For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Nő a VDA szabvány tisztatér megoldások szerepe az autóipari értékláncban

2022. október. 06. 08:36 Tisztatér technika

Az autóipari alkatrészekkel szemben is egyre többször elvárás a nagy tisztaság. Ezek az elvárások korábban sokkal kevesebb alkatrészt érintettek, manapság azonban exponenciálisan nő a tisztasági igény az autóiparban. Az elvárt tisztaságot VDA és ISO szabványok alapján tudjuk meghatározni.

Annak érdekében, hogy az összeszerelő üzemekben a kívánt tisztaság biztosítható legyen, egyre gyakoribb, hogy alkatrész beszállítóktól is elvárják a tisztasági szabványoknak való megfelelést. Ezen elvárások teljesítéséhez szükségesek a tisztatéri megoldások. Ebben a cikkünkben beszámolunk az autóiparral kapcsolatos:

 • VDA tisztasági szabványokról,
 • néhány érintett alkatrész kategóriáról,
 • a VDA szabványnak megfelelő tisztatéri megoldásokról, valamint
 • a Hűtőépítő® megoldásáról az autóiparban érdekelt cégek számára.

VDA tisztasági szabványok az autóiparban

 • VDA 19.1 – A műszaki tisztaság vizsgálata: Funkció-releváns autóipari alkatrészek részecske szennyeződése – kézikönyv a tisztaság vizsgálatához.
 • VDA 19.2 – Műszaki tisztaság a gyártásban: kézikönyv a gyártási folyamatokhoz.
 • ISO 16232:2018 – A legfrissebb szabványverzió, mely egyezik a VDA szabványokkal.

Az ISO szabvány 7 részecskeméret kategóriát különböztet meg, melyből az E az 50-100 mikron közötti részecskékre vonatkozik, innen lépésenként halad a K-ig, ami az 1000 μm feletti részecskék csoportja.

A Sauberkeitsklasse mutató SK I és VI között hat osztályba sorolja a tisztasági fokot aszerint, hogy az egyes részecskeméret csoportokból mennyi található a vizsgált tárgy 1000 cm2-nyi felületén.

A Continental számára épített tisztatér

Különös figyelmet igényelnek a megmunkálás során keletkező fém spén és egyéb fém szennyezők, ezekre ugyanis szigorúbb elvárásokat támaszt az SK osztályozás. Például SK I szinten csak egyetlen 400-600 mikronos fém részecske lehet egy 1000 cm2-es felületen, annál nagyobb pedig egy sem. Más anyagú részecskék kis számban, de megengedettek ebben a méretosztályban is.

Egyre több autóiparban is használt technológia igényel tiszta gyártást

Az előbb bemutatott szabványokat az autógyárak ma már nem csak OEM és TIER 1 szinten, de TIER 2-3 kategóriába sorolt beszállítóktól is egyre többször megkövetelik. Általános iparági trendé vált, hogy az értéklánc egyre több szereplőjével szemben elvárás a gyártott alkatrészek nagyfokú tisztasága, por- és filmszennyeződés mentessége.

Ez az irány több oldalról is erősödik:

 • Csip és NYÁK gyártás ugyan korábban is tiszta eljárásokat követelt, de az autóiparban az elmúlt években radikálisan nő ezen alkatrészek felhasználása.
 • Új kihívás, hogy a villany és hibrid autókba épített akkumulátorok és villanymotorok alkatrészeinek gyártásával szemben elvárás a magas tisztaság.
 • Az egyre több és nagyobb kijelzők alkatrészei is nagy tisztaságú gyártástechnológiát igényelnek.
 • Védőfóliával ellátott magasfényű alkatrészek, mint küszöb-díszlécek, középkonzoli elemek, kijelzők és hasonló felületek. Ezek fóliázása karcmentessé teszi őket a termék átadásáig, amennyiben a védőréteg megfelelő tisztatéri körülmények között kerül felhelyezvésre.

A felsorolt okokra figyelemmel érthető, hogy miért nő exponenciálisan az igény a tisztasági szabványoknak való megfelelésre, melynek részét képezik a tisztatérben végzett munkafolyamatok is.

VDA szabványnak megfelelő tisztatéri megoldások segítik a beszállítókat

A vonatkozó VDA szabványok teljesítése gyakorlatilag elképzelhetetlen tisztatéri megoldás bevetése nélkül. Ezek a tisztaterek jellemzően elektronikai, biológiai, gyógyszeripari és autóipari környezetben épülnek fel, és a céljuk, hogy a levegőben jelenlévő részecskék számát minimalizálják.

A ZF Hungária Kft sebességváltó gyárában épített tisztatér

A tisztatereket meghatározó ISO-14644 szabvány által értelmezett és szabályozott részecske méret maximum 1 mikron, de jellemzően 0,3 mikron és 0,5 mikron közötti, szabad szemmel nem látható részecskék szűrése a cél. Összehasonlításképp az emberi haj megközelítőleg 50 μm vastag.

Míg a fenti autóipari szabványok a termék felületi tisztaságát szabályozzák, addig a tisztatér lényege, hogy tiszta munkakörnyezetet biztosít. Az ide vonatkozó VDA szabványoknál tisztábbat, hiszen még a legszigorúbb SK I osztály is nagyobb részecskéket enged meg, mint egy jól megépített, használt és karbantartott tisztatérben szálló részecskék mérete.

Viszont ez önmagában még csak a munkakörnyezetet biztosítja, a korábbi munkafolyamatok során esetlegesen szennyeződött munkadarab tisztítása feltétlenül szükséges. Jó megoldás lehet egy olyan rendszer, melyben a munkadarab mosást, vagy ultrahangos tisztítást, esetleg megfelelő minőségű törlést követően egy légárammal ellátott anyagtovábbító konvejoron, folyosón vagy anyagátadón keresztül jut a tisztatérbe. A szállítás során a termékek tisztított levegővel, vagy HEPA szűrőn keresztül szennyeződésmentes levegővel kerülnek lefújatásra.

A tisztatérbe érkezvén szintén minimalizált a keresztszennyeződés lehetősége, hiszen itt túlnyomás uralkodik. Ezáltal a belépési ponton a belső tiszta levegőt a légáramlás és a nyomás kifelé kényszeríti, így nem tud bejutni a külső, szennyezett levegő. A szabványos tisztaterekben ezáltal lehetséges a termék szennyeződés mentes további feldolgozása, például: összeszerelés, forrasztás illetve csomagolás.

Egy ilyen rendszer és folyamat által biztosítható, hogy VDA szabványnak megfelelő tisztaságú termék kerüljön kiszállításra.

Akár már TIER 3 beszállítói szinten is érdemes beruházni

A folyamatosan növekvő igény már most az autóipari értéklánc minden szintjén érezhető, és várhatóan a jövőben tovább fognak szaporodni az érintett termékkörök, ezáltal az érintett beszállítók köre.

Nagyméretű tisztatér a Nissho gyárában

A Hűtőépítő Kft. által kivitelezett komplett tisztaterek esetén minden alkalommal harmadik fél végzi el a szabvány szerinti kvalifikálást. Ezzel tudjuk biztosítani a szerződésben vállalt kötelezettségeinket és átadni szabvány szerint működő tisztatereket.

A jó kivitelező a tisztatér átadásakor úgynevezett AS-BUILT kvalifikációval adja át az elkészült teret. A tárgyi VDA szabványnak történő termék tisztaság megfelelőség azonban nagyban függ a tisztítási eljárástól is. Így egy tisztatér létesítése önmagában még nem jelenti azt, hogy onnan a VDA szabványnak és a vevői elvárásoknak megfelelő termék kerül csomagolásra és kiszállításra. Szükségesek a megfelelő tisztítási eljárások is hozzá, ám az ezeket követő munkafolyamatokat tisztatérben végezve garantálható csak, hogy meg is marad a szabványban előírt tisztaság.

A Hűtőépítő Kft. számos olyan megrendelő számára épített már tisztateret, akik egy vagy több termékükkel részt vesznek az autóipari értékláncban. Számukra hasznos megoldást nyújt a tisztatér a VDA szabvány megfelelőségű termékek gyártása során. Amennyiben felkeltettük érdeklődését a tisztatéri megoldások iránt, keressen minket bizalommal.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors® katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors® katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez