For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

A modern tisztaterek felépítése

2017. december. 01. 12:55 Tisztatér technika

A tisztatér által biztosított kontrollált környezet számos iparág számára nélkülözhetetlen a gyártási folyamat során, legyen szó gyógyszerekről vagy tudományos kutatásról. Elsődleges céljuk, hogy kiszűrjék a szennyezőanyagokat, mint a mikrobák, porok és vegyi gőzök. A tisztatérben az egy köbméterre eső szennyezőrészecskék száma és mérete pontosan meghatározott. Ez az ellenőrzött környezet lehetővé teszi védőruházatot és speciális berendezéseket használva, hogy biztonságban történhessen a gyártás, kutatás vagy orvosi beavatkozás.

A következetesség érdekében az amerikai Általános Szolgáltatások Igazgatósága és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet olyan széleskörben alkalmazandó szabványokat és standardokat hozott létre, ami egyértelműen meghatározza egy adott térfogatú helyiségben a levegőben maximálisan elfogadható részecskék értékét. A bővebb kategóriák, mint a 100-as és az 1000-es osztály a katonai FS209E GSA szabványra vonatkoznak, amelyen az ISO 14644-1 szabvány 2001 novemberi elfogadása előtt alkalmaztak világszerte. Habár a GSA szabványt ma már nem alkalmazzák, mégis fontos kiindulópontja a ma alkalmazott standardok megértéséhez.

Azóta új dokumentumok és változtatások léptek életbe, mint az ISO 14644-2 és ISO 14698-1. Ezekben a szakkifejezések és mértékegységek pontos meghatározásra kerültek, szigorú előírások vonatkoznak a megfelelőségi vizsgálatokra, a légszennyezés definíciójára és más paraméterekre.

A megfigyelési irányelveket és más standardokat legutóbb 2015 decemberében aktualizálták. A legtöbb újítás a mikro- és makrorészecskékre vonatkozik, valamint a szennyeződés minimalizálása érdekében szükséges eljárási és működési határértékekre.

A tisztatér technológiájának fejlődése

A modern tisztateret egy amerikai fizikus, Willis Whitfield alkotta meg 1960-ban. Azóta azonban a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül. Korábban a tisztaterekben gyakran gondot okoztak a kiszámíthatatlan légáramlatok és a részecskék szabad mozgása. Ma már a HEPA szűrők, HVAC rendszer, a védőtextíliák, a légdiffúzió és a fejlett építőipar mind hozzájárulnak a modern tisztaterek hatékonyságának javításához, miközben az intelligens IoT érzékelők valós idejű felügyeletet nyújtanak és garantálják a biztonságot.

A HVAC rendszer és a szűrők alapvető fontosságúak, mivel a tisztaterek a légcserék gyakorisága alapján kerülnek osztályozásra. Az ACR az a paraméter, ami az adott helyiségben az óránkénti légcserék számát jelöli. Viszonyításképpen egy átlagos családi házban ennek a maximális értéke 2, míg egy tisztatérben az ACR akár a 700-at is elérheti.

Minél több ember, minél több berendezést használ, annál magasabb ACR-rel érhetők el az ISO szabványok. A robotika és automatizált eszközök csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét, ami az ellenőrzött környezet megsértésének lehetőségét hordozza magával, így lehetővé teszi a kedvezőbb megtérülést. A szükséges légcserék száma attól is függ, hogy a tisztatér éppen használatban van-e.

Valójában az internet jelentette a legfontosabb mérföldkövet a tisztaterek technológiájának fejlődésében. A világháló képes a tisztatér teljes működésének folyamatos szabályozására a hőmérséklettől az ajtók zárásáig. Az internet teszi lehetővé, hogy a tisztaterek működésének nagyrésze teljesen automatikusan, optimalizálva történjen, így nemcsak a költségek, de a potenciális hibák is drasztikusan csökkentek.

A tisztatéri szabványok betartása

Az ISO szabványok 8 különböző tisztatéri osztályt különböztetnek meg a használati cél alapján. Minden osztályt a köbméterenkénti részecskeszám határol be, amelyről részletesen a tisztatéri szabványokról szóló cikkünkben olvashat.

Az alkalmazott szabványnak egyezőnek kell lennie az egyes tisztaterekben és az ott használt eszközökön a teljes biztonság érdekében. Ennek betartása nélkül a lehetséges szennyeződés meghibásodást, minőségromlást, robbanást, betegséget vagy halált is okozhat.

A különböző szabványok eltérő vizsgálati követelményeket írnak elő. Az alábbi táblázat a kötelező tesztek típusát és azok gyakoriságát tartalmazza a különböző ISO szabványok esetében:

Tisztasági
osztály
maximum részecske/m3 a FED STD 209E
megfelelője
≥0.1 µm ≥0.2 µm ≥0.3 µm ≥0.5 µm ≥1 µm ≥5 µm
ISO 1 10b d d d d e
ISO 2 100 24b 10b d d e
ISO 3 1,000 237 102 35b d e 1
ISO 4 10,000 2,370 1,020 352 83b e 10
ISO 5 100,000 23,700 10,200 3,520 832 d,e 100
ISO 6 1,000,000 237,000 102,000 35,200 8,320 293 1,000
ISO 7 c c c 352,000 83,200 2,930 10,000
ISO 8 c c c 3,520,000 832,000 29,300 100,000
ISO 9 c c c 35,200,000 8,320,000 293,000 Room air

a Az alábbi koncentrációk kumulatív mennyiségek, azaz egy tisztasági kategóriában a megengedett maximális mennyiségek egy adott méretű, vagy annál kisebb összes részecskére vonatkoznak.

b Ezen értékek ellenőrzésekor a mintavételezéshez igen nagy levegőtérfogat vizsgálatára lehet szükség, melyekre a szabvány külön ajánlásokat tesz.

c Ezen értéket az adott tisztasági osztályban nem specifikálják, ugyanis az igen nagy koncentrációértékek miatt a határértéknek nem lenne jelentősége.

d Az ilyen kicsi koncentrációk mérése a technikai nehézségek miatt nem praktikus, így ezen értékeket a szabvány nem specifikálja.

e Az 1 μm-nél nagyobb részecskék kis koncentrációjának mérése problémákba ütközik, mert a mérőberendezés maga is elnyel belőlük egy nehezen kontrollálható hányadot. Emiatt ezen értékeket nem specifikálják.

A kötelező teszteken felül opcionális vizsgálatok végezhetők a szűrő-és szigetelőrendszerek működésének ellenőrzése vagy a légáramlatok vizualizálása céljából. Ezek elvégzése természetesen nem kötelező, de hosszútávon kifizetődő, ha proaktívan elősegítjük a tisztaterek környezetének fenntartását, különösen akkor, ha magas kockázatú környezetben dolgozunk.

Tisztateret csak megbízható forrásból

A beszállítók és gyártók felelőssége a legnagyobb a szabványok megfelelő betartását illetően. Személyes felelősségünkként tekintünk arra, hogy a legkiválóbb minőségű tisztatérrel lássuk el ügyfeleinket.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mire figyeljünk érlelőkamra kialakításakor?

2021. január. 15. 08:49 Hűtéstechnika

Élelmiszeripari és a vendéglátásban használt hűtőkamrákban, hűtőterekben egyre gyakrabban találkozni érlelőkamrákkal, melyeknek kontrollált környezetet kell biztosítania jellemzően sajtok és húsáruk számára. A kereskedelmi érlelőkamráknak számos speciális funkciót is tartalmazniuk kell, szárító és párásító funkció váltják egymást rövid periódusokban. Gondolkodj globálisan, …

Teljes cikk

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez
iparimarketing.hu