Tisztatér technika

A modern tisztaterek felépítése

2017. december. 01. 12:55 Tisztatér technika

A tisztatér által biztosított kontrollált környezet számos iparág számára nélkülözhetetlen a gyártási folyamat során, legyen szó gyógyszerekről vagy tudományos kutatásról. Elsődleges céljuk, hogy kiszűrjék a szennyezőanyagokat, mint a mikrobák, porok és vegyi gőzök. A tisztatérben az egy köbméterre eső szennyezőrészecskék száma és mérete pontosan meghatározott. Ez az ellenőrzött környezet lehetővé teszi védőruházatot és speciális berendezéseket használva, hogy biztonságban történhessen a gyártás, kutatás vagy orvosi beavatkozás.

A következetesség érdekében az amerikai Általános Szolgáltatások Igazgatósága és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet olyan széleskörben alkalmazandó szabványokat és standardokat hozott létre, ami egyértelműen meghatározza egy adott térfogatú helyiségben a levegőben maximálisan elfogadható részecskék értékét. A bővebb kategóriák, mint a 100-as és az 1000-es osztály a katonai FS209E GSA szabványra vonatkoznak, amelyen az ISO 14644-1 szabvány 2001 novemberi elfogadása előtt alkalmaztak világszerte. Habár a GSA szabványt ma már nem alkalmazzák, mégis fontos kiindulópontja a ma alkalmazott standardok megértéséhez.

Azóta új dokumentumok és változtatások léptek életbe, mint az ISO 14644-2 és ISO 14698-1. Ezekben a szakkifejezések és mértékegységek pontos meghatározásra kerültek, szigorú előírások vonatkoznak a megfelelőségi vizsgálatokra, a légszennyezés definíciójára és más paraméterekre.

A megfigyelési irányelveket és más standardokat legutóbb 2015 decemberében aktualizálták. A legtöbb újítás a mikro- és makrorészecskékre vonatkozik, valamint a szennyeződés minimalizálása érdekében szükséges eljárási és működési határértékekre.

A tisztatér technológiájának fejlődése

A modern tisztateret egy amerikai fizikus, Willis Whitfield alkotta meg 1960-ban. Azóta azonban a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül. Korábban a tisztaterekben gyakran gondot okoztak a kiszámíthatatlan légáramlatok és a részecskék szabad mozgása. Ma már a HEPA szűrők, HVAC rendszer, a védőtextíliák, a légdiffúzió és a fejlett építőipar mind hozzájárulnak a modern tisztaterek hatékonyságának javításához, miközben az intelligens IoT érzékelők valós idejű felügyeletet nyújtanak és garantálják a biztonságot.

A HVAC rendszer és a szűrők alapvető fontosságúak, mivel a tisztaterek a légcserék gyakorisága alapján kerülnek osztályozásra. Az ACR az a paraméter, ami az adott helyiségben az óránkénti légcserék számát jelöli. Viszonyításképpen egy átlagos családi házban ennek a maximális értéke 2, míg egy tisztatérben az ACR akár a 700-at is elérheti.

Minél több ember, minél több berendezést használ, annál magasabb ACR-rel érhetők el az ISO szabványok. A robotika és automatizált eszközök csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét, ami az ellenőrzött környezet megsértésének lehetőségét hordozza magával, így lehetővé teszi a kedvezőbb megtérülést. A szükséges légcserék száma attól is függ, hogy a tisztatér éppen használatban van-e.

Valójában az internet jelentette a legfontosabb mérföldkövet a tisztaterek technológiájának fejlődésében. A világháló képes a tisztatér teljes működésének folyamatos szabályozására a hőmérséklettől az ajtók zárásáig. Az internet teszi lehetővé, hogy a tisztaterek működésének nagyrésze teljesen automatikusan, optimalizálva történjen, így nemcsak a költségek, de a potenciális hibák is drasztikusan csökkentek.

A tisztatéri szabványok betartása

Az ISO szabványok 8 különböző tisztatéri osztályt különböztetnek meg a használati cél alapján. Minden osztályt a köbméterenkénti részecskeszám határol be, amelyről részletesen a tisztatéri szabványokról szóló cikkünkben olvashat.

Az alkalmazott szabványnak egyezőnek kell lennie az egyes tisztaterekben és az ott használt eszközökön a teljes biztonság érdekében. Ennek betartása nélkül a lehetséges szennyeződés meghibásodást, minőségromlást, robbanást, betegséget vagy halált is okozhat.

A különböző szabványok eltérő vizsgálati követelményeket írnak elő. Az alábbi táblázat a kötelező tesztek típusát és azok gyakoriságát tartalmazza a különböző ISO szabványok esetében:

Tisztasági
osztály
maximum részecske/m3 aFED STD 209E
megfelelője
≥0.1 µm≥0.2 µm≥0.3 µm≥0.5 µm≥1 µm≥5 µm
ISO 110bdddde
ISO 210024b10bdde
ISO 31,00023710235bde1
ISO 410,0002,3701,02035283be10
ISO 5100,00023,70010,2003,520832d,e100
ISO 61,000,000237,000102,00035,2008,3202931,000
ISO 7ccc352,00083,2002,93010,000
ISO 8ccc3,520,000832,00029,300100,000
ISO 9ccc35,200,0008,320,000293,000Room air

a Az alábbi koncentrációk kumulatív mennyiségek, azaz egy tisztasági kategóriában a megengedett maximális mennyiségek egy adott méretű, vagy annál kisebb összes részecskére vonatkoznak.

b Ezen értékek ellenőrzésekor a mintavételezéshez igen nagy levegőtérfogat vizsgálatára lehet szükség, melyekre a szabvány külön ajánlásokat tesz.

c Ezen értéket az adott tisztasági osztályban nem specifikálják, ugyanis az igen nagy koncentrációértékek miatt a határértéknek nem lenne jelentősége.

d Az ilyen kicsi koncentrációk mérése a technikai nehézségek miatt nem praktikus, így ezen értékeket a szabvány nem specifikálja.

e Az 1 μm-nél nagyobb részecskék kis koncentrációjának mérése problémákba ütközik, mert a mérőberendezés maga is elnyel belőlük egy nehezen kontrollálható hányadot. Emiatt ezen értékeket nem specifikálják.

A kötelező teszteken felül opcionális vizsgálatok végezhetők a szűrő-és szigetelőrendszerek működésének ellenőrzése vagy a légáramlatok vizualizálása céljából. Ezek elvégzése természetesen nem kötelező, de hosszútávon kifizetődő, ha proaktívan elősegítjük a tisztaterek környezetének fenntartását, különösen akkor, ha magas kockázatú környezetben dolgozunk.

Tisztateret csak megbízható forrásból

A beszállítók és gyártók felelőssége a legnagyobb a szabványok megfelelő betartását illetően. Személyes felelősségünkként tekintünk arra, hogy a legkiválóbb minőségű tisztatérrel lássuk el ügyfeleinket.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Így érjen el maximális biztonságot és hatékony munkavégzést a hűtőtérben

Hűtéstechnika 2018. május. 20. 09:35

A hűtőkamrákat széles körben alkalmazzák különböző kereskedelmi célokra, mert extra tárolóhelyet biztosítanak. Nagy mennyiségű élelmiszereket tárolhatunk benne, amelyek hosszú ideig frissek és megfelelő tápértékűek maradnak. A hűtőkamrák hőmérséklete beállítható a célnak tökéletes tartományba, valamint számos tartozékkal, kiegészítővel szabható az adott …

Teljes cikk

Miért kell egy nagykonyhába sokkoló?

Hűtéstechnika 2018. május. 13. 09:34

Amikor vendéglátásról van szó, rengeteg speciális követelménynek és igénynek kell megfelelni. A kereskedelmi étkeztetés olyan, mint a sakk; a megfelelő időben kell megtenni a megfelelő lépést. A kiváló teljesítményhez azonban kiváló berendezésre van szükség, ezért pontosan ismernie kell munkafolyamatait és …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez