For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

A modern tisztatér felépítése

2017. december. 01. 12:55 Tisztatér technika

A tisztatér által biztosított kontrollált környezet számos iparág számára nélkülözhetetlen a gyártási folyamat során, legyen szó gyógyszerekről vagy tudományos kutatásról. Elsődleges céljuk, hogy kiszűrjék a szennyezőanyagokat, mint a mikrobák, porok és vegyi gőzök. A tisztatérben az egy köbméterre eső szennyezőrészecskék száma és mérete pontosan meghatározott, ez az, ami alapvetően meghatározza a tisztatér felépítését is. Az ellenőrzött környezet lehetővé teszi védőruházatot és speciális berendezéseket használva, hogy biztonságban történhessen a gyártás, kutatás vagy orvosi beavatkozás.

Nemzetközi szabványok húzódnak a standardizált tisztaterek felépítése mögött

A következetesség érdekében az amerikai Általános Szolgáltatások Igazgatósága és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet olyan széleskörben alkalmazandó szabványokat és standardokat hozott létre, ami egyértelműen meghatározza egy adott térfogatú helyiségben a levegőben maximálisan elfogadható részecskék értékét. A bővebb kategóriák, mint a 100-as és az 1000-es osztály a katonai FS209E GSA szabványra vonatkoznak, amelyen az ISO 14644-1 szabvány 2001 novemberi elfogadása előtt alkalmaztak világszerte. Habár a GSA szabványt ma már nem alkalmazzák, mégis fontos kiindulópontja a ma alkalmazott standardok megértéséhez.

Tisztatér tervezés lépései
Egy tisztatér tervezése rendkívül összetett folyamat. Speciális működési előírásoknak kell megfelelni és a variációs lehetőségek száma szinte végtelen.

Azóta új dokumentumok és változtatások léptek életbe, mint az ISO 14644-2 és ISO 14698-1. Ezekben a szakkifejezések és mértékegységek pontos meghatározásra kerültek, szigorú előírások vonatkoznak a megfelelőségi vizsgálatokra, a légszennyezés definíciójára és más paraméterekre.

A megfigyelési irányelveket és más standardokat legutóbb 2015 decemberében aktualizálták. A legtöbb újítás a mikro- és makrorészecskékre vonatkozik, valamint a szennyeződés minimalizálása érdekében szükséges eljárási és működési határértékekre.

A tisztatér technológiájának fejlődése

A modern tisztateret egy amerikai fizikus, Willis Whitfield alkotta meg 1960-ban. Azóta azonban a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül. Korábban a tisztaterekben gyakran gondot okoztak a kiszámíthatatlan légáramlatok és a részecskék szabad mozgása. Ma már a HEPA szűrők, HVAC rendszer, a védőtextíliák, a légdiffúzió és a fejlett építőipar mind hozzájárulnak a modern tisztaterek hatékonyságának javításához, miközben az intelligens IoT érzékelők valós idejű felügyeletet nyújtanak és garantálják a biztonságot.

A HVAC rendszerről röviden

A HVAC rendszer és a szűrők alapvető fontosságúak, mivel a tisztaterek a légcserék gyakorisága alapján kerülnek osztályozásra. Az ACR az a paraméter, ami az adott helyiségben az óránkénti légcserék számát jelöli. Viszonyításképpen egy átlagos családi házban ennek a maximális értéke 2, míg egy tisztatérben az ACR akár a 700-at is elérheti.

Minél több ember, minél több berendezést használ, annál magasabb ACR-rel érhetők el az ISO szabványok. A robotika és automatizált eszközök csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét, ami az ellenőrzött környezet megsértésének lehetőségét hordozza magával, így lehetővé teszi a kedvezőbb megtérülést. A szükséges légcserék száma attól is függ, hogy a tisztatér éppen használatban van-e.

ISO 14644 szabvány szerint kialakított tisztatér

Az internet szerepe a tisztatéri technológiában

Valójában az internet jelentette a legfontosabb mérföldkövet a tisztaterek technológiájának fejlődésében. A világháló képes a tisztatér teljes működésének folyamatos szabályozására a hőmérséklettől az ajtók zárásáig. Az internet teszi lehetővé, hogy a tisztaterek működésének nagyrésze teljesen automatikusan, optimalizálva történjen, így nemcsak a költségek, de a potenciális hibák is drasztikusan csökkentek.

A tisztatéri szabványok betartása

Az ISO szabványok 8 különböző tisztatéri osztályt különböztetnek meg a használati cél alapján. Minden osztályt a köbméterenkénti részecskeszám határol be, amelyről részletesen a tisztatéri szabványokról szóló cikkünkben olvashat.

Az alkalmazott szabványnak egyezőnek kell lennie az egyes tisztaterekben és az ott használt eszközökön a teljes biztonság érdekében. Ennek betartása nélkül a lehetséges szennyeződés meghibásodást, minőségromlást, robbanást, betegséget vagy halált is okozhat.

A különböző szabványok eltérő vizsgálati követelményeket írnak elő. Az alábbi táblázat a kötelező tesztek típusát és azok gyakoriságát tartalmazza a különböző ISO szabványok esetében:

Tisztasági
osztály
maximum részecske/m3 a FED STD 209E
megfelelője
≥0.1 µm ≥0.2 µm ≥0.3 µm ≥0.5 µm ≥1 µm ≥5 µm
ISO 1 10b d d d d e
ISO 2 100 24b 10b d d e
ISO 3 1,000 237 102 35b d e 1
ISO 4 10,000 2,370 1,020 352 83b e 10
ISO 5 100,000 23,700 10,200 3,520 832 d,e 100
ISO 6 1,000,000 237,000 102,000 35,200 8,320 293 1,000
ISO 7 c c c 352,000 83,200 2,930 10,000
ISO 8 c c c 3,520,000 832,000 29,300 100,000
ISO 9 c c c 35,200,000 8,320,000 293,000 Room air

a Az alábbi koncentrációk kumulatív mennyiségek, azaz egy tisztasági kategóriában a megengedett maximális mennyiségek egy adott méretű, vagy annál kisebb összes részecskére vonatkoznak.

b Ezen értékek ellenőrzésekor a mintavételezéshez igen nagy levegőtérfogat vizsgálatára lehet szükség, melyekre a szabvány külön ajánlásokat tesz.

c Ezen értéket az adott tisztasági osztályban nem specifikálják, ugyanis az igen nagy koncentrációértékek miatt a határértéknek nem lenne jelentősége.

d Az ilyen kicsi koncentrációk mérése a technikai nehézségek miatt nem praktikus, így ezen értékeket a szabvány nem specifikálja.

e Az 1 μm-nél nagyobb részecskék kis koncentrációjának mérése problémákba ütközik, mert a mérőberendezés maga is elnyel belőlük egy nehezen kontrollálható hányadot. Emiatt ezen értékeket nem specifikálják.

A kötelező teszteken felül opcionális vizsgálatok végezhetők a szűrő-és szigetelőrendszerek működésének ellenőrzése vagy a légáramlatok vizualizálása céljából. Ezek elvégzése természetesen nem kötelező, de hosszútávon kifizetődő, ha proaktívan elősegítjük a tisztaterek környezetének fenntartását, különösen akkor, ha magas kockázatú környezetben dolgozunk.

Tisztateret csak megbízható forrásból

A beszállítók és gyártók felelőssége a legnagyobb a szabványok megfelelő betartását illetően. Személyes felelősségünkként tekintünk arra, hogy a legkiválóbb minőségű tisztatérrel lássuk el ügyfeleinket.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors® katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors® katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez