For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Gyakori kérdések a tisztaterekről II.rész

2018. április. 15. 11:58 Tisztatér technika

Miben különböznek a tisztaterek az összes többi helyiségtől?

A tisztaterek elsődleges jellemzője, hogy a munkafolyamatokat és anyagáramlásokat gondosan figyelembe véve alakítják ki az elrendezést. Ezen felül fontos ismertetőjegyek az aszeptikus felületek, a kiváló láthatóság és hatékony mechanikai kialakítás.

 

Milyen kihívásokkal kell szembenézni egy tisztatér tervezése és kialakítása során? Bonyolultabb-e a biotechnológiai és gyógyszeripari tisztaterek kialakítása?

Az egyedi kihívások általában a tisztatérnek otthont adó épület sajátosságaiból adódnak. Előfordulhat, hogy az épület csak 6 méteres körzetében végezhető építkezés, de a tisztatérhez 5 méter magas fogadótér szükséges. A mechanikus támogatás felállításával számos akadályba ütközünk. Továbbá a szomszédos helyiségek energiaellátását is meg kell oldani, amíg a tisztatér kialakítása zajlik.

A kihívások többnyire a biotechnológiai és gyógyszeripari tisztaterekben is hasonlóak. A biotechnológia általában kisebb követelményeket támaszt a közművesítés elé.

 

Hogyan szabható egyedi igényekre a tisztatér?

Ha a tisztatérben lezajló folyamatok az adott termékre nézve egyediek, akkor a tisztateret ennek megfelelően célszerű kialakítani. A legoptimálisabb, hogy ha a folyamatot végző csapat mutatja be a jelenlegi munkafolyamatokat és azokat a pontokat, ahol a hatékonyság javításra szorul. Ebből kiindulva dolgozunk ki egy új folyamatot, amelybe a legújabb iparági szabványokat integráljuk. Pl. zsilipeket, anyagátadókat stb. A tervet bemutatjuk a csapatnak és vitára bocsátjuk. Csak akkor kezdjük a részletes kidolgozást, ha a tényleges munkafolyamatot végző csapat is jóváhagyta. Ez a lépés jelentős időt és költségeket takarít meg a projekt költségvetésében.

 

Melyek a tisztatér kialakításának lépései?

 

A hagyományos építkezéstől eltérően a tisztatér fentről lefelé épül meg.

 

Az építés a tartószerkezet, a légtechnikai vezetékek, a technológiai, elektromos és egyéb vezetékek, a tisztatéri falak és a mennyezet összehangolásával kezdődik. Ha a fő légtechnikai, az elektromos és egyéb vezetékek is helyükre kerültek, a mennyezet és falak beszerelésével folytatjuk. A fentről lefelé történő építés előnye, hogy a mennyezet a könnyű, befejezési munkák elvégzéséhez egy ideális, járható platformmá válik, például a fények, HEPA szűrők, sprinklerek, csatlakozások beszereléséhez. Eközben technikusaink beszerelik a falakat. A módszerrel több személy számára válik megközelíthetővé a tisztatér, így a projekt sokkal hamarabb befejeződik. A tisztatér padlóburkolata a következő lépés, amit az ajtók, a hardver és a végső simítások követnek. Ezután a fókusz a mechanikus indításra terelődik, miközben helyére kerülnek a munkafolyamathoz szükséges berendezések.

 

Melyek a tisztatér rendben és karbantartásának bevált módszerei?

Fontos, hogy a tisztatér üzemeltetői vegyenek részt a berendezések tisztításában, amelyet naponta, minden műszak végén kell elvégezni. A karbantartó és takarító személyzetnek megfelelő képzést kell kapnia a létesítmény felülről lefelé tisztításáról és a mechanikai rendszerek karbantartásáról. A legkényelmesebb megoldás a karbantartásra, ha a tisztatér kivitelezője az éves vagy féléves leállásokkor ellenőrzi a kopást, esetleges szakadásokat és javaslatot tesz az alkatrészek frissítésére.

 

Hogyan definiálható vagy mérhető a “tisztaság”? Milyen tisztítószerek használhatók a tisztatérben?

A tisztítási protokollok folyamatonként eltérőek. KleanLabs tisztatéri rendszerünk, sok más rendszerrel ellentétben, a legszigorúbb tisztítási protokollokkal és tisztítószerekkel is komatibilis – a H2O2-t is beleértve. Ha nem rendelkezik házon belüli erőforrásokkal, javasoljuk, hogy a takarítással megbízott céget tájékoztassa a tisztatéri előírásokról, bevett gyakorlatokról.

Milyen trendek figyelhetők meg az újonnan épülő tisztaterekben?

Az ügyfeleket manapság leginkább a láthatóság foglalkoztatja a tisztatéren belül. Ennek megoldására bevezettük a teljesen üvegezett tisztatéri falakat, amellyel jelentősen javul a térérzet és lényegesen kevesebb látogató jut így a tisztatérbe.

 

Milyen szabványoknak kell egy tisztatérnek megfelelnie? Hogyan változtak ezek a szabványok?

A piacot leginkább az ISO-14644 követelményeknek és az EU iránymutatásoknak való megfelelés érdekli. Kivitelezőként fontos, hogy mindig első kézből értesüljünk a módosításokról és a lehető leggyorsabban reagáljunk rájuk. A legutóbbi EU Annex változásai az izolációs technológiát és a személyi zsilipeket érintették.

Hogyan kerülhető el a termékek szennyeződése a tisztatérben?

Elsődleges fontosságú az irányított légáramlás és a levegő megfelelő kaszkádja. A KleanLabsnél mindig az alaprajzból indulunk ki és megbizonyosodunk róla, hogy a levegő a legtisztább helyiségtől a legkevésbé tiszta felé áramlik. A térbe belépve a légelvezetőnek mindig mögöttünk kell lennie, így tiszta levegővel átfújva lépünk a tiszta helyiségbe. A legtöbb esetben a felülről lefelé történő légáramlás az ideális, kivéve a többszintes kocsik, anyagátadók levegőztetésénél, ahol a vízszintes légáramlás optimális.

Milyen potenciális területeken lehetne még tisztateret alkalmazni a gyógyszeriparban?

Nem feltétlen az új folyamatokban, hanem a különböző tiszta folyamatok egymáshoz kapcsolásában és hatékony kialakításban rejlik potenciál. A helyi, magas tisztaságú zónák létrehozása lehetővé teszi, hogy a makrokörnyezet egy alacsonyabb tisztasági értéket kapjon és ezáltal csökkentse a működési költségeket.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez