For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

R-404A hűtőközeg helyettesítése hűtőkamrákban és ipari hűtőberendezésekben

2023. február. 21. 12:15 Hűtőtér technológia

A kereskedelmi, ipari, valamint raktárhűtés területén elterjedt R-404A hűtőközeg 2020. január 1-től nem árusítható az Európai Unióban. A kivezetésére az iparágnak gyorsan kellett reagálnia, ezért alternatív megoldásokat fejlesztettek helyettesítésére. Ipari területen a legjelentősebb megoldás az R-448A, az R-449A és az R-452A kiváltó hűtőközegek használata.

Cikkünkben ismertetjük, hogy

Mi az R-404A hűtőközeg, és miért került kivezetésre?

Az R404A egy fluorozott szénhidrogén (HFC) elegy, amely R125, R134a és R143a anyagokból áll össze. Alkalmazása elsősorban alacsony és közepes hőmérsékletű hűtőrendszerekben előnyös.

Az Európai Unióban 2020. január 1-től nem értékesíthető GWP 2500 feletti gáz, az R-404A hűtőközegek globális felmelegedési potenciálja (GWP) azonban 3922. Ennek következtében, a katonai berendezések kivételével, ez a hűtőközeg kivezetésre került. A változás a korábban üzembe helyezett gépekből karbantartás során lefejtett R404A hűtőközegekre nem vonatkozik, ugyanis ezek tisztítást követően még 2030-ig újra felhasználhatók.

GWP
Hűtőközegek globális felmelegedési potenciálja

 

Mikor szükséges az R-404A hűtőközeg cseréje?

Fontos, hogy az R-404A kivonására irányuló szabályozás az új berendezések üzembe helyezésére, illetve az elegy önálló árusítására vonatkozik, de nem érinti a hibátlanul működő berendezéseket. A szivárgásmentesen üzemelő gépekben nem szükséges lecserélni a hűtőközeget, ráadásul indokolatlan csere esetén a berendezés gyártói jótállása érvénytelenné válhat.

Amennyiben a hűtőközeg cseréje ténylegesen indokolt, a lefejtett R-404A hűtőközeg megfelelő kezelése kiemelt figyelmet igényel, ugyanis veszélyes anyagnak minősül. Ezután meg kell vizsgálni a berendezést és a dokumentációját, hogy alkalmas-e másik hűtőközeg használatára.

Hűtőközeg választási szempontok

Az R-452A és az R-448A/R-449A nem helyettesítik közvetlenül az R-404A hűtőközeget. Alkalmazásuk során elengedhetetlen figyelembe venni a kezelésénél, feldolgozásánál, valamint utólagos feltöltésénél jelentkező eltéréseket.

Hűtőközeg választása során fontos szempont az űrítési hőmérséklet figyelembevétele, különösen alacsonyabb elpárolgási hőmérséklet esetén, ugyanis az R-448A és az R-449A hűtőközegekek az R-404A-nál (10-30 K; 18-54°F) magasabb az ürítési hőmérséklettel üzemelnek.

Veszélyességi szempontból az R-452A és az R-448A/R-449A hűtőközegek nem gyúlékonyak, az ASHRAE 34 és az EN 378 szabványok szerint A1 biztonsági besorolást kaptak,

  • A: alacsony toxicitás,
  • 1: nincs lángterjedés 18°C / 64,4°F, 101300 Pa / 14,7 PSI mellett.

Azonban ezek a hűtőközegek enyhén gyúlékony R-32 és R-1234yf összetevőket tartalmaznak, ezért nem szabad őket levegővel keverni a rendszer szivárgásának ellenőrzésére, mivel a keverékek gyúlékonyak lehetnek.

 

R-404A hűtőközeg kiváltása R-448A, R-449A vagy R-452A hűtőközeggel

A hűtőközeg helyettesítése során több szempontot érdemes figyelembe venni, melyek segítenek a megfelelő helyettesítő kiválasztásában.

Kémiai stabilitás

A kémiai stabilitást vizsgáló kísérletekből megállapították, hogy az R-404A hűtőközeghez képest a R-452A és az R-448A/R-449A alacsony GWP molekulák, levegő jelenlétében könnyebben bomlanak. Ez az eltérés víz jelenlétében tovább fokozódik.

A bomlási folyamat során fluorid ionok és szerves savak termelődnek, melyek

  • a POE-olaj lebomlását,
  • a tágulási szelepek korrózióját,
  • a kapilláris csövek eltömődését és
  • a csúszó alkatrészek kopását okozzák.

Nedvesség

A hűtőközegolaj kémiai stabilitása rendkívül alacsony rendszernedvesség tartalmat igényel, ezért lehető legnagyobb gondossággal meg kell akadályozni, hogy nedvesség kerüljön a hűtőrendszerbe.

A rendszer nedvességtartalma a megfelelő szárító szűrővel történő üzemeltetése után legfeljebb 50 PPM lehet. Ez a szint a rendszerből vett folyékony hűtőközeg-minták nedvességtartalmának mérésén alapul.

Alacsony hőmérsékletű működési tartomány

Alacsony hőmérsékletű működési tartomány

A kompresszor működési tartománya

Általánosságban elmondható, hogy az R-404A alacsony hőmérsékletű rendszerekben meghatározott működési tartománya teljes mértékben vagy többnyire alkalmazható az R-452A és az R-448A/R-449A hűtőközegekre, feltéve, hogy a túlhevítés legfeljebb 10 K (18 °F) értékre korlátozódik.

Az R-448A, R-449A és R-452A új és meglévő kereskedelmi hűtőrendszerekben történő felhasználásával kapcsolatos bővebb információt kezelési útmutatónkban talál.

Hűtőközeg professzionális cseréje és kezelése a Hűtőépítő szolgáltatása

A Hűtőépítőnél évtizedekre visszanyúló, széleskörű tapasztalattal rendelkezünk ipari hűtéstechnikaFrilux hűtőkamrák, hűtött terek, valamint komplett tisztatéri rendszerek tervezésében, kivitelezésében. Az egyedi tervezésű új rendszerek telepítésén túlmenően vállaljuk meglévő hűtőrendszerek felújítását vagy cseréjét is.

Megbízóinknak szerviz szolgáltatást is biztosítunk, melynek keretein belül akár a hűtőközeg cseréjében is segítséget nyújtunk. Felmerülő probléma esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, és hiba bejelentéssel forduljon hozzánk online vagy telefonon.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez