Tisztatér technika

ELI-ALPS: Európa egyik legnagyobb tisztaterét építettük meg

2017. október. 24. 13:33 Tisztatér technika

2015-ben cégünk eddigi legnagyobb volumenű és egyben legjelentősebb referencia értékű megbízását teljesítette a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont tisztatéri szerkezeteinek megépítésével. Az épületegyüttes szerves, és kiemelten fontos részét képezi az a több ezer négyzetméter tisztatér, melynek kivitelezését a Hűtőépítő Kft. végezte.Az ELI-ALPS jelentősége

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) egy olyan nemzetközi kutatói intézmény, mely nagy teljesítményű lézereken alapuló kísérleteket fog végezni az európai és a nemzetközi tudományos közösség együttműködésével. Három kutatóközpont alkotja: egy magyarországi (Szeged), egy cseh köztársaságbeli és egy romániai.

A szegedi létesítmény (ALPS) az Attosecond Light Pulse Source, vagyis az Attoszekundumos Fényimpulzus Forrásról kapta a nevét. Egyik fő célja, hogy az ultrarövid impulzusokat kibocsájtó fényforrások széles skáláját biztosítsa mind a nemzetközi kutatói közösség mind az ipari szereplők számára, ezek közül is legnagyobb jelentőséget tulajdonítva a koherens extrém-ibolya (XUV) és röntgensugárzásnak, illetve az attoszekundumos impulzusoknak. Másik fő eleme működése okának a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének támogatása.

ELI Szeged
Az ELI nemzetközi kutatóintézmény magyarországi egysége (ALPS) Szegeden: ahol a jövő lézertechnológiájával dolgoznak

Kiemelkedően paraméterezett források állnak majd rendelkezésre, melyek a következő lehetőségeket biztosítják:

  • „-10 Hz-100 kHz ismétlési frekvenciájú, néhány fényciklusnyi időtartamú impulzusok
    a terahertz/infravörös tartománytól a petahertz/ultraibolya tartományig;
  • Attoszekundumos extrém-ultraibolya, lágy röntgen- és kemény röntgenimpulzusok 100 kHz-es
    és 10 Hz-es ismétlési frekvenciával és akár mJ impulzusenergiákkal;
  • Néhány 10 keV-os fotonenergiájú, femtoszekundumosnál rövidebb impulzusidejű kemény röntgen impulzusok;
  • Ultra-relativisztikus intenzitású, ultranagy időbeli kontrasztú, változtatható időbeli alakú impulzusok akár néhány Hz-es ismétlési frekvenciával;
  • A fent említett fényforrások precíz szinkronizálása.”

Forrás: www.eli-hu.hu

Az ELI-ALPS eszközeivel a következő tudományos területeken fognak kutatások zajlani: vegyérték-elektron vizsgálatok, atomtörzsi-elektron vizsgálatok, 4D képalkotás, relativisztikus kölcsönhatások. Ezeken kívül a biológiai, orvosi és ipari szektor számára is biztosítani fogja számos gyakorlati alkalmazás megvalósíthatóságát.

Míg Szegeden az attoszekundumos fényforrásokkal végzett kutatások alkotják a fő fókuszt, addig Prága közelében a lézeres részecskegyorsításra, Bukarest közelében pedig fotonukleáris folyamatokra alapozott kutatásokat fognak végezni. Összességében a fény és az anyag közti kölcsönhatások vizsgálatát teszik lehetővé akár az ultra-relativisztikus tartományban is.

Feladatunkról

Ami a Hűtőépítő Kft-t illeti, az elkészített tisztatér is az ELI-ALPS-hoz méltó professzionalizmussal került kivitelezésre. Több mint 12.000 m2 falszerkezet került beépítésre a komplex tisztatéri rendszer kialakítása során, mely 3.600m2 alapterületen helyezkedik el. Több ezer méternyi antisztatikus alumínium szegélyprofil került felhasználásra, melyek  a képződő sarkok lezárását oldották meg. Ezen kívül mintegy 20.000 kartus tisztatéri tömítőanyag és 3.000 négyzetméternyi lemezanyag is felhasználásra került a megfelelő minőség elérése érdekében. Az elkészült tisztatéri rendszer az ISO-14644 tisztatéri szabvány követelményei szerint készült, ezen túl az optimális légtömörség is biztosítva van a légtechnikai rendszerek számára a megfelelő tisztasági szint fenntartásával.

tiszatér építés
mi a hófehér falak mögött húzódik: a masszív és komplex gépészeti rendszer és tartószerkezet, mely csak az építésnél látható

A megfelelő minőséget biztosító ISO 14644-1 szabvány áttekintése

Mivel a tisztatér olyan helyiség, mely  működtetése során a térben található levegő részecsketartalma szigorúan ellenőrzött, ezért a technológiai precizitás megfelelő kifejezése érdekében az alábbiakban röviden ismertetjük az ISO 14644-1 tisztatéri szabvány legfőbb jellemzőit.

Tisztasági
osztály
maximum részecske/m3 aFED STD 209E
megfelelője
≥0.1 µm≥0.2 µm≥0.3 µm≥0.5 µm≥1 µm≥5 µm
ISO 110bdddde
ISO 210024b10bdde
ISO 31,00023710235bde1
ISO 410,0002,3701,02035283be10
ISO 5100,00023,70010,2003,520832d,e100
ISO 61,000,000237,000102,00035,2008,3202931,000
ISO 7ccc352,00083,2002,93010,000
ISO 8ccc3,520,000832,00029,300100,000
ISO 9ccc35,200,0008,320,000293,000Room air
a Az alábbi koncentrációk kumulatív mennyiségek, azaz egy tisztasági kategóriában a megengedett maximális mennyiségek egy adott méretű, vagy annál kisebb összes részecskére vonatkoznak.
b Ezen értékek ellenőrzésekor a mintavételezéshez igen nagy levegőtérfogat vizsgálatára lehet szükség, melyekre a szabvány külön ajánlásokat tesz.
c Ezen értéket az adott tisztasági osztályban nem specifikálják, ugyanis az igen nagy koncentrációértékek miatt a határértéknek nem lenne jelentősége.
d Az ilyen kicsi koncentrációk mérése a technikai nehézségek miatt nem praktikus, így ezen értékeket a szabvány nem specifikálja.
e Az 1 μm-nél nagyobb részecskék kis koncentrációjának mérése problémákba ütközik, mert a mérőberendezés maga is elnyel belőlük egy nehezen kontrollálható hányadot. Emiatt ezen értékeket nem specifikálják.

A szabvány által a levegőtisztaság osztályozása kerül meghatározásra a levegő részecskekoncentrációja alapján, illetve rögzíti a megállapításra vonatkozó szabványos módszert, mely magában foglalja a mintavételi helyek kiválasztását is. Továbbá lehetővé teszi a szennyeződésekkel kapcsolatos kockázatok eredményes kezelését is az előírt gyakorlatok és eljárások által. Ezek nagy jelentőséggel bírnak mind az autóiparban, az űriparban, mind pedig az élelmiszer- és gyógyszergyártásban.

A kutatóközpont tisztaterébe beépített falszerkezet anyagai teljesen sík kivitelük mellett csökkentett fényvisszaverő képességgel rendelkeznek, hiszen a lézerrel végzett kutatások során elsődleges hatékonysági szempont, hogy minimalizálva legyen azon felületek száma, amelyek a legkisebb mértékben tükröződhetnek. A szabvány értelmezésében ISO 7 és ISO 8 tisztasági szintű tisztatereket alkottunk meg.

Mindezeket számba véve megállapítható, hogy a Hűtőépítő Kft. Magyarország legnagyobb tisztatéri szerkezetét építette meg.

Magyarország egyik legnagyobb tisztatere
A Hűtőépító Kft. által elkészített eddigi legnagyobb jelentőséggel bíró tisztatér egyik terme, melynek megépítésével cégünk is hozzátette a maga részét a lézertechnológia fejlesztéséhez

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Így érjen el maximális biztonságot és hatékony munkavégzést a hűtőtérben

Hűtéstechnika 2018. május. 20. 09:35

A hűtőkamrákat széles körben alkalmazzák különböző kereskedelmi célokra, mert extra tárolóhelyet biztosítanak. Nagy mennyiségű élelmiszereket tárolhatunk benne, amelyek hosszú ideig frissek és megfelelő tápértékűek maradnak. A hűtőkamrák hőmérséklete beállítható a célnak tökéletes tartományba, valamint számos tartozékkal, kiegészítővel szabható az adott …

Teljes cikk

Miért kell egy nagykonyhába sokkoló?

Hűtéstechnika 2018. május. 13. 09:34

Amikor vendéglátásról van szó, rengeteg speciális követelménynek és igénynek kell megfelelni. A kereskedelmi étkeztetés olyan, mint a sakk; a megfelelő időben kell megtenni a megfelelő lépést. A kiváló teljesítményhez azonban kiváló berendezésre van szükség, ezért pontosan ismernie kell munkafolyamatait és …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez