Nagy hűtőkamra specifikáció határozó élelmiszerek szerint
Ön mi alapján dönti el, hogy az a tárolt ételeknek milyen hőmérsékletre és páratartalomra állítja be a hőtőkamrát? Míg néhány alapanyagnak elég lehet akár a 7 °C fok is, előfordulhat, hogy tárol olyan terméket, amit csak 2 °C-on ideális tárolni. Készítettünk egy átfogó gyűjteményt minden élelmiszerről, ahol könnyen megtalálja, hogy mit hogyan érdemes tárolni. Egy gyors kattintással bármikor megtalálhatja, hogy egy adott alapanyag milyen hőmérsékleten és páratartalmon meddig áll el. Ezeket kategriákba ( zöldségek, gyümölcsök, halak, húsok, tejtermékek, tojások, édességek és egyéb) kategóriákba soroltuk, hogy biztosan könnyen megtalálja, amit keres!
Zöldségek
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
articsóka |
0 |
95-100% |
2 hét |
-1,2 |
jeruzsálem |
0 |
90-95% |
5 hónap |
-2,5 |
spárga |
0-2 |
95-100% |
2-3 hét |
-0,6 |
zöldbab |
4-7 |
90-95% |
7-10 nap |
-0,7 |
szemesbab |
3-4 |
90-95% |
3-5 nap |
-0,6 |
szárazbab |
10 |
70% |
6-8 hónap |
-0,7 |
céklagyökér |
0 |
95-100% |
4-6 hónap |
-0,9 |
cékla |
0 |
95% |
10-14 nap |
-0,4 |
brokkoli |
0 |
95-100% |
10-14 nap |
-0,6 |
kelbimbó |
0 |
95-100% |
3-5 hét |
-0,8 |
káposzta |
0 |
98-100% |
5-6 hónap |
-0,9 |
érett répa |
0 |
98-100% |
5-9 hónap |
-1,4 |
éretlen répa |
0 |
98-100% |
4-6 hét |
-1,4 |
karfiol |
0 |
95% |
2-4 hét |
-0,8 |
zellerszár |
0 |
95-100% |
3-4 hónap |
-0,9 |
édeskukorica |
0 |
95-98% |
4-8 nap |
-0,6 |
uborka |
10-13 |
95% |
10-14 nap |
-0,5 |
padlizsán |
8-12 |
90-95% |
7-10 nap |
-0,8 |
cikória |
0 |
95-100% |
2-3 hét |
-0,1 |
fagyasztott zöldségek |
-23 – -18 |
|
6-12 hónap |
|
fokhagyma, száraz |
0 |
65-70% |
6-7 hónap |
-0,8 |
fokhagyma, zöld |
0 |
95-100% |
10-14 nap |
-0,3 |
torma |
-1, 0 |
95-100% |
10-12 hónap |
-1,8 |
kelkáposztafélék |
0 |
95% |
3-4 hét |
-0,5 |
karalábé |
0 |
95% |
2-4 hét |
-1 |
póréhagyma |
0 |
95% |
1-3 hónap |
-0,7 |
salátafélék |
0-1 |
95% |
2-3 hét |
-0,2 |
gombák |
0 |
95% |
3-4 nap |
-0,9 |
okra |
7-10 |
90-95% |
7-10 nap |
-1,8 |
zöldhagyma |
0 |
95-100% |
3-4 hét |
-0,9 |
szárazhagyma |
0 |
65-75% |
1-8 hónap |
-0,8 |
petrezselyem |
0 |
95-100% |
1-2 hónap |
-1,1 |
zöldborsó |
0 |
95% |
1-3 hét |
-0,6 |
száraz borsó |
10 |
70% |
6-8 hónap |
|
szárított paprika |
0-10 |
60-70% |
6 hónap |
-0,9 |
édespaprika |
7-13 |
90-95% |
2-3 hét |
-0,7 |
újburgonya |
10-13 |
90% |
|
-0,6 |
burgonya |
3-10 |
90-95% |
5-8 hónap |
-0,7 |
édesburgonya |
13-16 |
85-90% |
4-7 hónap |
-1,3 |
sütőtök |
10-13 |
50-75% |
2-3 hónap |
-0,8 |
retek |
0 |
95% |
3-4 hét |
-0,7 |
téli retek |
0 |
95-100% |
2-4 hónap |
-0,7 |
karórépa |
0 |
98-100% |
4-6 hónap |
-1,1 |
zöldségmagok |
0-10 |
50-65% |
10-12 hónap |
|
spenót |
0 |
95-98% |
10-14 nap |
-1 |
tök |
5-10 |
85-95% |
5-14 nap |
-0,5 |
zöldparadicsom |
13-21 |
90-95% |
1-3 hét |
-0,6 |
paradicsom |
7-10 |
90-95% |
4-7 nap |
-0,5 |
kardamom |
0 |
95% |
3-4 nap |
-0,3 |
jamgyökér |
16 |
85-90% |
3-6 hónap |
|
Gyümölcsök
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
alma |
-1 – +4 |
90-95% |
3-8 hónap |
-1,1 |
szárított alma |
0-5 |
55-60% |
5-8 hónap |
|
sárgabarack |
0 |
90-95% |
1-2 hét |
-1,1 |
avokádó |
4-13 |
85-90% |
2-4 hét |
-0,3 |
szeder |
0,5-0 |
90-95% |
3 nap |
-0,8 |
áfonya |
-1-0 |
90-95% |
2 hét |
-1,6 |
sárgadinnye |
2-4 |
95% |
5-15 nap |
-1,2 |
meggy |
-1 – +1 |
90-95% |
3-7 nap |
-1,7 |
cseresznye |
-1 – -0,5 |
90-95% |
2-3 hét |
-1,8 |
Casaba dinnye |
7-10 |
85-95% |
4-6 hét |
-1,1 |
vörösáfonya |
2-4 |
90-95% |
2-4 hónap |
-0,9 |
datolya |
-18 – 0 |
<75% |
6-12 hónap |
-16 |
hamvas szeder |
-1 – 0 |
90-95% |
3 nap |
-1,3 |
szárított füge |
0-4 |
50-60% |
9-12 hónap |
|
füge |
-1 – 0 |
85-90% |
7-10 nap |
-2,4 |
fagyasztott gyümölcsök |
-23 – -18 |
90-95% |
6-12 hónap |
|
egres |
-1 – 0 |
90-95% |
2-4 hét |
-1,1 |
grapefruit |
10-16 |
85-90% |
6-10 hét |
-1,1 |
amerikai szőlő |
-1 – 0 |
85-90% |
2-8 hét |
-1,6 |
Vinifera szőlő |
-1 |
90-95% |
3-6 hét |
-2,1 |
guava |
5-10 |
90% |
2-3 hét |
|
Honeydew dinnye |
7-10 |
90-95% |
3-4 hét |
-0,9 |
citrom |
10-14 |
85-90% |
1-6 hónap |
-1,4 |
lime |
9-10 |
85-90% |
6-8 hét |
-1,6 |
mango |
13 |
85-90% |
2-3 hét |
-0,9 |
nektarin |
-0,5 – 0 |
90% |
2-4 hét |
-0,9 |
friss olivabogyó |
7-10 |
85-90% |
4-6 hét |
-1,4 |
narancs |
0-9 |
85-90% |
3-12 hét |
-0,8 |
papaya |
7 |
85-90% |
1-3 hét |
-0,8 |
őszibarack |
-0,5 – 0 |
90-95% |
2-4 hét |
-0,9 |
körte |
-1,6 – -0,5 |
90-95% |
2-7 hónap |
-1,6 |
perzsa dinnye |
7-10 |
90-95% |
2 hét |
-0,8 |
datolyaszilva |
-1 |
90% |
3-4 hónap |
-2,2 |
ananász |
7 |
85-90% |
2-4 hét |
-1 |
szilva |
-1 – 0 |
90-95% |
2-4 hét |
-0,8 |
gránátalma |
5 |
90-95% |
2-3 hónap |
-0,3 |
birsalma |
-1 – 0 |
90% |
2-3 hónap |
-2 |
fekete málna |
-0,5 – 0 |
90-95% |
2-3 nap |
-1,1 |
málna |
-0,5 – 0 |
90-95% |
2-3 nap |
-0,6 |
eper |
-0,5 – 0 |
90-95% |
5-7 nap |
-0,8 |
mandarin |
4 |
90-95% |
2-4 hét |
-1,1 |
görögdinnye |
10-15 |
90% |
2-3 hét |
-0,4 |
Halak és tenger gyümölcsei
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
friss hal |
0 – 1 |
95-100% |
4-10 nap |
-2,2 |
friss lazac |
-1 – +1 |
95-100% |
18 nap |
-2,2 |
friss tonhal |
0-2 |
95-100% |
14 nap |
-2,2 |
friss makréla |
0-2 |
95-100% |
6-8 nap |
-2,2 |
fagyasztott hal |
-29 – -18 |
95-100% |
6-12 hónap |
|
friss kagyló |
0 – 1 |
95-100% |
12 nap |
-2,2 |
friss rák |
-1 – -1 |
95-100% |
12-14 nap |
-2,2 |
friss homár |
5 – 10 |
tengervízben |
|
-2,2 |
osztriga kagyló nélkül |
0 – 2 |
100% |
5-8 nap |
-2,2 |
osztriga kagylóval |
5-10 |
95-100% |
5 nap |
-2,8 |
fagyasztott tengergyümölcsei |
-29 – 18 |
90-95% |
3-8 hónap |
|
Húsok
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
marha |
0 – 1 |
88-92% |
1-6 hét |
-2,2 |
marha, sovány |
0-4 |
85-90% |
1-3 hét |
-1,7 |
marha, steak |
0-1 |
85% |
1-3 hét |
-2,2 |
marha, hátszín |
0-1 |
85% |
1-3 hét |
|
szárított marha |
10 – 15 |
15% |
6-8 hét |
|
friss marhamáj |
0 |
90% |
5 nap |
-1,7 |
fagyasztott marha |
-23 – -18 |
90-95% |
6-10 hónap |
|
sertés |
0 – 1 |
85-90% |
3-7 nap |
-2,2 |
sertés, sovány |
0 – 1 |
85-90% |
3-5 nap |
|
sertés hasalja |
0 – 1 |
85% |
3-5 nap |
|
sertés hátszalonna |
0 – 1 |
85% |
3-7 nap |
|
sertés lapocka |
0 – 1 |
85% |
3-5 nap |
-2,2 |
fagyasztott sertés |
-23 – -18 |
90-95% |
4-8 hónap |
|
sertéssonka |
0-1 |
80-85% |
3-5 nap |
-1,7 |
sertéssonka, enyhén sózott |
3 – 5 |
80-85% |
1-2 hét |
|
sertéssonka, sózott |
10 – 15 |
65-70% |
3-5 hónap |
|
fagyasztott sertéssonka |
-23 – -18 |
90-95% |
6-8 hónap |
|
bacon, közepesen zsíros |
3-5 |
80-85% |
2-3 hét |
|
szalonna |
3 – 6 |
80-85% |
2-3 hét |
|
bacon, sózott |
16-18 |
85% |
4-6 hónap |
|
szalonna, sózott |
16-19 |
85% |
4-6 hónap |
|
fagyasztott szalonna |
-23 – -18 |
90-95% |
2-4 hónap |
|
friss kolbász |
0-1 |
85% |
1-7 nap |
|
füstölt kolbász |
0 |
85% |
1-3 hét |
-3,9 |
frankfurti kolbász |
0 |
85% |
1-3 hét |
-1,7 |
bárányhús |
0 – 1 |
85-90% |
2-4 hét |
-0,9 |
friss olivabogyó |
7-10 |
85-90% |
4-6 hét |
-1,4 |
narancs |
0-9 |
85-90% |
5-12 nap |
-2,2 – -1,7 |
bárányhús, sovány |
0 |
85% |
5-12 nap |
-1,9 |
báránycomb |
5 |
85% |
5-12 nap |
|
fagyasztott bárány |
-23 – -18 |
90-95% |
8-12 hónap |
|
szárnyas |
-2 – 0 |
95-100% |
1-4 hét |
-2,8 |
csirkehús |
-2 – 0 |
95-100% |
1-4 hét |
-2,8 |
pulykahús |
-2 – 0 |
95-100% |
1-4 hét |
-2,8 |
kacsahús |
-2 – 0 |
95-100% |
1 hét |
-2,8 |
fagyasztott szárnyas |
-23 – -18 |
90-95% |
12 hónap |
|
nyúl |
0 – 1 |
90-95% |
1-5 nap |
|
Tejtermékek
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
vaj |
0 |
75-85% |
1 hónap |
-20 – -0,6 |
vaj, fagyasztott |
23 |
70-85% |
12 hónap |
|
Cheddar sajt |
0 – 1 |
65% |
12 hónap |
-13 |
Cheddar sajt, feldolgozott |
4,4 |
65% |
12 hónap |
-7,2 |
jégkrém, 10%-os zsírtartalom |
-29 – -26 |
|
3-23 hónap |
-5,6 |
tej, teljes, pasztőrözött -A |
0 – 1 |
|
2-3 hónap |
-0,6 |
sűrített tej |
4 |
|
24 hónap |
-1,4 |
sűrített tej, cukor nélkül |
21 |
|
12 hónap |
-1,4 |
Tojás
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
tojás |
-2 – 0 |
80-85% |
5-6 hónap |
-2,2 |
tojás, előállítás során fagyasztott |
10-13 |
70-75% |
2-3 hét |
-2,2 |
tojás, fagyasztott |
<-18 |
|
több mint egy év |
|
fagyasztott tojássárgája |
<-18 |
|
több mint egy év |
|
fagyasztott tojásfehérje |
<-18 |
|
több mint egy év |
|
főtt tojás |
2 – 4 |
alacsony |
6-12 hónap |
|
főtt tojássárgája |
2-4 |
alacsony |
6-12 hónap |
|
Egyéb
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
sör, hordós |
2 – 4 |
|
3-8 hét |
-2,2 |
sör, palackozott |
2 – 4 |
<65% |
3-6 hónap |
|
kenyér |
-18 |
|
3-13 hét |
|
konzerv |
0-16 |
<70% |
1 év |
|
zöld kávé |
2 – 3 |
80-85% |
2-4 hónap |
|
szőrme |
1 – 4 |
45-55% |
több év |
|
méz |
<10 |
|
több mint egy év |
|
sertészsír |
-18 |
90-95% |
12-14 hónap |
|
olajos magvak |
0 – 10 |
65-75% |
8-12 hónap |
-10 – -5 |
magolajok |
21 |
|
több mint egy év |
|
margarin |
2 |
60-70% |
több mint egy év |
|
pattogtatni való kukorica |
0-4 |
85% |
4-6 hét |
|
szárított élesztő |
0,6 – 0 |
|
|
|
dohány, ládában |
10-18 |
50-65% |
1 év |
|
cigretta |
2-8 |
50-55% |
6 hónap |
|
szivar |
2-10 |
60-65% |
2 hónap |
|
Édességek
Étel típusa |
Hőmérséklet (°C) |
Páratartalom |
Eltartható |
Fagyáspont (°C) |
tejcsokoládé |
-18 – +1 |
40% |
6-12 hónap |
|
tejkaramella |
-18 – +1 |
65% |
5-12 hónap |
|
pillecukor |
-18 – +1 |
65% |
9 hónap |
|