For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

A jövő hűtési igényei már itt vannak: Adatközpontok hűtése

2020. július. 10. 10:39 Hűtéstechnika

Ahogy igyekszünk lépést tartani a legújabb trendekkel, néha egy-egy igazi iparági érdekességbe botlunk. Az adatközpontok, szerverparkok hűtési igénye nem újkeletű probléma, de a hűtési igények növekedése óriási. Az utóbbi évek bevett hűtési jógyakorlatát mutatjuk most be és abba is bepillantást nyújtunk, hogy mit tartogathat az adatközpontok számára a jövő. Csemegézz velünk az iparági érdekességekből!

Hogyan változott az adatközpontok hűtési igénye?

Ha megnézzük az elmúlt 10-15 év szerverszobáinak az elrendezését, nem nagyon találunk változást a szerverek erejének sűrűségében. Sokáig bőven elég volt klimatizálni a szerverszobát, esetlen CRAC-ot, azaz géptermi hűtési rendszert alkalmazni, hogy ellensúlyozzuk a szerverekből kiáramló hőt. Ezek a rendszerek addig működtek jól, amíg a szerverek 130 W-nál nagyobb teljesítményt nem alakítanak hővé.

Az utóbbi években azonban a szerverek erejének sűrűsége egy-egy polcon messze meghaladja az eddigi standardeket, amely meghozta egyben a teljesen új hűtési megoldások kidolgozásának igényét.

Mi okozza ezt az óriási hűtési igényt?

A Mesterséges Intelligencia (AI), az egyre népszerűbb e-sportok és gaming, a nagy teljesítményű számítógépek, 3D grafikák és az Internet of Things (IoT) mind egyre gyorsabb és komplexebb számítógépeket igényelnek. Gondoljunk csak a felhőszolgáltatások robbanásszerű elterjedésére, ahol a szolgáltatók már versengenek az ügyfelekért, amely arra kényszeríti őket, hogy minél hatékonyabban használják ki az adatközpontjaiban rendelkezésre álló helyet. Természetesen ez a megnövekedett teljesítmény nemcsak a hűtési igényben tükröződik, hanem a felvett elektromos áram mennyiségében is. Az IDC statisztikái alapján a szerverenként felvett elektromos áram globálisan átlagosan évi 9%-kal növekszik.

Egy ilyen nagyteljesítményű szervereket felsorakoztató adatközpont hűtésének a folyamatos menedzsmentje is kihívás. Az adatközpont felállítását egy nagyon alapos hőtervezés előzi meg, hogy optimalizálni tudják a szükséges hűtési igényeket. Ha nem megfelelő az elrendezés, akkor óriási összegekbe kerülhet a biztonságos hőmérséklet fenntartása. Majd folyamatosan monitorozzák a szerverek egészségét, áram- és hőfelvételét és az egész központ energiahatékonyságát, hogy amennyiben szükséges, azonnal be tudjanak avatkozni.

Hogyan történik egy adatközpont hűtése?

Az elmúlt években vált népszerűvé a hideg és meleg levegő fizikai elválasztása, amellyel jelentős energia spórolható meg. A lényege, hogy a friss, hideg levegő, amit a szerverek beszívnak, és a szerverekből kiáramló forró levegő közé valamilyen fizikai akadályt helyezzünk, így megakadályozzuk a kettő keveredését. Egy másik szintén a levegőt célzó hűtési módszer a polcokon történő hőelvonás, ahol a polcokba kerül beépítésre a kompresszor és a hűtőberendezés.

2018 óta szintén drámai növekedést tapasztaltunk a szerverek erejének sűrűségében, azaz gyakori a jobb, nagyobb teljesítményű számítógépek felsorakoztatása egymás mellett. Ezen csúcsteljesítményű adatközpontok egyre inkább feszegetik a léghűtés határát. Egyrészről a léghűtő rendszerek nem lesznek képesek megfelelni ezeknek az exponenciálisan megnövekedett hűtési igényeknek, másrészről az üzemeltetésük nem lesz gazdaságos. A szakértők szerint a chipek folyadékkal történő hűtése lehet majd a megfelelő megoldás.

Mi várható a jövőben?

A chipek hűtésére két fő irányba történnek a fejlesztések. Egyrészt közvetlenül a processzorokra helyezett lemezekkel, amelyek hőt vonnak el. Kivülről érkező hideg folyadékkal, amelyet a forró szerverek felmelegítenek, és vagy forrón távozik, vagy párologtatással adja le a hőt. Vízzel egy, más szigetelő folyadékkal két fázisban történne párologtatással. A másik, jóval futurisztikusabb módszer a teljes hardver dielektromos folyadékba történő szivárgásmentes merülő hűtése. Természetesen ez még csak a jövő, a szerverparkok hűtése egyelőre még léghűtéssel történik.

Forrás: https://datacenterfrontier.com/history-future-data-center-cooling/

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mire figyeljünk érlelőkamra kialakításakor?

2021. január. 15. 08:49 Hűtéstechnika

Élelmiszeripari és a vendéglátásban használt hűtőkamrákban, hűtőterekben egyre gyakrabban találkozni érlelőkamrákkal, melyeknek kontrollált környezetet kell biztosítania jellemzően sajtok és húsáruk számára. A kereskedelmi érlelőkamráknak számos speciális funkciót is tartalmazniuk kell, szárító és párásító funkció váltják egymást rövid periódusokban. Gondolkodj globálisan, …

Teljes cikk

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez
iparimarketing.hu