For international markets we are offering the following two product ranges

Vállalati hírek

Kutatási pályázatot nyertünk újrahasznosítás témában

2022. június. 28. 06:51 Vállalati hírek

A vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése címmel meghirdetett pályázatra nyújtottunk be támogatási kérelmet, melyet a Pénzügyminisztérium elfogadott. A projekt címe: Zárt cellás, kemény poliuretán habok értéknövelt újrahasznosítása. A vissza nem térítendő támogatás összege 197,85 millió Ft. Mivel nagy mennyiségben használunk fel poliuretán alapú habokat az ipari hűtőkamrák falainak gyártása során, a kutatás számunkra kiemelkedő jelentőséggel bír.

A pályázat bemutatása

A Hűtőépítőnél célunk egy olyan új módszer kifejlesztése, mellyel mechanikai úton lehet újrahasznosítani a térhálós szerkezetű, zárt cellás, kemény poliuretán habanyagokat.

A problémakör bemutatása

Saját tapasztalataink alapján felismertük, hogy nagymértékű hulladék felhalmozódást eredményez a poliuretán (PUR) habok feldolgozási technológiája. Ez a mi üzemünkben 500 m³-re tehető éves szinten. A hulladék felhalmozódásának jelentős részét az elakadás vagy a poliuretán tömbök előállítása során levágott, megmaradt anyag jelenti.

Milyen célt tűztünk ki magunk elé?

Célunk, hogy a hab hulladékot a meglévő, szigetelőanyagokat előállító gyártástechnológiánkba visszaforgassuk. Ezzel csökkentenénk, sőt, meg is szüntethetnék a saját, Magyarország vagy akár a közép-európai régió által termelt kemény poliuretán habok hulladékáramát.

Milyen eljárást találtunk megoldásként?

Első körben speciális darálásnak vetünk alá poliizocianurát habot (PIR), amely a kemény poliuretán habok egyik altípusa, és poliuretán habot (PUR) 70-30%-os arányban. Ha elértük a megfelelő szemcseméretet, egy egyedi receptúra alapján készített kötőanyaggal látjuk el a darálékot. A lejátszódó reakciók után újra poliuretán habtáblákat tudunk előállítani. A folyamat nagy előnye a már meglévő technológiákkal szemben, hogy nem használ fel hőt a poliuretán hab újrahasznosításához, így jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

Előzetes kutatásaink alapján a különböző uretán prepolimerek ígéretes kötőanyagnak bizonyultak. Ezen anyagok térhálósítása szobahőmérsékleten víz és kis mennyiségű katalizátor alkalmazásával is megoldható. A katalizátor magyarországi gyártóktól is beszerezhető, így látjuk a potenciált a hazai vállalatok közötti gazdasági együttműködés erősítésében is. A termékünk még környezetbarátabbá tehető azáltal, hogy az alkalmazott kötőanyagot növényi olaj alapúra cseréljük.

A projekt során szakmai segítséget és laboratóriumi vizsgálatokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Polimertechnika Tanszéke biztosítja számunkra. A kutatás tervezett befejezési dátuma: 2025.01.31.

A megnyert pályázatról további információkat kaphatnak Pályázat oldalunkon, sajtóközleményünket pedig itt olvashatják.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez