For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Ezért érdemes légzsilipes ajtót használni a tisztaterekben

2021. szeptember. 08. 09:54 Tisztatér technika

A tisztatéri higiénia fenntartásához nem elég csak a fertőtlenítésről gondoskodni, ügyelni kell annak minél zökkenőmentesebb fenntartására is. Ehhez speciális eszközökre és a higiéniai protokoll gyakori felülvizsgálatára van szükség, melyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk.

A vegyvédelmi öltözékek, laboratóriumok és tisztaterek tekintetében magasak az elvárások a szűréssel szemben és szigorú szabályok vonatkoznak a belépésre is. Különösen igaz ez abban az esetben, amikor a személyzetnek kell be- vagy kilépnie a munkatérből.

Utóbbi esetben célszerű légzsilipes rendszert használni, vagy, amennyiben szükséges akár légzárakat is. Ez a megoldás kifejezetten hatékony, és amennyiben megfelelően használják, a legtöbb, személyzet okozta üzemzavar is megelőzhető általa.

Milyen egy légzsilipes ajtó rendszer?

Tisztaterekben és hasonló munkaterületeken speciális követelmények vonatkoznak a higiéniára, ami az esetek többségében az alábbi két feltételre fókuszál.

  • Egyrészt a szigetelő rendszernek óvnia kell a higiéniát és a nyomás szintjét és annak szabályozását a teremben,
  • másrészt ennek a rendszernek biztosítania kell a kontrollt a bejutás felett is, hogy az üzemzavarok megelőzhetők legyenek a belépésekkor. A biztonsági ajtók kiszolgálják mindkét igényt.

A légzsilipes rendszer koncepciója is meglehetősen egyszerű:

Két ajtóból áll, amelyek elektronikusan kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik ajtó nem nyílik ki mindaddig, amíg a másik be nem záródott. Így egy rövid időre a két ajtó egy apró fülkét képez, amit számos különböző módon lehet hasznosítani.

Használható légzárként, öltözőként, biztonsági átjáróként, vagy akár mindhárom célra egyszerre. A felhasználás attól függ, hogy milyen egészségügyi és biztonsági előírások vonatkoznak az adott területre.

A légzsilipek légzárat hoznak létre – használható öltözőnek vagy biztonsági átjárónak egyaránt

De miért nem használhatunk egyszerűen dupla ajtókat, amiket bármelyik üzletben meg lehet vásárolni?

Ez a rendszer egy légzárat hoz létre, ami megóvja a termet a szennyeződések bejutásától. Ehhez viszont speciális kivitelezésű nyílászárókra van szükség. Automatizálással ráadásul megelőzhetünk számos személyi hiányosságból fakadó hibát is, amelyek a higiéniát veszélyeztetnék: nem maradhat nyitva az ajtó, a záridő biztosítja, hogy minden ne juthasson a tisztatérbe szennyeződés, vagy akár még a nem engedélyezett behatolásokat is kiszűrhetjük.

Érzékelő és azonosító rendszerek – a biztonság új szintje

Tény, hogy számos probléma megelőzhető már egy egyszerű automatizált rendszerrel is, ugyanakkor sok esetben lehet szükség ennél erősebb biztonsági rendszerre. Szerencsére napjainkban a légzsilipeket már könnyedén felszerelhetjük számos kiegészítő, biztonsági lehetőséggel.

A légzsilipes biztonsági ajtókkal elkerülhető, hogy nem kívánatos személyek egy engedéllyel rendelkező edény háta mögé bújva bejussanak a tisztatérbe

A biztonsági kamerák mára már megszokott tartozékai ezeknek a bejáratoknak, de még magasabb szintre emelhetjük a védelmet, ha más azonosító eszközöket is bevetünk.

  • Súly- és mozgásérzékelő detektorok: A szenzorok érzékelik, ha esetleg nem egy, hanem több ember próbál bejutni a terembe, majd a rendszer automatikusan megakadályozza a második ajtó nyitását. Súly, mozgás, vagy akár fémérzékelő eszközökkel kiszűrhetők a nem kívánatos és gyanús belépések.
  • Manuális vezérlők: Az automata rendszer kiegészíthető manuálisan használható elemekkel is. Például beállítható, hogy a második ajtó csak akkor nyíljon ki, ha a fülkében lévő személyt ellenőrizte egy operátor vagy egy biztonsági őr és engedélyezte a belépést.
  • Azonosítási módszerek: Pin kódok és beléptetőkártyák egyaránt használhatók a belépők szűrésére. Abban az esetben, ha kiegészítő intézkedésekre van szükség, akár még biometrikus olvasókat is alkalmazhatunk, például ujjlenyomat-olvasót vagy retina-szkennert.

Ezek a szimpla vagy dupla biztonsági ajtó rendszerek rendelkezhetnek egyedi funkciókkal is, mint például vésznyitás, biztonsági panelek és ablakok beépítése. Tehát a légzsilipes ajtók nem csak a higiénia fenntartásában járnak élen, de magas szintű biztonsági megoldást is jelentenek.

Mi a különbség a légzsilipes ajtók biztonsági szintjei között?

Első a biztonság! – tartja a mondás.

Ugyanakkor a költséghatékonyság is fontos szempont, különösen akkor, ha magas költségvetésű projektekről van szó. Természetesen nem minden labor bejáratát kell felszerelni a legmagasabb szintű biztonsági rendszerrel. Bizonyos esetekben elég ez egyszerű, megbízható, könnyen használható megoldás is.

A technológiák tekintetében, a légzsilipes ajtóknak két típusát különböztetjük meg a biztonság szintjük szerint: egyszerű és megerősített.

Fontos tudni, hogy egyik sem áll a másik felett. Míg bizonyos projektek erősebb védelmet követelnek, más esetekben erre nincs szükség. Az alábbiakban ismertetjük a különbségeket a két típus között.

Egyszerű beléptetők

Leggyakrabban oktatás, vagy alapszintű tudományos és mérnöki projektek keretein belül alkalmazzuk. Ezek a rendszerek a lehető legegyszerűbb kialakításúak, ám nagyon hatékonyan betartható velük az ide vonatkozó protokoll. Mellettük szól még az is, hogy megfizethetőek és elég hatékonyak ahhoz, hogy tiszta környezetet biztosítsanak a munkához.

Alkalmazhatjuk őket akár teljesen automatizálva is:

Sok esetben ezek a beléptetők ablakkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően a belépő személy láthatja, hogy a második ajtó nyitva van-e. Ennek hiányában alkalmaznak vizuális indikátort is erre a célra: vörös vagy zöld lámpa jelzi, hogy szabad-e a belépés. Jó megoldás lehet a hangjelzés is, amivel tudatni lehet, ha valamelyik ajtó nyitva maradt.

Ezeknek a nyílászáróknak a kezelése nagy odafigyelést igényel, mivel ebben az esetben nincs automatika, ami megakadályozná a két ajtó egy időben történő nyitását. Habár a biztonsági szintje nem túl magas a rendszernek, számos esetben remekül alkalmazható.

Megerősített biztonsággal ellátott nyílászárók

Szemben az előző típussal ezek a bejáratok extra magas biztonsági szinttel rendelkeznek.

Mindkét ajtót felszerelik egy kapcsolóval és egy speciális vezérlőegységgel. Így a rendszer képes minimalizálni annak az esélyét, hogy a két ajtó egyszerre nyíljon ki. Tisztaterekben gyakran alkalmaznak elektromágnest is erre a célra.

Ezek az ajtók teljesen automatikusan, tehát, ha az egyik ajtó kinyílik, a másik bezáródik. Hogy a használatuk még egyszerűbb legyen, alkalmazhatunk hang vagy fényjelzéseket is egyszerű nyílászárókkal együtt.

A légzsilipes beléptetőkre vonatkozó követelmények

Az ISO 14644 standard előírja, hogy a tisztatereknek minden esetben rendelkeznie kell légzsilipes ajtóval. Ez a követelmény kihívást jelent mind a mérnököknek, mint a gyártóknak, különösen abban az esetben, ha egy már meglévő rendszert kell modernizálni. A régebbi típusú tisztaterek ugyanis gyakran nem rendelkeznek légzsilippel, így ezeket még be kell építeni, hogy a tisztatér megfeleljen a követelményeknek.

Csak néhány cég foglalkozik légzsilipes ajtók gyártásával, ilyen a KleanLabs is. A termékeik nem csak a már meglévő tisztaterek felújítását és használatba vételét segítik, de akár speciális igényeket is képesek kiszolgálni, mint amilyenek például gyártási területeken adódhatnak.

Egy légzsilipes rendszer kialakítása bonyolult folyamat, számos tényezőre ügyelni kell:

  • Költségvetés: habár az egyszerű légzsilipek meglehetősen költségkímélőek, könnyedén hiányosságok keletkezhetnek a higiéniában.
  • Helyszíni követelmények: Méret, nyomás, hőmérséklet, a használat gyakorisága – a tervezés során ezeket is figyelembe kell venni, hogy a rendszer pontosan azokat az igényeket szolgálja ki, amelyekre szükség van. A gyártások során például sokszor azt a cél szolgálják ezek az ajtók, hogy megóvják a gépeket. Ezek az egyedi igények számos kihívást jelenthetnek.
  • Egészség és biztonság: az egyszerű légzsilipek gyakran kevésbé hatékonyak, míg erősebb társaik esetében előfordulhatnak biztonsági problémák (például meneküléskor).

A megfelelő megoldás megtalálásához alapos számításokra és gondos tervezésre van szükség. A Hűtőépítő® csapata hosszú évek tapasztalatával áll készen a kihívásra. Számos különböző project beszállítójaként biztos tudást építettünk, amelyek segítik a termékeink tervezését és kivitelezését, akár speciális igényeknek megfelelően is. Legyen szó tisztaterekről vagy speciális, magas biztonságot igénylő terekről, légzsilipes sajátmárkás KleanLabs ajtóink számos lehetőséggel állnak rendelkezésre, hogy biztonságos területet biztosítsanak a munkához.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez