For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

A NÉBIH-et kérdeztük 2. rész – Hűtőkamrák üzemeltetése

2019. május. 23. 14:19 Hűtőtér technológia

A kérdés örök: vajon az Ön hűtőkamrája átmenne a hatóság tesztjén? A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és ami a legfontosabb, a válaszokat most elhoztuk Önnek egyenesen a szakértőtől. Olvassa el cikkünket, melyből kiderül a hűtőkamrák üzemeltetésének helyes gyakorlata, megtudhatja, mi mikre figyelnek a szakértők egy-egy ellenőrzés során és mik lehetnek az esetleges hibák forrásai.

Melyek az aktuális hőmérséklet regisztrációs előírások? Történhet-e a regisztráció manuálisam vagy digitálisnak kell-e lennie?

Az érvényben lévő rendelet szerint a vállalkozó felelőssége, hogy az élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartását célzó, megfelelő kapacitású, ellenőrzött hőmérsékletű kezelési és tárolási feltételeket biztosítson, mely lehetővé teszi e hőmérsékletek figyelemmel kísérését, és szükség szerint rögzítését. A rögzítés tehát előírás, a rögzítés módja azonban nem, így elfogadható módszer a papírformájú manuális ellenőrző lapok használata. A rögzítés történhet még azonban a hűtő berendezésekhez kapcsolt gépi felügyelőrendszerrel is. Hatósági ellenőrzéskor azonban az adatoknak egyértelműen azonosíthatóknak és időponthoz köthetőknek kell lenniük. Továbbá a megfelelőtől eltérő működést a rendszernek jeleznie kell a felügyeletet ellátó felelős személynek.

Földesárut lehet-e az aljzatbetonján tárolni, vagy műanyag raklapos megoldás az előírás? 

A földesáru tárolása jogszabályban nem meghatározott, tehát a padozaton történő tárolás alapvetően nem tilos. Biztosítani kell azonban, hogy a földesáru más élelmiszereket ne szennyezhessen, illetve maga ne szennyeződjön.

Mit a teendő meghibásodott hűtőrendszer esetén, amíg a szerviz kiérkezik, melegszik a hűtőkamra, de áruromlást még nem idéz elő?

Havária esetén (melegszik a hűtőkamra) a tárolt élelmiszerek minőségéért teljes mértékben a vállalkozó felel. A kockázatokat mérlegelve az ő felelős döntésére van bízva, hogy ilyen esetben mit tesz a termékekkel. A döntés során figyelembe kell vennie milyen kockázatú termék, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig volt szabályozatlan hőmérsékleti körülmények között. A meghibásodás tényét pedig minden esetben rögzíteni szükséges a HACCP dokumentumban.

Havária helyzet esetén átmenthetőek-e ideiglenesen azonos hűtőtérbe azon termékek, melyek máskülönben szakosított tárolást igényelnek?

A termékek szennyeződését megakadályozó módon tárolhatók együtt az élelmiszerek. A zárt edényzetben történő tárolás megfelelő lehet.

Előírás-e a rozsdamentes acél alkatrészek alkalmazása a hűtőtérben?

A rendelet ilyen konkrét előírást nem határoz meg. Azonban valamennyi felületnek jól tisztíthatónak, szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lenni.

 

Milyen időközönként javasolják egy hűtőkamra teljes és mindenre kiterjedő nagytakarítását, leolvasztását?

A hűtőkamra tisztítását és szükség szerinti fertőtlenítést olyan gyakorisággal kell elvégezni, hogy a szennyeződés bármilyen kockázata elkerülhető legyen, ami nem határozható meg egy általánosságban igaz konkrét számmal. A hűtési hatékonyság romlása, illetve a jegesedés miatti élelmiszer-biztonsági kockázat kialakulása esetén a hűtőkamra leolvasztást el kell végezni, a tároló helyet tisztán kell tartani.

Mi a teendő, ha a hűtőkamra falán, ajtóján sérülés miatt esetleg rozsdafolt keletkezik?

Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyet műszakilag és egyéb szempontból megfelelő állapotban kell tartani. A korróziót meg kell akadályozni, ha kialakult mielőbb meg kell szüntetni.

Kezeletlen faanyagok (pl. raklap) lehetnek-e az élelmiszer tároló hűtőtérben?

Minden az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő tárgyat úgy kell rendben- és karbantartani, hogy bármilyen szennyeződés kockázata a legkisebb legyen. Célszerű ezért a könnyen fertőtleníthető berendezések használata. Amennyiben egy esetleges szennyeződéskor a tisztítás és fertőtlenítés nem végezhető el eredményesen, a tárgyakat végleg el kell távolítani a hűtőtérből.

A tárolt áru csomagolt/ csomagolatlan formában érintkezhet-e a hűtőkamra falával?

Az érintkezésre vonatkozó külön előírás nincs, azonban az élelmiszerrel kapcsolatba kerülő berendezéseket úgy kell elhelyezni, hogy a berendezés és a környező terület megfelelő tisztítására lehetőség legyen. Az élelmiszerekkel érintkező felületeket, jó állapotban kell tartani és azoknak könnyen tisztíthatónak, illetve szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lenniük. Ez megköveteli sima, mosható, korrózióálló és nem mérgező anyagok alkalmazását. Amennyiben a hűtőkamra fala ezeknek az előírásoknak megfelel, az élelmiszer érintkezhet vele.

Lehet-e közvetlenül a léghűtő alá élelmiszert pakolni, ahol fennáll a veszélye, hogy a cseppvizet a ventillátorok kifújják, kicsepegtetik?

A hűtőkamrában keletkező kondenzvíz folyamatos, zárt módon történő elvezetését meg kell oldani és az élelmiszer szennyeződésének lehetőségét el kell kerülni.

A hűtőkben lévő PVC szalagfüggönyök tisztítására mi a legjobb gyakorlat?

A tisztításra vonatkozó gyakorlati tanácsunk nincs, ha a tisztítás nem megoldható, és a szalagfüggöny szennyező forrás lehet, azt cserélni szükséges.

A hűtőláncból érkező áruk esetén mi az a maximális időtartam, ami áruátvételkor esetlegesen hűtetlenül tölthet az áru, várakozva a hűtőbe való berakodásra?

A jogszabályban szó szerint az áll, hogy korlátozott időtartamban lehet az élelmiszer hőmérsékletileg nem szabályzott környezetben az áru előkészítése, szállítása, tárolása, árusításra kihelyezése és kiszolgálása alatt, amennyiben az nem jelent kockázatot az egészségre nézve. Ennek időtartamát azonban nem lehet általánosan meghatározni, mivel több tényező is befolyásolja azt (pl. környezeti hőmérséklet, élelmiszer maghőmérséklete).

Ha professzionális, ipari hűtéstechnika, akkor Hűtőépítő®

A Hűtőépítő®-nél évtizedekre visszanyúló, széleskörű tapasztalattal rendelkezünk Frilux hűtőkamrák, hűtött terek, valamint komplett tisztatéri rendszerek tervezésében, kivitelezésében, karbantartásában. Az egyedi tervezésű új rendszerek telepítésén túlmenően vállaljuk meglévő hűtőrendszerek és tisztaterek felújítását vagy cseréjét is.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez