For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Szakmai megoldások költséghatékony tisztatéri beruházásokhoz

2020. október. 09. 14:26 Tisztatér technika

Költséghatékony tisztaterek létesítése a gyakorlatban

A Hűtőépítő Kft.-nél nagy tapasztalatra tettünk szert az ipari tisztaterek tervezésében és kivitelezésében. Egy tisztatér telepítése a legtöbb esetben jelentős beruházással jár, nem beszélve az üzemeltetés költségeiről, hiszen a tisztaterek az év minden napján 24/7 ciklusban működnek. Van azonban néhány olyan szakmai megoldás, mellyel – azonos tisztasági szint elérésével – a beruházási és üzemeltetési költségek is csökkenthetőek.

Már a tervezés során a hatékonyság van a fókuszban

A tervezési fázis során cégünk megvizsgálja, hogy valóban szükség van-e központi légkezelésre, vagy megvalósítható-e a tisztatér aktív ventillátoros szűrőkkel, más néven FFU (Fan Filter Unit) egységek alkalmazásával. Számos esetben komoly megtakarítási potenciál rejlik az FFU egységek beépítésében, hiszen akár 1000 m2 alapterületű ISO6 kategóriás helyiségek légtechnikája is megfelelően kezelhető ezen egységekkel. Az ISO6 tisztasági besorolás az ISO 14644-1 legelterjedtebb tisztatéri szabvány alapján a 0,1µm-nél nagyobb részecskék száma maximum  1 000 000 darab lehet. További információ a különböző tisztatéri szabványokról és besorolásokról itt elérhető.

Mi is az a Fan Filter Unit, azaz FFU?

Az FFU szűrőegységek olyan aktív berendezések, amelyek önálló szénkefe mentes motorral és beépített HEPA szűrővel rendelkeznek. A motorok fogyasztása csekély, ellenben a légszállításuk akár 1000-1500 m3/h is lehet, amellyel a tisztaterek szűrése hatékonyan megoldható. Az ISO-14644 tisztatéri szabvány szerinti légcsere igényeket figyelembe véve építjük be a szükséges számú berendezést. A berendezések vezérlése összehangolható, így a megfelelő funkciók akár szoftveresen is szabályozhatóak.

A szellőztetés megvalósítása

Az FFU egységekkel ellátott tisztaterek szellőzése többféle módon megvalósítható. Az egyszerűbb kivitelekkel a befújt tiszta levegő az oldalfalon elhelyezett légrácsokon távozik, így a tisztatér szellőzése nem recirkulált módon történik. Ez a megoldás egyszerűbb és költséghatékonyabb, azonban ISO8 kategóriánál szigorúbb terekhez nem ajánljuk. A nagyobb tisztasági fokozatokat a recirkulált rendszerrel tudjuk elérni, ahol a tisztatérből kiáramló levegő légcsatornán keresztül az álmennyezet fölé kerül felvezetésre, ahonnan az FFU egységek ismét a kontrollált térbe fújják azt.

Fentiek alapján érdemes tehát megvizsgálni, hogy egy újonnan létesítendő tisztatér szellőzését bonyolult központi légkezeléssel, vagy egyszerűbb és versenyképesebb FFU rendszerrel szeretnénk megvalósítani. Cégünk mindkettő műszaki megoldásra hatékony választ tud adni.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mire figyeljünk érlelőkamra kialakításakor?

2021. január. 15. 08:49 Hűtéstechnika

Élelmiszeripari és a vendéglátásban használt hűtőkamrákban, hűtőterekben egyre gyakrabban találkozni érlelőkamrákkal, melyeknek kontrollált környezetet kell biztosítania jellemzően sajtok és húsáruk számára. A kereskedelmi érlelőkamráknak számos speciális funkciót is tartalmazniuk kell, szárító és párásító funkció váltják egymást rövid periódusokban. Gondolkodj globálisan, …

Teljes cikk

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez
iparimarketing.hu