For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Szakmai megoldások költséghatékony tisztatéri beruházásokhoz

2020. október. 09. 14:26 Tisztatér technika

A Hűtőépítő Kft.-nél nagy tapasztalatra tettünk szert az ipari tisztaterek tervezésében és kivitelezésében. Egy tisztatér telepítése a legtöbb esetben jelentős beruházással jár, nem beszélve az üzemeltetés költségeiről, hiszen a tisztaterek az év minden napján 24/7 ciklusban működnek. Van azonban néhány olyan szakmai megoldás, mellyel – azonos tisztasági szint elérésével – a beruházási és üzemeltetési költségek is csökkenthetőek.

Költséghatékony tisztaterek létesítése a gyakorlatban: Már a tervezés során a hatékonyság van a fókuszban

A tervezési fázis során cégünk megvizsgálja, hogy valóban szükség van-e központi légkezelésre, vagy megvalósítható-e a tisztatér aktív ventillátoros szűrőkkel, más néven FFU (Fan Filter Unit) egységek alkalmazásával. Számos esetben komoly megtakarítási potenciál rejlik az FFU egységek beépítésében, hiszen akár 1000 m2 alapterületű ISO6 kategóriás helyiségek légtechnikája is megfelelően kezelhető ezen egységekkel. Az ISO6 tisztasági besorolás az ISO 14644-1 legelterjedtebb tisztatéri szabvány alapján a 0,1µm-nél nagyobb részecskék száma maximum  1 000 000 darab lehet. További információ a különböző tisztatéri szabványokról és besorolásokról itt elérhető.

Ha költséghatékony tisztatér tervezése a cél, sarkalatos pont, hogy központi HVAC rendszer vagy FFU-k kerüljenek beépítésre

Mi is az a Fan Filter Unit, azaz FFU?

Az FFU szűrőegységek olyan aktív berendezések, amelyek önálló szénkefe mentes motorral és beépített HEPA szűrővel rendelkeznek. A motorok fogyasztása csekély, ellenben a légszállításuk akár 1000-1500 m3/h is lehet, amellyel a tisztaterek szűrése hatékonyan megoldható. Az ISO-14644 tisztatéri szabvány szerinti légcsere igényeket figyelembe véve építjük be a szükséges számú berendezést. A berendezések vezérlése összehangolható, így a megfelelő funkciók akár szoftveresen is szabályozhatóak.

A szellőztetés megvalósítása

Az FFU egységekkel ellátott tisztaterek szellőzése többféle módon megvalósítható. Az egyszerűbb kivitelekkel a befújt tiszta levegő az oldalfalon elhelyezett légrácsokon távozik, így a tisztatér szellőzése nem recirkulált módon történik. Ez a megoldás egyszerűbb és költséghatékonyabb, azonban ISO8 kategóriánál szigorúbb terekhez nem ajánljuk. A nagyobb tisztasági fokozatokat a recirkulált rendszerrel tudjuk elérni, ahol a tisztatérből kiáramló levegő légcsatornán keresztül az álmennyezet fölé kerül felvezetésre, ahonnan az FFU egységek ismét a kontrollált térbe fújják azt.

Fentiek alapján érdemes tehát megvizsgálni, hogy egy újonnan létesítendő tisztatér szellőzését bonyolult központi légkezeléssel, vagy egyszerűbb és versenyképesebb FFU rendszerrel szeretnénk megvalósítani. Cégünk mindkettő műszaki megoldásra hatékony választ tud adni.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Újrahasznosított jégkunyhóval áll rajthoz a Hűtőépítő

2024. június. 14. 15:12 Vállalati hírek

Hatalmas, korábban még sohasem látott kihívással néz szembe csapatunk a nem-motoros járművek versenyének csúcsát jelentő Red Bull Ládaderbin, ahol egy újrahasznosított alapanyagból készült jégkunyhóval állunk rajthoz. Mindig is szerettük a kihívásokat, az egyedi megoldásokat, az olyan feladatokat, amikhez kell egy …

Teljes cikk

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez