For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Ellenőrző lista tisztatér tervezéshez

2018. március. 18. 13:46 Tisztatér technika

Egy tisztatér tervezése rendkívül összetett folyamat. Speciális működési előírásoknak kell megfelelni és a variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Mint más nagyobb befektetések esetében is, egy ellenőrző lista sokat segíthet a helyes döntés meghozatalában, amely a legfontosabb szempontokat tartalmazza. Megosztjuk önnek azon szempontok listáját, amelyeket saját tisztatéri szakembereink vesznek figyelembe, mielőtt egy tisztatér kialakításába kezdenek:

 

Milyen célra fogom használni a tisztateret?

A tisztatérben zajló munkafolyamatok alapjaiban meghatározzák a funkcionális jellemzőket. A statikus érzékenység vagy kémiai folyamatok például speciális építőanyagokat igényelnek. Lehet, hogy igényeinek a softwall tisztatér fog megfelelni, amely teljesen áttetsző antisztatikus paneleket tartalmaz; de az is lehet, hogy egy acél vagy alumínium falszerkezetű tisztatér lesz az ideális választás a tökéletes tisztaság érdekében. A személyzet létszáma, hozzáférési gyakoriságuk, az elfogadott protokoll és a munkaeszközök mind jelentős befolyással bírnak a tisztatér kialakítására.

 

Mekkora hely áll rendelkezésre?

A rendelkezésre álló hely jelentősen bekorlátozza a munkaterület nagyságát a tisztatér kialakításakor. A belmagasság például közvetlen hatással van a szellőzésre, a légkondicionálási költségekre és a légszűrők cseréjének gyakoriságára. Bizonyos munkafolyamatokhoz az átöltözés számára is elegendő helyet kell biztosítani, ami történhet a tisztatérben vagy kívül. A legmagasabb higiéniájú tisztaterekben légzuhanyra is szükség van. Nagyobb volumenű projekteknél a tervezés mindig nagyobb hangsúlyt kap. A tervek stabil és biztonságos működéséről komplex elemzéssel győződhetünk meg.

 

Fontos megemlíteni, hogy a nagyméretű (6 méternél nagyobb fesztávú, belső és külső támasztékot igénylő) moduláris helyiségek kialakítása engedélyköteles, ami jelentősen növeli a költségeket és a kivitelezés időtartamát is. Ha nem haladjuk meg ezt a méretet, időt és pénzt spórolhatunk.

 

Milyen tisztasági besorolásra van szükségem?

Bár minden egyes tisztatér egyéni protokollal rendelkezik, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felállított egy osztályzási rendszert a tisztasági szintek standard mércéjeként. Az ISO előírások a köbméterenkénti részecskeszámra épülnek, amelyet a légáramlás sebessége és az óránkénti légcserék száma befolyásol. Ezekkel a változókkal könnyen kiszámítható a szükséges FFU-k, vagy anemosztátok mennyisége és helye a tisztatérben. Minél szigorúbb a tisztasági követelmény, annál több befúvó egységre van szükség. A tisztasági követelmény szintje egyenes arányban van a beruházási és működési költségekkel is. Az anemosztátok számának meghatározása után fontos, hogy egyenletesen helyezzük el őket a mennyezeten. Az egyenletlen légáramlás megzavarhatja a lamináris légáramlást és nemkívánatos turbulenciát okozhat.

 

Mekkora légnyomásra van szükség?

A légnyomást meghatározó legfőbb változó az, hogy a tisztatérben zajló munkafolyamatot kell-e megvédeni a környezetből érkező esetleges szennyeződéstől pozitív nyomással vagy a környezetbe történő károsanyag kibocsátást kell-e meggátolni negatív nyomás fenntartásával. A pozitív nyomású tisztaterek egy egyenletes lamináris áramlást tartanak fenn. A mennyezeti befúvó egységeken keresztül beérkező levegő nyomást gyakorol a már bent lévő levegőre, majd a falakon aljában lévő szellőzőnyíláson távozik. A negatív nyomású tisztatér eltávolítja a veszélyes anyagokat és port a mennyezeti vagy lábazati szűrőkön keresztül.

 

A légáramlás és légnyomás is jelentősen befolyásolják a tisztatér energiafogyasztását, ezért hangsúlyos szempontok a tervezés során. A tisztatér építése engedélyköteles, ha megváltoztatja az épület szerkezetét vagy károsanyag-kibocsátás lehetősége áll fenn.

 

Milyen más releváns szempontokat érdemes figyelembe venni?

Ahogy egy gyártósoron is szigorú sorrendje van a munkafolyamatonak, a tisztatéri protokoll is jelentősen befolyásolja a tisztatér kialakítását. Ha előre meghatározzuk a protokollt, az segíthet az ajtók, átadódobozok, konnektorok és egyéb felszerelések pozicionálásában. Egyes berendezések például akadályozhatják a nyílóajtók útját. Ebben az esetben lényeges kérdés, hogy a berendezést helyezzük át máshová vagy inkább az ajtót mozgatjuk el. Ha előre tudja, hogy rendszeresen nagyméretű berendezéseket kell a tisztatérbe mozgatnia, akkor egy mobilfal lehet az ideális megoldás. A hatalmas berendezések legkönnyebben nagy méretű átadó dobozokkal, vagy tolóajtón át mozgathatók.

 

Hasonlóképpen, bizonyos fényforrások akadályozhatják a levegő útját. Fontolja meg a LED szalagfények vagy fénycsövek telepítését az FFU-k között, hogy biztosítsa a lamináris légáramlat útját. A létesítmény energiafogyasztása és fenntartási költségei meg fogják hálálni, ha figyelembe veszi ezeket a tervezési szempontokat.

 

Előfordulhat, hogy a moduláris tisztateret egy meglévő laboratóriumhoz vagy gyártási területhez közel kell összeállítani. Mivel a tisztatér saját tápegységgel rendelkezik, ezért csak mennyezeti áramellátásra van szüksége; a további vezetékezés könnyen megoldható. Ha azonban vízforrásra is szükség van, például egy kézi mosogató esetében, akkor a vízvezeték közelségét is figyelembe kell venni. A PVC csövek könnyen vezethetőek a mennyezetben bárhová, de a vízelvezetést mindenképpen meg kell tervezni előre.

 

Segítségre van szüksége?

Miután alaposan körbejárta a tisztatér tervezésének legfontosabb szempontjait, előfordulhat, hogy még több kérdése merül fel. Szakembereink örömmel rendelkezésére állnak, hogy támogatást nyújtsanak a tervezés folyamatában. Hívjon minket telefonon vagy tegye fel kérdéseit online!

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez