Tisztatér technika

Tisztaterek a gyakorlatban

2018. szeptember. 14. 10:43 Tisztatér technika

A tisztaterek fogalma a hazai felhasználó körökben igazán szerteágazó. Vannak olyanok, akik egy feldolgozó üzem napi szinten takarított és fertőtlenített tereit tartják tisztatérnek. Mások gombatermelő helyiségeket neveznek tisztatérnek, és vannak olyanok is, akik valódi tisztatérben szeretnének gyártani, de nagyon-nagyon messze állnak ettől. Nos, nézzük meg, hogy hogyan néz ki egy tisztatér a gyakorlatban.

Szabályozott légellátás, gyakori légcsere

Az első és legfontosabb ismérve, hogy a tisztaterek légellátása és légszűrése több lépcsőben történik meg. Egy tiszta térben – alacsonyabb fokozatok esetén is – óránként legalább 10-15-szörös légcsere áll fenn. Ez azt jelenti, hogy HEPA szűrőkön keresztül befújt levegő van keringetve oly módon, hogy többnyire túlnyomás is fennáll a téren belül. Emellett a frisslevegős betáplálás is nélkülözhetetlen. A fenti légtechnikai kezelés annyira alapvető dolog egy tisztatérben, hogy ennek hiányában a tisztatér fogalma nem is áll fenn.

Fémburkolatos falszerkezettel a tökéletes légzárásért

Emellett a modern tisztaterek másik jellemző ismérve, hogy a falszerkezete olyan fémburkolatos elemekkel van kialakítva, melyek a légtömör zárás mellett antisztatikus kivitelűek, és oly módon vannak megépítve, hogy azokon repedés, festékleválás, kiporzás nem lehetséges. Ezért a mi olvasatunkban a gipszkarton falazatú zónák nem minősülhetnek tisztatérnek, hiszen a tisztatéri szabványok alapvető követelményei nem valósulnak meg. A gipszkarton szerkezetek repedhetnek, melyből komoly szennyező forrás alakulhat ki, mely a tisztaterek levegő minőségét veszélyezteti. A gyakorlatban számtalan példát láttunk erre, melynek orvoslásaként az üzemeltető évente Steridex festékkel próbálja javítgatni a gipszkarton falszerkezet repedésit és sérüléseit. A megoldás ezzel szemben a fém falazatú tisztatéri szerkezetek alkalmazása. A gipszkartonos rendszerek fölött eljárt az idő és a jelenlegi szigorúbb szabványok előírásait már nem feltétlenül teljesítik.

Szennyeződések bejutásának megakadályozása

A tisztatéri nyílászárókat és zsilipeket illetően a belépésnél figyelembe kell venni, hogy az ajtók oly módon legyenek kialakítva és reteszelve, hogy a védett tér közvetlenül ne legyen a környezete felé nyitható. Ez praktikusan úgy valósul meg, hogy a védett tér előtt öltöző zsilip vagy személy bejáró zsilip található, melynek két ajtaja van. A két ajtó egyidejűleg nem lehet nyitva, ezzel is óvjuk a tisztateret a környezetéből beáramló szennyeződésektől.

Fokozott figyelem a tisztatér használata során

Végül, de nem utolsó sorban nagyon nagy hatással van a tisztatér levegőjének minőségére a dolgozók felhasználási és tisztatér kezelési módszertana. A helyesen és nagy körültekintéssel üzemeltetett tisztaterek levegő minősége nagyságrendekkel jobb, mint azokban a tisztatérnek mondott helyiségekben, ahol az alapvető védőruházat és tisztatéri eszközök is hiányoznak.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Hogyan zajlik a megrendelés folyamata?

Hűtéstechnika 2018. szeptember. 14. 10:46

Egyedi ajánlat egyedi igényekre A Hűtőépítőnél főként egyedileg készült termékekkel foglalkozunk, ezért az ügyfeleink részére mindig előzetes kalkulációt és árajánlatot készítünk a kért termékről. Legyen az hűtőkamra, tisztatér, vagy hűtőkamra ajtó, minden esetben szükséges kalkulálnunk, hiszen nincsenek standard méretek. Az …

Teljes cikk

Hűtőkamra ajtók szakszerű beépítése

Hűtéstechnika 2018. szeptember. 14. 10:39

Hűtőajtó gyártóként kevés olyan versenytársat tudhatunk magunk mellett, akik az általuk gyártott hűtőkamra vagy hűtőházi ajtókat komplett kivitelezéssel együtt beépítéssel is vállalják. Számos külföldi termék importálódik be az országba, melyet általában kivitelező cégek szállítanak le és építenek be. A másik …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez