For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Hűtőkamrák kivitelezése a BREEAM és LEED minősítések fényében

2023. szeptember. 12. 10:58 Hűtőtér technológia

A fenntartható építészet manapság az építőipar egyik legfontosabb területe. Nemcsak otthonaink és irodáink, hanem ipari létesítményeink, így a hűtőkamrák építésekor is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az energiahatékonyságra és a környezetbarát megoldásokra. A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) és a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) két elismert nemzetközi minősítési rendszer, amelyek az épületek fenntarthatóságát értékelik. De hogyan alkalmazzuk ezeket a kritériumokat a hűtőkamrák építésénél?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy:

Milyen célt szolgál a BREEAM és a LEED szabványrendszer?

A BREEAM az Egyesült Királyságban kezdte meg működését 1990-ben, és azóta nemzetközi szinten is ismertté vált. A minősítési rendszer különböző kategóriákban, például:

  • energia,
  • egészség és jóllét,
  • anyagok, illetve
  • hulladék

ad pontokat, amelyek alapján az épület egy adott minősítést kap.

Az Amerikai Zöld Építészeti Tanács (USGBC) által kifejlesztett LEED egy nemzetközi szabvány, amely szintén több kategóriában pontozza az épületeket, például:

  • fenntartható telek,
  • vízhatékonyság,
  • energia és légkör,
  • anyagok és erőforrások.

Mindkét rendszer a fenntartható építészet szempontjait, elveit és gyakorlatát támogatja, és kulcsszerepet játszik a globális építőiparban a környezetvédelmi célok elérése érdekében. Az alábbiakban a hűtőkamrák kivitelezésének fontos szempontjait és sarokpontjait tekintjük át a BREEAM és LEED minősítések elvárásai alapján.

Alapvető környezetbarát megoldások

Energiahatékony hűtőrendszerek

Mindkét minősítési rendszer előírja az energiahatékonyságot. A hűtőkamrákban az energiafogyasztás döntő része a hűtési rendszerből származik, ezért kulcsfontosságú, hogy modern és energiahatékony rendszereket válasszunk. A változó sebességű kompresszorok, a magas hatásfokú ventilátorok és a korszerű szigetelés mind hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Fenntartható építőanyagok

A BREEAM és LEED minősítéshez a felhasznált építőanyagoknak is környezetbarátnak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy előnyben részesítik a helyben beszerezhető, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat. Ezen a Hűtőépítő Kft-nél kiemelten dolgozunk, a kutatás-fejlesztési tevékenységünkben kifejezetten az újrahasznosított kemény PU szigetelőanyag különböző változataival kísérletezünk, és már vannak bíztató eredményeink.

Vízhasználat és kezelés

A hűtőkamrák esetében fontos az olvadékvíz (kondenzvíz) kezelése és az energiahatékony páraleválasztó rendszerek alkalmazása. A víz újrafelhasználása, illetve a csapadékvíz gyűjtése és felhasználása is növeli az épület fenntarthatóságát, ezáltal jó BREEAM vagy LEED minősítéshez segíthet.

Hűtőkamra kivitelezése során motoros vezérlésű hűtőkamra tolóajtót építettünk be

Innovatív megoldásokkal lehet igazán jó BREEAM vagy LEED minősítést elérni

1. Zöldtetők

Az épületek tetejére telepített zöldtetők nemcsak a környezeti hatásokat mérsékelik, hanem hozzájárulnak az épület hőszigeteléséhez is, csökkentve ezzel a hűtési költségeket. Miért ne működhetnének a hűtőaggregátok egy hűvös, árnyékos környezetben? Persze az őszi levélhullásnál kiemelten figyelnünk kell a karbantartásra! Ez egy kiváló tervezési feladat.

2. Megújuló energiaforrások

Napelemek, szélgenerátorok vagy geotermikus rendszerek alkalmazásával a hűtőkamrák energiafogyasztását kompenzálhatjuk vagy akár teljes mértékben fedezhetjük. Nyilván ez függ a beépített kapacitástól és fennálló energiafogyasztás mértékétől. Egy energetikus tervező jó közelítéssel ki tudja számítani, hogy a beruházásunk mikorra térül meg.

3. Intelligens épületirányítási rendszerek

Az IoT-alapú szenzorok és vezérlők segítségével a hűtőkamrák energiafogyasztása optimalizálható, és távolról is monitorozható. Az épület tervezője kiválóan össze tudja hangolni az ezirányú igényeket.

Fenntartható hűtőkamrák: további stratégiák és megoldások

4. Fenntartható hűtőközegek

Sok hagyományos hűtőközeg jelentős környezeti károkat okozhat, például ózonréteg-elvékonyodást vagy üvegházhatást. Az új generációs hűtőközegek, például a CO2 vagy a hidrofluoralkén alapú közegek, kisebb környezeti hatással bírnak. Ezeknek a fenntartható hűtőközegeknek a használata nemcsak a környezeti lábnyom csökkentésében segít, hanem gyakran energiahatékonyabb működést is biztosít, ezáltal elősegíti a jó BREEAM vagy LEED minősítést.

5. Passzív hűtési megoldások

A természetes szellőzés, a növényzet és a korszerű építőanyagok kombinációjával a hűtőkamrák gépészeti rendszereinek passzív hűtése is megvalósítható, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez.

6. LED világítás

A LED technológia nemcsak energiahatékony, de kevesebb hőt is termel, ami csökkenti a hűtési igényeket. Emellett a LED élettartama is hosszabb, így kevesebb hulladékot termel.

7. Hulladékkezelés és újrahasznosítás

A hűtőkamrák kivitelezése során keletkező hulladék mennyiségének minimalizálása, illetve a már használt anyagok újrahasznosítása csökkenti az épületek ökológiai lábnyomát.

8. Képzés és oktatás

A hűtőkamra-üzemeltetők és alkalmazottak képzése az energiahatékony működésről és a fenntartható gyakorlatokról hozzájárul a környezeti hatások csökkentéséhez.

9. Fenntartható közlekedés

A hűtőkamrákhoz kapcsolódó logisztika is optimalizálható a környezeti hatások minimalizálása érdekében. Elektromos járművek, optimalizált útvonalak és időzítések segíthetnek a széndioxid-kibocsátás csökkentésében.

10. Moduláris és rugalmas tervezés

A változó keresletre reagálva a moduláris tervezés lehetővé teszi a hűtőkamrák könnyű bővítését vagy átszervezését, anélkül hogy nagy volumenű építési munkálatokba kellene kezdeni. A rugalmas tervezési elvek alkalmazásával az épületek hosszabb élettartamúak és alkalmazkodóképesebbek lehetnek.

11. Klimatizálás a változó klímához

Az éghajlat változása miatt fontos, hogy a hűtőkamrák képesek legyenek alkalmazkodni a hőmérsékleti és páratartalmi változásokhoz. Új technológiák, például adaptív hűtési rendszerek, lehetővé teszik az energiahatékony működést széles körű környezeti feltételek mellett.

12. Épületautomatizálás és AI

Az intelligens rendszerek és a mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a hűtőkamra teljes működésének automatizálását, optimalizálva az energiafogyasztást és a rendszer hatékonyságát. Itt a jövőben forradalmi változások fognak történni, érdemes rájuk odafigyelni.

13. Zajcsökkentés

A fenntarthatóság nem csak az energiafogyasztásról és az anyaghasználatról szól, hanem a zajkibocsátás csökkentéséről is, különösen a városi környezetben. A hűtőkamrák tervezése során a zajcsökkentő technológiák és anyagok alkalmazása kulcsfontosságú lehet a környezeti hatások mérséklésében, és ezáltal jó BREEAM vagy LEED minősítéshez segítheti a hűtőkamra üzemeltetőjét.

14. Tájépítészet és biodiverzitás

A hűtőkamrák körüli zöldterületek tervezése során a helyi növényzet és állatvilág igényeinek figyelembevétele hozzájárulhat a biodiverzitás növeléséhez és a környezeti hatások további mérsékléséhez.

15. Társadalmi felelősségvállalás

A hűtőkamrák fenntartható kivitelezése nemcsak a környezeti, hanem a társadalmi következményeket is figyelembe veszi. A helyi közösségekkel való együttműködés, a helyi munkaerő alkalmazása és a környezettudatos oktatási programok mind hozzájárulnak a pozitív társadalmi hatásokhoz.

Környezeti lábnyom csökkentése hűtőkamrák esetében fontos ezért figyelünk rá a hűtőkamra kivitelezése során

Az ökológiai lábnyom minimalizálásának eszközei

16. Életciklus-elemzés

Az épület teljes életciklusának figyelembevétele a tervezéstől a bontásig segít az ökológiai lábnyom teljes körű értékelésében. A hűtőkamrák kivitelezésekor a fenntartható anyagok, az energiagazdálkodás és a hulladékkezelés az életciklus-elemzés alapján történik.

17. Hulladékhő visszanyerése

A hűtési folyamat során keletkező hulladékhőt lehet használni más célokra, például melegvíz-termelésre vagy fűtésre, csökkentve ezzel az energiaigényt és az ökológiai lábnyomot.

18. Belső légtisztaság és minőség

A hűtőkamrák belső levegőminőségének javítása az alkalmazottak és a látogatók egészségét is védi. Az alacsony VOC-k (illékony szerves vegyületek) tartalmú, alacsony kibocsátású anyagok és a megfelelő szellőzés alkalmazása javítja a belső levegő minőségét.

19. Digitális nyomon követés és jelentés készítés

Az energiafogyasztás, a vízhasználat és egyéb fenntarthatósági mutatók digitális nyomon követése lehetővé teszi a valós idejű elemzést és az azonnali beavatkozást, hogy a rendszereket a lehető legoptimalizáltabban működtessük. Hiszen egy BREEAM vagy LEED minősítést fenn is kell tartani átgondolt, környezetbarát működtetéssel.

20. Fenntartható beszerzés

A hűtőkamrák kivitelezéséhez szükséges anyagok és szolgáltatások beszerzése során az ökológiai lábnyomot figyelembe vevő beszállítók preferálása hozzájárul a fenntarthatósági célok eléréséhez.

21. Közösségi bevonás

A hűtőkamrák környezeti hatásának csökkentésében a helyi közösségek bevonása is szerepet játszhat. A közösségi érintettekkel való együttműködés elősegíti a fenntartható gyakorlatok bevezetését és az épülettel kapcsolatos döntések átláthatóságát.

BREEAM és LEED minősítésre kész, fenntartható hűtőkamrák kivitelezése

A hűtőkamrák fenntarthatósága egy komplex, sokszempontú kihívás, amely az innováció és az ökológiai tudatosság ötvözését igényli. E cikkben felsorolt stratégiák és megoldások alkalmazásával azonban a hűtőkamrák kivitelezése hozzájárulhat egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőhöz. Mi a Hűtőépítő®-nél folyamatos fejlesztéssel, tudatos önképzéssel tartjuk frissen tervezési elveinket, és figyelünk a legfrissebb megoldásokra, melyek segítségével hatékony, környezetbarát, és jól használható hűtőkamrát tervezhetünk, építhetünk ügyfeleinknek.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez