For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Ezért célszerű járható álmennyezeti paneleket alkalmazni tisztaterekben

2021. október. 13. 13:32 Tisztatér technika

Az álmennyezeti panelek kiemelt jelentőséggel bírnak a tisztaterek felépítésének tekintetében. Annál is inkább, mivel ezek biztosítják a lehetőséget arra is, hogy a mögöttük húzódó gépészeti berendezések könnyedén hozzáférhetők maradjanak a karbantartók számára.

A tisztatér kialakításának tervezésekor az alábbi szempontokat érdemes átgondolni:

  • Hogyan használhatjuk ki a legjobban a teret?
  • Hogyan alakítsuk ki a különböző területeket?
  • Alkalmazzunk-e szendvicspaneleket?

Illetve fontos kérdés az is, hogy milyen legyen a mennyezet.

Miért van szükség álmennyezeti panelekre?

Az álmennyezeti panelek mögött húzódik a gépészet, mint például a légkezelő rendszer, amely nélkül a tisztaterek nem lennének képesek tisztatérként üzemelni.

A megfelelő panelek kiválasztása is kulcsfontosságú, mivel a szendvicspaneleknek is meg kell felelniük az általános követelményeknek szilárdság és teherbírás tekintetében, ellenkező esetben ugyanis meggyengülhet a szigetelés, ami csökkenti többek között a tisztatér energiahatékonyságát.

Hogyan gondoskodhatunk a szellőzésről álmennyezeti panelekkel?

A tisztatéri mennyezeti paneleken a HEPA-szűrő számára rések vannak kialakítva, melyek kiszűrik a finom, szennyező részecskéket a levegőből. A réseken keresztül ráadásul a világításról is gondoskodhatunk, ami nélkülözhetetlen a karbantartók számára a munkavégzéshez. Különösen fontos ez olyan helyiségekben, ahol speciális követelményeknek kell megfelelni a világítás terén.

Tömítések

A szerelvények körüli tömítéseknek is magas minőségűeknek kell lennie. Megfelelő tömítéssel megelőzhető a szennyeződések bejutása a tisztatérbe. Ellenkező esetben a gyártott termék is szennyeződhet, valamint a tisztatér sem felel majd meg a higiéniai előírásoknak. A rossz minőségű szigetelés tehát szinte feleslegessé teszi a HVAC, azaz a központi légkezelő rendszer munkáját.

Világítás és légellátás a tisztatérbenVilágítás és légellátás a tisztatérben

Hozzáférhető = könnyen tisztítható

A járható álmennyezet használata előnyös, mert lehetővé teszi a karbantartó személyzet számára, hogy biztonságosan hozzáférjenek a tisztatér álmennyezete feletti légteréhez a kivitelezés és karbantartás során egyaránt. Járható álmennyezeti panelekkel megőrizhetjük a tisztatér állagát azzal, hogy lehetővé tesszük a szűrők és egyéb kiegészítők zökkenőmentes cseréjét. Sőt, járható panelek használatával nemcsak az épület állagát óvjuk, de a karbantartók munkáját is jelentősen megkönnyíthetjük.

Ellenálló panelekkel lesz igazán hatékony a tisztatér

A mennyezeti paneleknek időnként durva környezeti hatásoknak is ellen kell állnia, mint például:

  • nedvesség,
  • füst,
  • hőmérséklet-változások,
  • környezeti veszélyek.

Amellett, hogy nem-éghető anyagra van szükség, kifejezetten ellenállónak is kell lennie, hogy extrém körülmények között is megőrizze szerkezeti integritását.

A tisztatéri szabványoknak való megfelelés érdekében a panelek többnyire kőzetgyapotból készülnek. Ennek oka, hogy a kőzetgyapot nagy szilárdságú anyag, ugyanakkor nem szívja magába a nedvességet párás környezetben, így nem is károsodik.

Minél többet tudunk a tisztatéri mennyezeti panelekről annál megfontoltabban dönthetünk, így a tisztaterünk is hosszabb élettartamú és könnyebben karbantartható lesz. Ezeket az opciókat mindig az adott tisztatérre szabva kell mérlegelni iparágtól függetlenül. Ha a tervezésben szakértői segítségre van szüksége, keresse kollégáinkat bizalommal!

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez