Rutin karbantartási gyakorlat a hatékony hűtőkamráért
A hűtőtereket általában kereskedelmi célokra használják. Az élelmiszeripari vállalatoknak egyszerre nagymennyiségű alapanyagot és készterméket kell tárolniuk, ezért kritikus, hogy hűtőkamráik elég tároló kapacitással rendelkezzenek. A kevés tárolóhely az ételhulladék mennyiségének megnövekedéséhez vezethet, ami egyet jelent a felesleges költségekkel és jelentősen rontja a nyereségességet.
A hűtőtér teljesítménye akkor a legjobb, ha rendszeres karbantartáson esik át. Továbbá a higiénia minden élelmiszertároló berendezésnek alapvető élelmiszerbiztonsági követelménye. A teljesítmény maximalizálásához elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és átfogó tisztítás. A tisztítás és karbantartás rutinjának kialakításához adunk néhány gyakorlati tippet az alábbiakban.
Miért fontos a hűtőberendezés és hűtőkamra hiba nélküli működése?
A hűtőkamra hatékony működéséhez a hűtőberendezésnek is energiahatékonynak kell lennie. Csak a hiba nélküli működéssel biztosítható a stabil hőmérséklet fenntartása a hűtőtérben. A karbantartásnak a kompresszorra is ki kell terjednie, amit célszerű gyakran tisztítani, hogy a kívánt hőmérsékletet képes legyen fenntartani. Azonban a hűtőegység bordáit, a kondenzátort és az elpárologtató tekercseit se hagyja ki! Ezek is jelentős hatást gyakorolnak az energiahatékonyságra.
Az ellenőrzéseket célszerű napi, havi, negyedéves és éves blokkokra bontani az alábbiak szerint.
Napi ellenőrzés
Nézzen utána, hogy a kompresszorokon találkozik-e olajszivárgás jelével!
Ellenőrizze a hűtőkamra hűtőközeg szintjét is!
Vizsgálja meg, hogy a párologtatón mennyi jégképződés található!
Ellenőrizze a másodlagos rendszer fejnyomását!
Minden nap bizonyosodjon meg, hogy megfelelő a hőmérséklet!
Havi ellenőrzés
Győződjön meg róla, hogy a kondenzátor lamellái tiszták!
Az elpárologtatót és a lamelláit szintén tisztítsa meg, ha szükséges!
Bizonyosodjon meg róla, hogy a hűtőkamra hűtése maximális kihasználtság mellett is
tökéletes!
Vizsgálja meg, hogy a hűtőfolyadék szintje eléri-e a megfelelő értéket!
Ellenőrizze, hogy a szabályozószelepek hatékonyan működnek-e.
A leolvadási funkció elengedhetetlen a hatékony működéshez, ezért ennek az ellenőrzését soha ne hagyja ki!
Bizonyosodjon meg az elpárologtató tisztaságáról és megfelelő működéséről a stabil hőmérséklet fenntartása érdekében!
Az elpárologtató burkolatának tisztítását a fúvóventillátorokkal együtt végezze el!
A helyiség hőmérsékletét havonta kalibrálja be!
Az esetleges meghibásodások feltárására, átfogóan tesztelje a rendszer működését!
Negyedéves karbantartás
A negyedéves karbantartás lépéseit a napi és havi rutinellenőrzéseken felül végezze el! Ne hagyjon ki lépéseket, mert az átfogó ellenőrzéssel fontos probléma megelőző funkciót lát el!
Vizsgálja meg a hűtőkamra általános működését! Bizonyosodjon meg róla, hogy sérülés vagy szivárgás sehol sem tapasztalható!
Éves karbantartás
Az éves karbantartás előtt kivétel nélkül végezze el a napi, havi és negyedéves ellenőrzések lépéseit!
Végezze el a hőcserélő vegyi tisztítását! Ezzel eltávolítja a szennyeződéseket, amelyek akadályozhatják a hűtőkamra hatékony működését.
Hűtőkamrák ajtói
Egy hűtőkamrára számos különböző típusú ajtó kerülhet a tolóajtótól, a görgős ajtón át a nyíló ajtókig. A hűtőtéri ajtót ajánlott kéthavonta átvizsgálni, mivel fontos hőszigetelő funkciót töltenek be a hűtőtt helyiségben. Az ajtók rutinellenőrzése során meg kell vizsgálni a hengerek, konzolok, emitterek, IR reflektorok, vezérlődobozok, pántok, az ajtó illesztésének és a biztonsághoz használt eszközöknek, mint az ajtóérzékelőnek, a megfelelő működését. Az ajtó hiba nélküli működésével biztosítható a kívánt hőmérséklet megtartása a hűtőkamrában.