For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Ellenőrző lista tisztatér tervezéshez

2018. március. 18. 13:46 Tisztatér technika

Egy tisztatér tervezése rendkívül összetett folyamat. Speciális működési előírásoknak kell megfelelni és a variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Mint más nagyobb befektetések esetében is, egy ellenőrző lista sokat segíthet a helyes döntés meghozatalában, amely a legfontosabb szempontokat tartalmazza. Megosztjuk önnek azon szempontok listáját, amelyeket saját tisztatéri szakembereink vesznek figyelembe, mielőtt egy tisztatér kialakításába kezdenek:

 

Milyen célra fogom használni a tisztateret?

A tisztatérben zajló munkafolyamatok alapjaiban meghatározzák a funkcionális jellemzőket. A statikus érzékenység vagy kémiai folyamatok például speciális építőanyagokat igényelnek. Lehet, hogy igényeinek a softwall tisztatér fog megfelelni, amely teljesen áttetsző antisztatikus paneleket tartalmaz; de az is lehet, hogy egy acél vagy alumínium falszerkezetű tisztatér lesz az ideális választás a tökéletes tisztaság érdekében. A személyzet létszáma, hozzáférési gyakoriságuk, az elfogadott protokoll és a munkaeszközök mind jelentős befolyással bírnak a tisztatér kialakítására.

 

Mekkora hely áll rendelkezésre?

A rendelkezésre álló hely jelentősen bekorlátozza a munkaterület nagyságát a tisztatér kialakításakor. A belmagasság például közvetlen hatással van a szellőzésre, a légkondicionálási költségekre és a légszűrők cseréjének gyakoriságára. Bizonyos munkafolyamatokhoz az átöltözés számára is elegendő helyet kell biztosítani, ami történhet a tisztatérben vagy kívül. A legmagasabb higiéniájú tisztaterekben légzuhanyra is szükség van. Nagyobb volumenű projekteknél a tervezés mindig nagyobb hangsúlyt kap. A tervek stabil és biztonságos működéséről komplex elemzéssel győződhetünk meg.

 

Fontos megemlíteni, hogy a nagyméretű (6 méternél nagyobb fesztávú, belső és külső támasztékot igénylő) moduláris helyiségek kialakítása engedélyköteles, ami jelentősen növeli a költségeket és a kivitelezés időtartamát is. Ha nem haladjuk meg ezt a méretet, időt és pénzt spórolhatunk.

 

Milyen tisztasági besorolásra van szükségem?

Bár minden egyes tisztatér egyéni protokollal rendelkezik, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felállított egy osztályzási rendszert a tisztasági szintek standard mércéjeként. Az ISO előírások a köbméterenkénti részecskeszámra épülnek, amelyet a légáramlás sebessége és az óránkénti légcserék száma befolyásol. Ezekkel a változókkal könnyen kiszámítható a szükséges FFU-k, vagy anemosztátok mennyisége és helye a tisztatérben. Minél szigorúbb a tisztasági követelmény, annál több befúvó egységre van szükség. A tisztasági követelmény szintje egyenes arányban van a beruházási és működési költségekkel is. Az anemosztátok számának meghatározása után fontos, hogy egyenletesen helyezzük el őket a mennyezeten. Az egyenletlen légáramlás megzavarhatja a lamináris légáramlást és nemkívánatos turbulenciát okozhat.

 

Mekkora légnyomásra van szükség?

A légnyomást meghatározó legfőbb változó az, hogy a tisztatérben zajló munkafolyamatot kell-e megvédeni a környezetből érkező esetleges szennyeződéstől pozitív nyomással vagy a környezetbe történő károsanyag kibocsátást kell-e meggátolni negatív nyomás fenntartásával. A pozitív nyomású tisztaterek egy egyenletes lamináris áramlást tartanak fenn. A mennyezeti befúvó egységeken keresztül beérkező levegő nyomást gyakorol a már bent lévő levegőre, majd a falakon aljában lévő szellőzőnyíláson távozik. A negatív nyomású tisztatér eltávolítja a veszélyes anyagokat és port a mennyezeti vagy lábazati szűrőkön keresztül.

 

A légáramlás és légnyomás is jelentősen befolyásolják a tisztatér energiafogyasztását, ezért hangsúlyos szempontok a tervezés során. A tisztatér építése engedélyköteles, ha megváltoztatja az épület szerkezetét vagy károsanyag-kibocsátás lehetősége áll fenn.

 

Milyen más releváns szempontokat érdemes figyelembe venni?

Ahogy egy gyártósoron is szigorú sorrendje van a munkafolyamatonak, a tisztatéri protokoll is jelentősen befolyásolja a tisztatér kialakítását. Ha előre meghatározzuk a protokollt, az segíthet az ajtók, átadódobozok, konnektorok és egyéb felszerelések pozicionálásában. Egyes berendezések például akadályozhatják a nyílóajtók útját. Ebben az esetben lényeges kérdés, hogy a berendezést helyezzük át máshová vagy inkább az ajtót mozgatjuk el. Ha előre tudja, hogy rendszeresen nagyméretű berendezéseket kell a tisztatérbe mozgatnia, akkor egy mobilfal lehet az ideális megoldás. A hatalmas berendezések legkönnyebben nagy méretű átadó dobozokkal, vagy tolóajtón át mozgathatók.

 

Hasonlóképpen, bizonyos fényforrások akadályozhatják a levegő útját. Fontolja meg a LED szalagfények vagy fénycsövek telepítését az FFU-k között, hogy biztosítsa a lamináris légáramlat útját. A létesítmény energiafogyasztása és fenntartási költségei meg fogják hálálni, ha figyelembe veszi ezeket a tervezési szempontokat.

 

Előfordulhat, hogy a moduláris tisztateret egy meglévő laboratóriumhoz vagy gyártási területhez közel kell összeállítani. Mivel a tisztatér saját tápegységgel rendelkezik, ezért csak mennyezeti áramellátásra van szüksége; a további vezetékezés könnyen megoldható. Ha azonban vízforrásra is szükség van, például egy kézi mosogató esetében, akkor a vízvezeték közelségét is figyelembe kell venni. A PVC csövek könnyen vezethetőek a mennyezetben bárhová, de a vízelvezetést mindenképpen meg kell tervezni előre.

 

Segítségre van szüksége?

Miután alaposan körbejárta a tisztatér tervezésének legfontosabb szempontjait, előfordulhat, hogy még több kérdése merül fel. Szakembereink örömmel rendelkezésére állnak, hogy támogatást nyújtsanak a tervezés folyamatában. Hívjon minket telefonon vagy tegye fel kérdéseit online!

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez