For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Mi a teendő, ha beragadtunk egy hűtőkamrába?

2019. augusztus. 23. 10:28 Hűtőtér technológia

Manapság minden modern hűtőkamrához olyan ajtót választanak, amely vészhelyzet esetén belülről is nyitható. Egy hűtőtér esetén ez a biztonsági funkció alapvető elem, mivel az emberi szervezet hosszútávon nem bírja a hideget és akár emberi életet is veszélyeztethet a benntartózkodás. Ezért erre a problémára szabvány is született, az EN 179:2008 írja elő, hogy a hűtőkamra ajtójának abban az esetben is nyithatónak kell lennie belülről, ha ezt kívülről kulccsal bezárták. Saját tervezésű és gyártmányú IglooDoors® ajtóink természetesen úgy alakítottuk ki, hogy teljességgel megfeleljenek ennek a szabványnak.

Mit kell tenni, ha beragadtunk egy hűtőkamrába?

  • Kezdjük mindenképp az ajtóval. Ha van világítás, akkor könnyen megtalálható az ajtó. Ha nincs világítás, akkor keressük az ajtó belső oldalán lévő fluoreszkáló jelzést. Ha nem találunk ilyet, akkor sajnos ki kell tapogatnunk az ajtónyílás helyét.
  • Közben nézzük meg figyelmesen, nincs-e vészjelző csengő, mellyel kifelé jelezhetünk. Sok hűtőkamrában elhelyeznek vészhelyzet esetére egy tűzoltó csákányt, mellyel a falszerkezet, vagy ajtó megbontható.
  • Az ajtónyílást megtalálva először próbálkozzunk a zárszerkezettel. A legtöbb hűtőajtó a belső oldalán vésznyitóval rendelkezik. Ez legtöbbször nyomógomb, fordítható nyitókar, vagy egykezes nyitófül. Határozott mozdulattal nyomjuk meg. Ha nem nyílik az ajtó, akkor a vállunkkal feszüljünk neki, mert az is lehetséges, hogy az ajtó gumiprofilja fagyott be, a zárszerkezet nyílna, de a befagyott ajtó nem teszi ezt lehetővé.
  • Ha erős nyomásra sem nyílik a hűtőkamra ajtó, akkor nyugodtan próbálkozhatunk a menekülés érdekében erőteljes rúgással a zárszerkezet környékére. Nagyon sok gyártó által gyártott hűtőajtó zárnyelve, vagy zárszerkezete műanyagból, vagy alu öntvényből készül, melynek idővel engednie kell az erőteljes behatásra.
  • Ha az ajtó semmiképp nem nyílik, esetleg kívülről el van torlaszolva, akkor ideje szétnézni a hűtőkamrában a túlélés reményében.
  • Ha végképp bennragadtunk, és nincs remény az ajtónyitásra, akkor a hűtőrendszer folyamatos működését kell ellehetetleníteni, hiszen, ha ez sikerül, a zárt térben legalább a hideg levegő nem fog bennünket próbára tenni.
  • Különösen 0°C alatti hőmérsékletű helyiségekben fontos ezt mielőbb megtenni, hiszen az ember egy ilyen extrém helyzetben gyorsan kihűlhet, veszélybe kerülhet az élete.
  • Miután felmértük a lehetőségeinket, vizsgáljuk meg a hűtőrendszert. Ha ventilátoros elpárologtató van a hűtőben, a ventilátorok forgását meg kell akadályozni, ezzel a kifújt levegő nem hűti tovább a teret, a hőcserélő el fog jegesedni, nem tudja leadni a hűtő teljesítményét. Mindez eltart egy ideig, addig is lehetőség szerint próbáljuk összelapítani a bejövő hűtő csövet valamilyen kemény tárggyal. Ezek általában rézcsövek, így könnyen formálhatók. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a cső ne lyukadjon ki, megelőzve a hűtőközeg beszivárgását a zárt hűtőbe.
  • Minden hűtőkamrából elvezetésre kerül a kondenzvíz egy PVC lefolyón keresztül. Lehet szerencsénk van és ez a cső egy szomszédos helyiségbe, vagy külső térre vezet, melyen átkiabálhatunk.

Fentieket remélhetőleg senkinek nem kell a gyakorlatban is használnia, de itt hangsúlyozzuk, hogy a biztonságos hűtőtéri ajtó kiválasztása nem csak energiát takarít meg, de munkabiztonsági szempontból is nagy jelentőséggel bír.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez