesítmény függvényében tudjuk meghatározni KWh-ban, de a tényleges fogyasztás nagymértékben függ a felhasználás jellegétől és az üzemeltetőtől. (További információ az energia megtakarítási javaslatok menüpontban) Továbbá fontos szerepet játszik a rendszeres karbantartás is, melynek hiánya az áramfogyasztás növekedéséhez és hatékonytalan működéshez vezethet.

Ebben a témakörben ajánljuk szakértőink rendkívül informatív videóját.

Mekkora zaja van a hűtőberendezésnek?

A hűtőaggregát zaja minden esetben teljesítmény függő, de hatással van rá az elhelyezés és beszerelés módja is.

A hűtőaggregátot javasolt olyan helyre telepíteni, ahol a működés zaja sem nappal, sem éjszaka nem zavarja a környezetet, illetve az a hatósági előírásoknak megfelelő zajszint alatt marad. Figyelembe kell venni azonban az elhelyezésre vonatkozó környezeti adottságokat is. Az aggregátot minden esetben a működési zaj és a környezeti adottságok figyelembe vételével kell telepíteni. Javasolt a helyszíni megtekintés alkalmával az aggregát pontos telepítési helyét a hűtőkamra kivitelezővel közösen meghatározni, majd az illetékes hatóságnál informálódni, hogy az aggregát kültéri telepítését engedélyezik-e (pl: zajártalom előírások, műemlék védelem, városkép, stb..)

Léteznek ún. extra csendes hűtőaggregátok is, melyek működési zaja rendkívül kicsi, ezt olyan helyre javasoljuk telepíteni, ahol a környezetben élők miatt a zajterhelés mértéke kiemelkedően fontos (lakóházas övezet, lakótelep, bérház belső udvar, stb..).

A hűtőkamra elpárologtató zaja minimális, csak a ventillátorok által keltett zaj jelentkezik, amely a hűtőkamrán kívül nem jár releváns zajjal.

A telepítés jár-e zajjal, porral, stb?

A költséghatékonyság érdekében ipari panelekkel dolgozunk, amelyek falcolása és a sarkok méretre vágása a helyszínen történik. Ez természetesen porral és zajjal jár. Így amennyiben a telepítési helyszínen nem megengedett az ilyen jellegű munkavégzés, úgy a megrendelő előzetes jelzése alapján mi már a telephelyen előkészítetjük a paneleket, és az összeépítés így minimális zajjal és szeméttel jár.

Mennyi ideig tart a hűtőkamra építése?

Természetesen mérettől és telepítési helyszíntől függ. Kisebb 5-10 m3-es hűtőkamrákat egy napon belül beüzemelünk, nagyobb kamrák esetén előzetes felmérést követően tudunk pontos telepítési időtartamot megadni. Egy jól megtervezett kamra esetében a teljes építési folyamat is gördülékenyebben zajlik.

A teljes tervezési folyamatról készítettünk egy szakértői YouTube videót is, amit érdemes megnézni mielőtt belevág a projektbe.

Milyen lépésekből áll a hűtőkamra építése?

Padlós kamráknál első lépésben a panelpadozat lefektetése történik, padló nélküli hűtőkamrák esetén U-profilokat rögzítünk le az aljzathoz. Ezt követően történik az oldalfalak felállítása, majd a kamratető beemelése. Legvégül az ajtó felszerelése, a panelcsatlakozások tömítése, majd az íves szegők felhelyezése következik. Párhuzamosan a fenti munkákkal történik a hűtőberendezés felszerelése és beüzemelése. Egy hűtőkamra építésének a nulladik lépése természetesen a részletes tervezés.

Új YouTube videó sorozatunkban szakértőnk a tervezés fortélyaiba is beavat minden érdeklődőt, érdemes megnézni őket!

Milyen javasolt hőmérsékleten és meddig tárolhatom az élelmiszereket?

Az élelmiszer alapanyagokat a szakhatósági és a vonatkozó egyéb előírásoknak (HACCP) megfelelően kell tárolni. A szakosított hűtőtárolás mellett figyelembe kell venni az egyes termékek eltarthatóságát és a tárolási hőmérsékletet. A tárolási hőfokot folyamatosan mérni és regisztrálni szükséges, amellyel megfelelően bizonyítható, hogy a nevezett áru a megfelelő környezetben került hűtő tárolásra. A következő táblázat iránymutatást ad, hogy milyen jellegű élelmiszert mennyi ideig ajánlott a hűtőterekben tárolni:

Termék Hűtési hőmérséklet Relatív
páratartalom %
Ajánlott tárolási
időtartam
Alma -1 / +1 85 – 90 2-7 hónap
Bab (szárított) +0.7 70 6 hónap
Banán +11.7 85 2 hét
Bárány (Fagyasztott) -24 / -12 80 – 90 10 hónap
Bárány (Friss) 0 / +1 80 – 90 5-10 nap
Birka (Fagyasztott) -12 / -18 80 – 85 3-8 hónap
Birka (Friss) 0 80 – 85 10 nap
Burgonya +3 / +6 85 – 90 6 hónap
Citrom +5 / +10 80 – 90 2 hónap
Cseresznye +0.5 / +1 80 1-3 hét
Csokoládé +4.5 75 6 hónap
Datolya -4.5 75 12 hónap
Dinnye +2 / +7 80 – 90 1-8 hét
Hal (Fagyasztott) -20 / -12 90 – 95 8-10 hónap
Hal (Friss) -0.5 / +4 90 – 95 1-2 hét
Jégkrém -30 / -20 85 2-12 hét
Kajszi -0.5 / +1.6 78 – 85 1-2 hét
Káposzta 0 / +1 85 – 90 1-3 hónap
Karfiol 0 / +2 85 – 90 2-3 hét
Margarin +0.5 80 6 hónap
Marha (Fagyasztott) -18 / -20 80 – 85 3-8 hónap
Marha (Friss) +1.75 87 3 hét
Méz 1 75 6 hónap
Narancs 0 / +1.2 85 – 90 8-10 hónap
Őszibarack -0.5 / +1 80 – 85 2-4 hét
Paradicsom (Zöld) +10 / +20 85 – 90 3-4 hét
Petrezselyem +1.5 80 1-2 hét
Rák -7 80 1 hónap
Sajt -1 / +1.5 65 – 75 3-10 hónap
Saláta 0 / +1 85 – 90 1-2 hónap
Sárgarépa 0 85 – 90 1-2 hét
Sertés (Fagyasztott) -12 / -18 80 – 85 3-8 hónap
Sertés (Friss) 0 80 – 85 3 hét
Szárnyas (Fagyasztott) -30 / -10 80 3-12 hónap
Szárnyas (Friss) 0 80 1 hét
Szőlő -1 / +3 85 – 90 1-4 hónap
Tej 0 / +2 80 – 85 1 hét
Tojás -1 / -0.5 80 – 85 8 hónap
Uborka +2 / +7 75 – 85 2 hét
Vaj -10 / -1 75 – 80 6 hónap
Zöldbab 0 80 – 90 1-3 hét
Zöldség (Fagyasztott) -24 / -18 6-12 hónap

Hogyan szállítják a hűtőkamrát a telephelyemre? Hogyan fog beférni?

A hűtőkamrák mindig lapraszerelt állapotban kerülnek leszállításra (kivéve az egyedi borhűtőket). Így a telepítés helyszínére panelenként történik a beszállítása, majd a hűtőkamra felépítésekor a panelek szintén egyesével kerülnek a helyükre. Az első osztályú panelek védőfóliával ellátva érkeznek, így a szállítás közben nem sérülnek meg. Mivel előzetesen helyszíni megtekintés, vagy egyeztetést követően kerülnek a panelek legyártásra, így a hűtőkamra a helyére biztosan be fog férni. Ha a beépítési méretek időközben mégis változnak, akkor haladéktalanul írásban értesíteni kell a kivitelezőt.

Hogyan csökkenthetőek a beruházási költségeim?

Elsősorban az ipari panelekből épített hűtőkamrák használatával, mivel ezek a panelek folyamatos gépsoron kerülnek gyártásra, így az ár – érték arányuk a legkedvezőbb. Normál kamráknál jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket, ha a hűtőkamra szigetelt padozat nélkül, U-profilokra kerül felépítésre. Ez azt jelenti, hogy a külső és belső járófelület szintje megegyezik, a kamra padozata nem kerül beépítésre. A padozatszigetelés nélküli kamra tisztántartása is könnyebb, így a kamra könnyebben takarítható, ami újabb költségmegtakarítást eredményez. (Meg kell itt említenünk azonban, hogy a padozatszigetelés hiánya miatt az energia költségek növekedni fognak, mivel nagyobb hőveszteség fog jelentkezni).

További megtakarításra ad lehetőséget – amennyiben nem szükséges kulcsos zárható zárszerkezet – ha egy egyszerű ajtónyitó szerkezettel szereljük fel a hűtőkamrát. Ilyen esetben megtakarítás lehetséges a zsanéroknál is, amikor egy egyszerű műanyag burkolatú zsanért szerelünk fel.

Ki kell emelnünk, hogy a nem gondos és előrelátó tervezés is többletköltségekhez vezethet. Ezek elkerülésére ajánljuk Youtube videónkat, melyben szakértőnk a hűtőkamra tervezés minden szempontját részletesen ismerteti.