For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Mesterséges intelligencia a PURhab újrahasznosítás szolgálatában

2023. szeptember. 08. 09:54 Hűtőtér technológia

A több mint egy éve tartó K+F projektünk célja, hogy a jövőben a PU keményhab hulladék, amely például a hűtőkamra építés illetve bontás során halmozódik fel, környezetbarát módon kerülhessen újrahasznosításra. Ez a terep nem csupán nekünk, de az egész szakmának ismeretlen, így küldetésünk teljesítéséhez kreativitásunkra és szakmai tudásunkra egyaránt szükségünk van, legyen szó a kutatás és fejlesztés céljairól vagy épp annak módszereiről.

Milyen kihívásokkal találkozunk a PURhab újrafelhasználást célzó K+F projekt során?

Célunk eléréséhez, vagyis az ipari célra megfelelő, újrahasznosított PURhab terméket eredményező adalék- és kötőanyag kombináció megtalálásához minél nagyobb mennyiségű kémiai reakciót kell megvizsgálnunk. Ez önmagában sem kis feladat, azonban mindezt számos tényező nehezíti, amelyek feloldásához mindenképpen új nézőpontokra van szükség.

Munkánk során több százféle kémiai kombinációt kell kipróbálnunk és elemeznünk, sőt a részeredményeket is meg szükséges vizsgálnunk. Ezek értékes információt adhatnak arról, hogy melyik irányba érdemes tovább gondolkodnunk, hiszen a terület feltáratlansága miatt a legtöbb anyag ilyen módon történő vegyítésével és felhasználásával még senki nem foglalkozott. A mi feladatunk feltárni a bennük rejlő potenciált.

A PU keményhab újrahasznosításának lehetséges módjai

A PU keményhab újrahasznosításának lehetséges módjai

Új nézőpontokat hoz a fejlesztésbe a mesterséges intelligencia

Felismertük, hogy a digitalizáció, azon belül pedig a mesterséges intelligencia váratlan módon képes támogatni a munkánkat. A Chat GPT 4.0 bevonása a fejlesztési és kutatási feladatokban jó ötletnek bizonyult. Segítséget kaphatunk például abban, hogy milyen anyagok kombinálásával érdemes próbálkozni a kívánt eredmény eléréséhez, de a brainstorming menetébe is bekapcsoljuk, hogy megtudhassuk, mely elméleti lehetőségeket érdemes a gyakorlatban is kipróbálnunk.

Munkánkat polimer technológiában jártas vegyészmérnökök szakvéleményei is támogatják, azonban a konkrét területre vonatkozó tapasztalathiány itt is hátráltató tényező. Ezért az elméletben ígéretes kombinációkkal először labor teszteket végzünk, amelyeket kis kalodás tesztek követnek, végül pedig gyártógépes kísérleteket folytatunk.

Az újrahasznosított PU keményhab táblák bizonyos célokra formára vághatók

Az újrahasznosított PU keményhab táblák bizonyos célokra formára vághatók

Az ígéretes első eredmények után, a K+F projekt tovább folyik

Örömmel tapasztaltuk, hogy már rövid idő után megszülettek az első ígéretes eredmények. Mivel az újrahasznosítás során a környezetvédelem mindvégig fontos szempont, így a hőkezelés áthidalása érdekében kémiai reakciókkal kísérletezünk, aminek eredményeképpen a növényi alapú és az ásványi természetes adalékanyagok is ígéretesnek mutatkoznak.

A K+F projekten közös erővel dolgoznak munkatársaink és partnerünk, a BME Gépészmérnöki Karának Polimertechnika Tanszéke, hogy a jövőben megvalósulhasson a PUR keményhab újrahasznosítása, és ezzel csökkenthető legyen az építőipar, azon belül a hűtőkamra építés ökológiai lábnyoma.

Amennyiben szívesen csatlakozna kutatásainkhoz, várjuk jelentkezését!

A projekt támogatója az Európai Unió

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Optima polcrendszerek a Hűtőépítő Kft-től

2023. szeptember. 27. 14:41 Hűtőtér technológia

Az élelmiszeripar és vendéglátás új tárolási standardja Amikor az élelmiszeriparban vagy a vendéglátásban tárolási megoldást keresünk, nem elegendő csak a helytakarékosságot vagy az esztétikumot figyelembe venni. Fontos, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak és biztosítsa a termékek megfelelő körülmények közötti tárolását …

Teljes cikk

Hűtőkamra építése házilag vagy professzionális kivitelezés? Összegyűjtöttük a különbségeket

2023. szeptember. 26. 09:41 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra kialakítása egy bonyolult projekt lehet, mely során számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint például a helyiség elrendezése, a hűtési kapacitás, az energiahatékonyság és a megfelelő szigetelés. A saját kezűleg épített hűtőkamrák elérhető költségvetésű és személyre szabott megoldást kínálnak, …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez