For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Tisztatér technológia a gyakorlatban

2018. november. 23. 10:43 Tisztatér technika

A tisztaterek fogalma a hazai felhasználó körökben igazán szerteágazó. Vannak olyanok, akik egy feldolgozó üzem napi szinten takarított és fertőtlenített tereit tartják tisztatérnek. Mások gombatermelő helyiségeket neveznek tisztatérnek, és vannak olyanok is, akik valódi tisztatérben szeretnének gyártani, de nagyon-nagyon messze állnak ettől. Nos, nézzük meg, hogy hogyan néz ki a tisztatéri technológia a gyakorlatban.

Tisztatér technológia legfontosabb elemei

Szabályozott légellátás, gyakori légcsere

Az első és legfontosabb ismérve, hogy a tisztaterek légellátása és légszűrése több lépcsőben történik meg. Egy tiszta térben – alacsonyabb fokozatok esetén is – óránként legalább 10-15-szörös légcsere áll fenn. Ez azt jelenti, hogy HEPA szűrőkön keresztül befújt levegő van keringetve oly módon, hogy többnyire túlnyomás is fennáll a téren belül. Emellett a frisslevegős betáplálás is nélkülözhetetlen. A fenti légtechnikai kezelés annyira alapvető dolog egy tisztatérben, hogy ennek hiányában a tisztatér fogalma nem is áll fenn.

Fémburkolatos falszerkezettel a tökéletes légzárásért

Emellett a modern tisztaterek másik jellemző ismérve, hogy a falszerkezete olyan fémburkolatos elemekkel van kialakítva, melyek a légtömör zárás mellett antisztatikus kivitelűek, és oly módon vannak megépítve, hogy azokon repedés, festékleválás, kiporzás nem lehetséges. Ezért a mi olvasatunkban a gipszkarton falazatú zónák nem minősülhetnek tisztatérnek, hiszen a tisztatéri szabványok alapvető követelményei nem valósulnak meg. A gipszkarton szerkezetek repedhetnek, melyből komoly szennyező forrás alakulhat ki, mely a tisztaterek levegő minőségét veszélyezteti. A gyakorlatban számtalan példát láttunk erre, melynek orvoslásaként az üzemeltető évente Steridex festékkel próbálja javítgatni a gipszkarton falszerkezet repedésit és sérüléseit. A megoldás ezzel szemben a fém falazatú tisztatéri szerkezetek alkalmazása. A gipszkartonos rendszerek fölött eljárt az idő és a jelenlegi szigorúbb szabványok előírásait már nem feltétlenül teljesítik.

Az Intretech Hungary Kft kapuvári üzemében a legmodernebb tisztatéri technológiával találkozhatunk

Szennyeződések bejutásának megakadályozása

A tisztatéri nyílászárókat és zsilipeket illetően a belépésnél figyelembe kell venni, hogy az ajtók oly módon legyenek kialakítva és reteszelve, hogy a védett tér közvetlenül ne legyen a környezete felé nyitható. Ez praktikusan úgy valósul meg, hogy a védett tér előtt öltöző zsilip vagy személy bejáró zsilip található, melynek két ajtaja van. A két ajtó egyidejűleg nem lehet nyitva, ezzel is óvjuk a tisztateret a környezetéből beáramló szennyeződésektől.

Fokozott figyelem a tisztatér használata során

Végül, de nem utolsó sorban nagyon nagy hatással van a tisztatér levegőjének minőségére a dolgozók felhasználási és tisztatér kezelési módszertana. A helyesen és nagy körültekintéssel üzemeltetett tisztaterek levegő minősége nagyságrendekkel jobb, mint azokban a tisztatérnek mondott helyiségekben, ahol az alapvető védőruházat és tisztatéri eszközök is hiányoznak.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Újrahasznosított jégkunyhóval áll rajthoz a Hűtőépítő

2024. június. 14. 15:12 Vállalati hírek

Hatalmas, korábban még sohasem látott kihívással néz szembe csapatunk a nem-motoros járművek versenyének csúcsát jelentő Red Bull Ládaderbin, ahol egy újrahasznosított alapanyagból készült jégkunyhóval állunk rajthoz. Mindig is szerettük a kihívásokat, az egyedi megoldásokat, az olyan feladatokat, amikhez kell egy …

Teljes cikk

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez