For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Tisztaterek az élelmiszeriparban

2016. szeptember. 09. 10:14 Tisztatér technika

A modern tisztatéri technológiák eredendően a gyógyszeripari és a mikroelektronikai gyártás igényeiből adódtak. Ezen területeken felfedezték, hogy a higiénia és tisztaság kulcsfontosságú a szennyeződések megelőzésében és a minőségi termékek előállítása során. A legtöbb esetben tehát a mikroelektronikai ipar és a gyógyszeripar tekinthető a tisztatéri technológiák és gyártási gyakorlatok melegágyának.

Amíg a mikroelektronikai ipar elsősorban a levegőben lévő szennyeződések számára és azok csökkentésére fókuszál, addig a gyógyszeripar a kórokozók és baktériumok jelenlétét és azok hatását próbálja a tisztaterekben kontrollálni.

A könnyűiparban a tisztaterek szabályait az ISO14644 szabvány írja le, míg a gyógyszeripar főként a GMP eljárásokra támaszkodik.

De mi a helyzet az élelmiszeriparral?

Amíg a gyártói tevékenységek közül már nem csak az elektronika, autóipar, gyógyszeripar, hanem számos úttörő iparág is elkezdte használni a tisztatereket gyártói tevékenysége során, addig az élelmiszeripar kissé lemaradni látszik ezen technológiák területén. A tiszta környezet rendkívül sok előnnyel bír, amelyet az élelmiszer ipar a gyakorlatban is kamatoztathatna, hiszen a technológia rendelkezésre áll!

Az élelmiszeripar számára jelenleg nem létezik testreszabott tisztatéri szabvány vagy jól leírt tisztatéri gyártási gyakorlat. Azonban iparági visszajelzésekből tapasztaljuk, hogy igen komoly igény van rá, hiszen egy kontrollált környezetben nem csak a mikrobiológiai szűrés, hanem megfelelő tisztaságú szabályozott környezetben történő gyártás valósítható meg, melynek közvetlen hatása a termékre is számos előnnyel van.

A mikrobák, szennyező források, baktériumok számának csökkenése egy adott helyiségen vagy gyártási cikluson belül lehetővé teszi a gyártott élelmiszerek nagyobb tisztaságát, amely számos előnye mellett az eltarthatóságot is befolyásolja.

Számos külföldi tanulmányban olvasható, hogy komplett tisztatérbe helyezni a teljes gyártási folyamatot kevésbé ésszerű megoldás, azonban ezt mi nem vetjük el, hiszen számos előnyt és érvet lehet felsorakoztatni e mellett is.

Kétségtelen – és kézzelfogható – előnyei vannak azonban az olyan javaslatoknak is, amelyek a gyártás bizonyos funkcióit helyezik be kontrollált környezetbe, azaz lamináris légáramú tisztatéri boxokon belülre tervezik a kényes előállítási műveletet.

Az elsődleges cél a készülő élelmiszeripari termékek megvédése a mikroba szintű külső szennyeződésektől, valamint szűrt és tisztított levegőjű helyiségben előállítani a jövő élelmiszereit és élelmiszeripari alapanyagait.

Számos olyan kezelés és feldolgozási eljárás van, mely hatással van a készített termékek mikroorganizmusára és e termékek különösen érzékenyek a környezetben lévő mikroorganizmusok jelenlétére. Kifejezetten ilyenek például a joghurtok, sajtok, tejtermékek, gyümölcslevek, ízesített tejek és készételek, a sörgyártás bizonyos műveletei.

 

Húskészítmények előállítása során is hatékonyan lehet a tisztaterek előnyeit kiaknázni, hiszen az előállított termékek a levegővel közvetlenül érintkeznek, így annak mikrobiológiai összetétele a termék minősége szempontjából nem mindegy.

Kifejezetten nagy jelentősége van az élelmiszeripari tisztatereknek a bébiétel gyártás, gyógyhatású készítmények és élelmiszerek előállításának területén.

A tisztatérben történő élelmiszer gyártás akár marketing szempontból is jól megközelíthető, hiszen a fogyasztó szívesebben vásárol meg olyan terméket, mely minősített tisztatéri környezetben került előállításra. Azaz a fogyasztó szemében és a gyártási gyakorlatban is az ilyen tisztatéri termékek magasabb minőségi mutatókkal állíthatóak elő a hagyományos termékekkel szemben.

A modern élelmiszeripari üzemek tervezése során a fentieket már érdemes a tervezési fázisban is fontolóra venni, hiszen számos olyan gyártóegység jött már létre Nyugat-Európában, melyek a tisztatéri élelmiszer előállításra helyezik a hangsúlyt, ezzel komoly piaci előnyre téve szert.

Hisszük azt, hogy 10 éven belül az élelmiszer iparban a tisztatéri technológiák térnyerése hazánkban is meg fog történni és a jelenleg tapasztalható gyártási gyakorlatokban és előállítási funkciókban komoly változások fognak történni, mely végső soron a fogyasztók javát fogja szolgálni.

 

Hangosi Gábor

Hűtőépítő Kft