For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Mi a teendő egy hűtőkamra életciklusának végén?

2023. augusztus. 21. 13:27 Hűtőtér technológia

A modern hűtőkamrák elengedhetetlen szerepet töltenek be számos iparágban, de még a kiváló minőségű berendezések sem örökéletűek. Ezek az emelt szigetelő képességű szendvicspanelekből álló kamrák energiahatékony hűtőrendszerekkel működnek, azonban gondos karbantartás mellett is elérkezik az életciklusuk vége.

Az idő és a folyamatos használat során bekövetkező természetes kopás mellett, az épület funkcióváltása is indokolhatja a hűtőkamrák leszerelését és bontását.

Cikkünkben áttekintjük,

Meddig használható egy hűtőkamra?

Az élettartam és elhasználódás összetett jelenség, melyet az iparági tapasztalatok több szempontból is megerősítenek. Egy laboratóriumi hűtőkamra például évtizedekig is kitarthat, ezzel szemben, a nagy áruforgalmú élelmiszeripari hűtőkamrák rövidebb élettartamra számíthatnak. A gyakori fizikai behatásoknak és nagyobb terhelésnek kitett szerkezetek könnyebben elhasználódnak, hamarabb kimerülhetnek.

Általánosságban elmondható, hogy egy jól megépített hűtőkamra 10-20 évig még nagyobb terhelés mellett is megállja a helyét, azonban rendkívül magas színvonalú anyagminőség és rendszeres karbantartás esetén akár 30-40 évig is működhet.

Egy hűtőkamra elhasználódásának jelei sokféle formában megjelenhetnek

Egy hűtőkamra elhasználódásának jelei sokféle formában megjelenhetnek

Az elhasználódás jelei

Az elhasználódásra sokféle jel utalhat. Például, ha a falból víz folyik, vagy a felülete vizesedik, az általában a falszerkezet hibájára utal. A rozsdásodás, repedés, a szendvicspanel szétnyílása vagy a tömítés elválása szintén az elhasználódást jelzi. A gépészeti problémák, mint például ha a folyamatosan működő kompresszor ellenére nem éri el a kijelölt hőfokot, ugyancsak aggodalomra adhatnak okot.

Az elpárologtató sérülése, törése jegesedést és további problémákat is okozhat. Ha a hűtőkamra rendszeresen szervizre szorul, és ismétlődő problémák merülnek fel, az egyértelmű jele lehet az élettartam végének. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a falszerkezet még megfelelő állapotban van, és csak a gépészeti részeket kell felújítani vagy cserélni, hogy új életet leheljenek a hűtőkamrába.

A hűtőberendezés bontásának szempontjai

Ha már menthetetlen egy hűtőkamra, akkor jól átgondolt lépéseket kell tenni annak megfelelő bontására és utógondozására. Használt hűtőkamrák gépészetének hasznosítása másodlagos piacon nagyon ritka, ezért a biztonságos és környezetbarát út a gépészeti részek szakszerű kibontása és megsemmisítése. A folyamat magában foglalja az áramtalanítást, valamint a hűtőközeg eltávolítását, majd annak hivatalos úton történő megsemmisítését.

A fém alkatrészek, köztük a nemesfémek, a MoHu által végzett fémhulladék kezelésbe kerülnek. Az elektromos rendszer szintén szétbontható, majd a megfelelő hulladékgyűjtő cégnél leadható.

A legkorábbi szendvicspaneles hűtőkamrák most érik el élettartamunk végét

A legkorábbi szendvicspaneles hűtőkamrák most érik el élettartamunk végét

Szendvicspanelek megsemmisítésének lehetőségei

Régebben a kőzetgyapot szigetelésű és csempézett hűtőkamrák voltak az elterjedtek, azonban ezek bontása sok építési hulladékot generált.

Az 1980-as évek végétől kezdve terjedtek el a szendvicspaneles módszerrel épített hűtőkamrák, amelyek közül számos most éri el az élettartam végét.

A szendvicspanelek bontás után általában két fő elemükre szedhetők szét, akár a helyszínen. A fémlemezek mechanikusan leválaszthatók, majd leadhatók fémhulladék kezelő cégeknek. A fennmaradó kemény PUR hab töltet sem minősül veszélyes hulladéknak, ami jelenleg két utat tesz lehetővé a hulladékkezelésre:

  • égetés és
  • hulladéklerakás.

Mindkét megközelítésnek megvannak a maga hátrányai: az égetés során káros égéstermékek keletkezhetnek, míg a hulladéklerakás természeti környezetünket károsítja.

A kemény PUR hab hulladék fizikai úton történő újrahasznosítása hűtőkamrák esetében is fontos

A kemény PUR hab hulladék fizikai úton történő újrahasznosítása

Van lehetőség a PUR hab reciklálásra?

Erre a kihívásra válaszul, az iparágban érdekelt szereplők egy része ma már reciklálási lehetőségeken dolgozik a kemény PUR hab hulladék kezelésére. Különböző projektekben többféle módszer kidolgozása folyik, de általában vagy vegyi, vagy fizikai úton történő bontáson alapulnak a fejlesztés alatt álló megoldások. A vegyi úton történő bontás során az anyag alkotóelemeire bomlik szét, amiből új termék készíthető. A fizikai újrahasznosítás pedig arra fókuszál, hogy az eredeti tulajdonságokat megtartó, vagy javító új termékek előállításához használják fel a hulladékot. Ez a megközelítés

  • jelentősen csökkenti a környezeti terhelést, ugyanakkor
  • az ipar is újrahasznosítható anyaghoz juthat.

Kutatás-fejlesztési projektünk első eredményei

Kutatás-fejlesztési projektünk első eredményei

Ezen célok elérése érdekében a Hűtőépítő csapata saját kutatás-fejlesztési (K+F) projektet indított. Célunk a kemény PUR hab hulladék fizikai újrahasznosításának kidolgozása, és az ehhez szükséges ipari folyamatok és keretek kiépítése. A projekt első eredményei rendkívül ígéretesek, és mutatják, hogy az ipar képes lehet a hulladékkezelés új szintjének elérésére.

Folytatódik a K+F projekt

A projekt folyamán innovatív megoldásokat, korábban nem használt adalékanyagokat és kötőanyagokat tesztelünk. A munka során számos tudományos és műszaki kihívás adódik, melyek megoldására irányuló erőfeszítések a tevékenységünk mozgatórugói. A projektről részletes információkat talál pályázat oldalunkon, valamint örömmel várjuk külső fejlesztők, kutatók és szakemberek, akár iparági partnerek jelentkezését, csatlakozási szándékát.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez