For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Moduláris tisztaterek költségei és alkalmazási lehetőségei

2023. március. 30. 20:24 Tisztatér technika

A tisztaterek legfőbb feladata a levegőben szálló apró – sokszor szemmel nem látható – részecskék számának kontrollálása egy adott téren belül. Ezek jellemzően olyan kisméretű szemcsék, amelyet érzékszerveinkkel nem is érzékelünk, a jelenlétükkel az átlagember nincs is tisztában. Pedig egy sima légkondicionált irodai helyiségben akár több millió ilyen lebegő részecske is előfordul, egy köbméter levegőben.

Azonban vannak olyan technológiák és gyártmányok, melyek igen érzékenyek ezen részecskék jelenlétére. Például ki akarna olyan mobiltelefont vagy televíziót venni, melynek a kijelzőjén egy apró elmozdíthatatlan szösz árválkodik? Nyilván ez a készülék már minőségi hibásnak számítana. Még rosszabb a helyzet, ha egy vitamin kapszula csomagolásához használt bliszter belső oldalán piszok vagy szemcse jelenne meg. Esetleg magán a kapszulán szennyeződést látna? Ugye Ön sem szeretne ilyet látni fogyasztóként.

 

Tisztatéri szabványok az ipari termelésben

A szigorú iparági szabványok, mint a GMP vagy az ISO14644, illetve az Egyesült Államokban a régebbi FED209E előírják, hogy egységnyi térfogatú levegőben mennyi részecske fordulhat elő egy adott ipari folyamat során. Ezen szabványos értékek pontos eléréséhez az iparágak részére különböző kialakítású moduláris tisztatéri rendszereket kínálunk.

A moduláris tisztaterek kétségtelen előnye, hogy gyorsan telepíthetőek, nem feltétlenül szükséges hozzájuk bonyolult épületgépészeti szellőző rendszer, ugyanakkor a tisztatéri követelményeknek maradéktalanul megfelelnek akár ISO14644 szerinti 5. szintig. Ez azt jelenti, hogy a moduláris tisztaterekkel akár magas elvárási szinteknek – vagy inkább úgy fogalmazhatunk, hogy magasabb tisztasági követelményeknek – megfelelő helyiségeket lehet kialakítani. Mindezt úgy, hogy a centralizált berendezésekkel szemben a beruházási- és működtetési költségek relatívan alacsonyan tarthatóak.

hardwall moduláris tisztatér rendszer Hardwall moduláris rendszerrel teljes értékű tisztatér telepíthető

 

Milyen feladatoknál merül fel az igény tisztatér létesítésére?

Nézzünk egy példát: Az iregszemcsei Car Tech Kft, TIER II-es autóipari beszállító, kijelzőkhöz gyárt ABS PMMA anyagú alkatrészeket. Az alkatrészek teljesen átlátszóak, védőfóliával látják el azokat a csomagolás előtt. Azonban a megrendelő TIER I-es gyártó előírja számukra, hogy a gyártástechnológia és a csomagolás is csak minősített tisztatérben történhet.

A cég elhatározza, hogy beruház tisztatér létesítésébe. Erre két út létezik, melyet már az elején el kell dönteni. Egyik megoldás, hogy szabványosan leválasztanak egy megfelelő méretű teret a meglévő üzemükből, és ellátják azt nagy teljesítményű centralizált légtechnikai rendszerrel. Kétségtelen, hogy ez a beruházás jóval nagyobb erőforrásokat igényel, mint a másik megoldás. Ennek során ugyanis az egyes műveleti állomásokat helyeznék tiszta környezetbe. Például a gyártásból csak azt a részt, ahol a védőfóliázás, majd ezt követően a csomagolás zajlik.

flexwall moduláris tisztatér Flexwall tisztatér gyártó üzemben

 

Moduláris tisztatéri rendszerek a gyakorlatban

Mit ajánlhatunk ide, ami mind a beruházás- mint az üzemeltetés szempontjából költséghatékony? A termékek gyártását és megmunkálását követően a termékeket nagy nyomású tisztított levegővel le kell fújni, majd egy dedikált munkaállomáson a termékek antisztatikus áttörlését követően léphet be egy moduláris FLEXWALL tisztatérbe, ahol a védőfóliázó berendezés üzemel. Ez a helyiség egy minősített ISO8 terület, a dolgozók is tisztatéri védőruhában vannak bent, valamint a szűrését egy one-pass design szerint kialakított HEPA FFU rendszer végzi. Azaz a tiszta levegőt gravitációs úton kiengedjük a térből, ott enyhe túlnyomást okozva, így a lebegő részecskéket kifelé kényszerítve.

A következő munkaállomásnál már növeljük a tétet, a végső műveletek és a csomagolás is ISO8 környezetben zajlik, de emelt légcsere számmal, és itt már nem engedjük el a szabadba a tiszta levegőt, hanem a mennyezeti szűrőegységekkel recirkuláltatjuk azt, mintegy folyamatosan tisztítva a levegő minőségét és csökkentve a szennyezési fokát. A csomagolóanyagok és a személyzet természetesen légzsilipen keresztül érkeznek.

Az iregszemcsei Car Tech Kft így költséghatékony tisztatéri megoldáshoz jutott. Nem kellett hatalmas beruházással központi légkezelésű tisztatéri szűrést biztosítani, hűtéssel, fűtéssel, páratartalom szabályozással, frisslevegő hozzátáplálással, térnyomás szabályozott helyiségekkel és bonyolult automatikával, hanem a célnak kiválóan megfelelő szabványos és harmadik fél által minősített tisztateret adtunk át, amellyel a vevői igényeket kiszolgálhatja, és amely a cég minőségi termék gyártásának alappillére lehet.

softwall moduláris tisztatér Softwall tisztatéri megoldással is leválaszthatóak egyes munkamenetek

 

Moduláris tisztatéri megoldások a Hűtőépítő®-től

A moduláris tisztaterek a fenti esethez hasonló feladatokra kiváló választ adnak, sőt a Softwall rendszerekkel az egyes esetekben még tovább egyszerűsíthetőek a tisztatéri megoldások.

Azonban fontos kijelenteni, hogy minden esetben vizsgálni szükséges, hogy az adott feladathoz milyen típusú tisztatéri megoldás rendelhető hozzá. Más- más igénye van egy autóipari- egy elektronikai- vagy egy gyógyszeripari tisztatérnek, és mindig ezen igényeknek megfelelő tisztatér telepítése a legjobban megtérülő beruházás.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Újrahasznosított jégkunyhóval áll rajthoz a Hűtőépítő

2024. június. 14. 15:12 Vállalati hírek

Hatalmas, korábban még sohasem látott kihívással néz szembe csapatunk a nem-motoros járművek versenyének csúcsát jelentő Red Bull Ládaderbin, ahol egy újrahasznosított alapanyagból készült jégkunyhóval állunk rajthoz. Mindig is szerettük a kihívásokat, az egyedi megoldásokat, az olyan feladatokat, amikhez kell egy …

Teljes cikk

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez