For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

A hűtőtárolás hatása a gyümölcsök minőségére

2010. március. 05. 15:30 Hűtőtér technológia

A piacon a minőség határozza meg az árat, a fogyasztó értéket kíván a pénzéért. A gyümölcstermesztés felvirágoztatásának, a jövedelmezőség biztosításának a legbiztosabb módja a fogyasztók, hűtőkamrák egész éven át kiváló minőségű gyümölccsel való ellátása. Ennek egyetlen lehetősége, ha az egész termékláncot felszereljük hűtőkapacitással, hogy a szürettől a fogyasztóhoz való megérkezésig hűtőláncról lehessen beszélni.

A gyümölcsminőség jellemzői

Ahhoz, hogy megérthessük a hűtőtárolás során a gyümölcsökben végbemenő minőségváltozási folyamatokat, először magát a gyümölcsminőséget alkotó paramétereket célszerű röviden áttekinteni.

Minőségi tulajdonságokon alapvetően a gyümölcsök külső megjelenését értjük, melyek legfontosabb jellemzője a gyümölcsnagyság. A felhasználás célja mérvadó a nagyság megítélésénél.

Például a feldolgozásra szánt duránci őszibaracknál, a kajszinál, a málnánál és a szamócánál kevésbé kívánatos a túl nagy gyümölcs, mert általában puhább hússal párosul. A körténél a minél nagyobb méretű, de kellő keménységű gyümölcs előnyös, mert kedvezően befolyásolja a relatív kövecsességet. A nagyság mellett szintén jelentős szerepe van a gyümölcs alakjának, felületi egyenletességének és színének.

A friss gyümölcsnél a fogyasztó először a külső megjelenéssel szembesül, de a termékkel kapcsolatos értékítélethez a belső tulajdonságok is nélkülözhetetlenek. A gyümölcs ipari nyersanyagként való hasznosításánál pedig ezeknek a sajátosságoknak van meghatározó szerepe. Köztudottan a gyümölcsök beltartalmi értékeit nagyon sok tulajdonság befolyásolja, de többé-kevésbé mégis jellemezhetők átlagos értékekkel.

Az elért gyümölcsminőségen a szüret és a szüret utáni áruvá készítés kis mértékben javíthat, de alapvetően nem tudja megváltoztatni a kedvezőtlen minőségi jellemzőket. Fordítva egészen más a helyzet: hibás szürettel és tárolással jelentősen ronthatjuk az addig elért gyümölcsminőséget.

A hűtőtárolás jelentősége, alapjai

A hűtőtárolás jelentősége a gyümölcstermesztésben azért kiemelkedő mert a hűtéssel késleltethetjük a gyümölcsök megromlását, csökkenthetjük a veszteségeket és meghosszabbíthatjuk az eladási idejüket. Hűtés nélkül rendszerint azonnal vagy rövid időn belül piacra kell vinni a gyümölcsféléket, s ez nem mindig jár együtt gazdaságossággal.

Elsősorban azokat a gyümölcsöket kell hűteni, amelyek hajlamosak nagy apadási veszteségre (pl. a csemegeszőlő) vagy a gyors beérésre (pl. az őszibarack), vagy azokat, amelyeket nagyon sokáig el akarunk tartani (pl. a körtét és az almát), ill. hosszú ideig akarunk szállítani.

A tárolási hőmérséklet kialakításához ismerni kell azt az általános összefüggést, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassúbbak az érési folyamatok, annál kisebb a gyümölcs súlyvesztesége, s végső soron annál kisebb lesz az élettani és a gombás betegségek keletkezésével járó veszteség, ill. a tárolhatóság ideje.

A végtelenségig azonban nem csökkenthetjük a terem hőmérsékletét, mert ennek határt szab a gyümölcsfélék fagyási pontja. Megfelelő hűtés ugyanis elképzelhetetlen a gyümölcsök fagyáspontjának ismerete nélkül.

Megállapítható, hogy -2 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten a gyümölcsöt tartósan tárolni nem lehet. Néhány Delicious almafajtát vagy körtefajtát -1 °C-on is tarthatunk, de ilyenkor nagyon ügyelnünk kell a megfelelő, termen belüli légcserére, hogy a gyümölcs meg ne fagyjon. A gyakorlatban 0 °C alá nemigen érdemes hűteni. 0 °C-on már a kártevőkkel fertőzött tételek közt található lárvák is inaktívvá válnak. Nagyon szerencsés esetnek minősíthető, hogy a mikroorganizmusok élettani folyamatai is éppen úgy csökkennek hidegebb behatásra, mint a gyümölcsöké.

Gyümölcsök átlagos víztartalma és fagyáspontja (Sass, 1986)

Gyümölcsfaj

Víztartalom

(%)

Fagyáspont

(°C)

alma 84,1 -1,5
kajszi 85,4 -1,1
fekete ribiszke 84,8 -0,8
kék áfonya 82,3 -1,3
cseresznye 83,0 -1,8
vörös áfonya 87,4 -0,9
ribiszke 84,7 -1,0
köszméte 88,9 -1,1
szőlő 81,6 -2,2
őszibarack 86,9 -0,9
körte 82,7 -1,6
szilva 85,7 -0,8
birsalma 85,3 -2,0
málna 84,1 -0,6
szamóca 89,9 -0,8

Racskó József, Szabó Zsolt

Debreceni Egyetem ATC

Forrás: Agrárágazat magazin

 

Tekintse meg további bejegyzéseinket

KleanLabs® tisztatéri vészkijárati ajtók: minősített megoldások menekülő útvonalakhoz

2025. január. 28. 11:20 Tisztatér technika

A tisztatéri környezetek biztonsága kiemelkedő fontosságú. Veszélyhelyzet esetén biztosítani kell a terület gyors elhagyását, amelyet kizárólag tanúsított vészkijárati ajtókon keresztül lehet megtenni. A KleanLabs® tisztatéri ajtók megfelelnek a szabályozott környezetek szigorú követelményeinek, teljes mértékben igazodnak a BS EN 179:2008 és …

Teljes cikk

Szabványos hűtőkamra: Miért érdemes a legmagasabb minőséget választani?

2024. december. 11. 15:37 Hűtőtér technológia

A hűtőkamrák az élelmiszeripar, gyógyszeripar és más ágazatok kritikus elemei, hiszen a megfelelő hőmérséklet biztosítása nélkülözhetetlen a tárolt termékek minőségének és biztonságának megőrzéséhez. Az EN 16855-2:2018 szabvány olyan részletes iránymutatást nyújt a hűtőkamrák tervezéséhez, telepítéséhez és karbantartásához, amely garantálja a …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez