For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Tisztatéri élelmiszerfedolgozás

2018. február. 25. 21:20 Tisztatér technika

Az élelmiszeripar a tisztaterek piacának egy kicsi, de stabilan növekvő szegmense. A tisztatéri élelmiszerfeldolgozás élenjárója Kelet-Ázsia, részben a tisztaterek kiemelkedő szerepének köszönhetően a térségben. Kína egyre több feldolgozott élelmiszert exportál. A fogyasztás felgyorsulásával megváltoznak az étkezési szokások és ezzel egy időben a piac szerkezete is átalakul. A folyamatosan növekvő feldolgozott élelmiszer-fogyasztás a piac méretét is azonos ütemben növeli. A legdrámaibb növekedés a legkevésbé fejlett ázsiai országokban figyelhető meg.

A tisztatereket leggyakrabban mikroelektronikai, gyógyszeripari és biotechnológiai célokra használják, azonban az élelmiszergyártók körében is egyre gyakoribb a tisztatéri megoldások alkalmazása. Ezzel a technológiával megakadályozható a légszennyezés és jelentősen növelhető az élelmiszerek eltarthatósága. Az élelmiszeripari tisztaterek természetesen kevésbé “tiszták”, mint a félvezetők vagy gyógyszerek gyártásához szükséges környezet. Az élelmiszerfeldolgozó tisztítóberendezésekre vonatkozó követelmények az elkészített élelmiszerektől függően változnak. A sütőipari követelmények (száraz eljárás) kevésbé szigorúak, mint a tejipar (nedves) előírásai. A tejiparon belül terméktől függően is változhatnak a követelmények. A tejre kevésbé szigorú előírások vonatkoznak, mint a joghurtra, melyben a bakteriális aktivitás intenzívebb.

Az élelmiszergyártók általában akkor alkalmazzák a tisztatér technológiáját, amikor penész-, élesztőgombák és baktériumok elterjedésének lehetősége áll fenn. A nedves környezet kifejezetten kedvez a baktériumoknak, melyek a légáramlatok segítségével a gyár többi pontjába is eljutnak. A tisztatéri technolgóia által a feldolgozott élelmiszer környezetében a levegő teljes mértékben mikrobális szennyező anyagoktól mentesen tartható. Így a pasztörizálás vagy a gyorsfagyasztás akár el is hagyható; és végeredményképpen egy sokkal frissebb terméket kapunk. Az olyan folyamatok, ahol a szennyezett levegővel történő érintkezés elkerülése nem megoldott, az élelmiszerek megfertőzését, rövidebb eltarthatóságot, alacsonyabb frissességet és végül kisebb hozamot eredményeznek.

Az élelmiszergyártás eltérő szakaszai egyre inkább előnyben részesítik a tisztaterek használatát. A fokozódó speciális táplálkozási igények miatt az élelmiszerek minősége nagyobb hangsúlyt kap, a fogyasztók előnyben részesítik a friss termékeket. A jelenlegi élelmiszeripari trend a tartósítószerek és egyéb adalékanyagok elhagyását követi. Azok az élelmiszerek, amelyek a normál mikroorganizmus-szerkezetet megváltoztatkó kezelésen esnek át, a mikroorganizmusok kedvelt célpontjai. Ilyenek például a joghurt, a sajt és egyéb tejtermékek, gyümölcslevek, ízesített tejek és főételek. A gombák termesztését is gyakran végzik tisztatérben, hogy megakadályozzák a spórák túlzott elterjedését.

 

Gyümölcslé

Az aszeptikus termékek uralják a kis kiszerelésű (250 ml) üdítőital piacát. Ez a piac további termékcsaládokkal bővül, beleértve a tejitalokat, a borokat, a víz- és paradicsom alapú termékeket, valamint az egy literes kiszerelést is.

Tejtermékek

Az aszeptikus feldolgozást gyakran használják joghurt, tej vagy lágy sajt feldolgozására, valamint Svédországban kolbász csomagolására is.

Sörfőzdék

A söripar hamar felismerte, hogy a csapolt sör védelme érdekében a töltés egy teljesen kontrollált környezetet igényel, így nem juthat be semmilyen szennyezőanyag a palackba. Az iparág fokozatosan átáll a tisztatéri gyártásra. A töltés folyamata egy ellenőrzött környezetben zajlik, a mennyezetbe HEPA szűrők, a padlóba perforált lemezek kerülnek beépítésre.

Húsfeldolgozás

Egy USDA-tanulmány szerint az USA-ban a fogyasztásra kész húsok közel 5% -át listeria monocytogenes fertőzte meg, ami  egy vérmérgezését, meningitis vagy meningo-encephalitist okozó (olyan betegség, amely a gerinc és agy szöveteit támadja meg) baktérium. Terhes nőknél a listeria terhességmegszakítást vagy halvaszületést is okozhat. A tisztatéri technológia élelmiszeripari terjedése részben a húsfeldolgozásnak köszönhető. Svédország vezető szerepet tölt be ezen a területen.

Pékségek

Ma már a pékségek is alkalmazzák a tisztatéri technológiát, amire számos példát találunk Japánban. Kobe városában épült fel az első olyan élelmiszergyár, ahol minden folyamat ellenőrzött környezetben zajlik. A nyolcemeletes, 3000 m2-es gyár a Rokko-szigeten található. Az üzemben többféle kenyeret, cukrászterméket, szójababból készült tésztákat és más tradicionális japán termékeket állítanak elő.

A biológiai tisztatereket a cukrászipar is előszeretettel alkalmazza. Az új, egyre bonyolultabb és dekoratívabb cukrásztermékek megnövekedett igényeket támasztanak az élelmiszergyártás felé. Egy fokozottan ellenőrzött környezetre van szükség, ahol a hőmérséklet, páratartalom és bakteriális szintek is szabályozhatók. Fontos a folyamatok automatizálhatósága a magas minőség és tartósság érdekében.

Felszereltség

A félvezető- és gyógyszeripar is izolátorokat használ, hogy ISO 4-es (10. osztály) vagy még szigorúbb követelményeknek feleljenek meg. Manapság az izolátor beszállítók arról számolnak be, hogy az élelmiszeripar is egyre gyakrabban alkalmazza ezt a technológiát. A tisztatér használatának a következő előnyei vannak az élelmiszeriparra nézve:

 

  • Higiénia – Az izolátor steril környezetet biztosít,megvédve a terméket a környezetből és a kezelőktől származó szennyeződésektől. Továbbá védelmet nyújt a patogén és a szerkezetet átalakító mikroorganizmusok ellen.
  • Marketing – Az izolátorok alkalmazása lehetővé teszi a tartósítószermentes termékek előállítását természetes módon anélkül, hogy a termék íze vagy textúrája változna.
  • Költségmegtakarítás – Az izolátorok használata csökkenti a az ultraclean készülékek telepítési és fenntartási költségeit és természetes módon növeli a termék eltarthatóságát. Leggyakrabban adagolás, kitöltés, szeletelés és steril átadás közben alkalmazzák ezt a technológiát.

Az izolátorokat steril gyártósorok, kísérleti létesítmények és K+F laboratóriumok is használhatják. Leginkább a romlandó italok, tejtermékek, hideg húsok, tenger gyümölcsei, készételek, péksütemények és cukrászsütemények előállítása, valamint a friss termékek csomagolása során.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez