For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Tolóajtók használata az optimális helykihasználás érdekében

2020. július. 31. 11:24 Hűtőtér technológia

A hűtőkamrák felépítésének egyik legfontosabb része a kamraajtó. Funkcionálisan megfelelő kialakítása nagyban meghatározza a kamra optimális helykihasználási lehetőségeit. Az energiahatékonyság és a hibamentes működés kérdésében kiemelkedő szerepet játszik az ajtók minőségi kivitelezése, a szigetelés, tömítés tökéletesítése, illetve ebben a tekintetben meg kell említenünk az emberi tényezőt is. Figyelmet kell fordítanunk rá, hogy az ajtókat minden esetben teljesen bezárjuk, illetve arra is, hogy a lehető legkevesebb alkalommal, minél rövidebb ideig tartsuk őket nyitva.

A magas színvonalú ajtók kivitelezésnek fontos ismérvei:

 • jól szigetelő, masszív, de mégis könnyedén nyitható és csukható ajtólapok
 • a legkomolyabb higiéniás elvárásoknak megfelelő, könnyen tisztítható ajtók
 • megbízható, nagy teherbírású mechanika
 • egyszerű és bármilyen falszerkezetbe való felszerelhetőség
 • egyedi méretezhetőség
 • kiváló minőségű tömítés és szigetelés
 • biztonságos, mindennapi használatra fejlesztett termék
 • bevonat a könnyű tisztíthatóságért és az ellenállóságért
 • önszabályozó fűtés

Ezek a felsorolt tényezők mind szükségesek és hozzájárulnak egy hűtőkamra ajtó kiváló megalkotásához és hosszú távú, hibamentes használatához.

A két fajta hűtőkamra ajtót külön kell kezelnünk: a nyíló- és a toló hűtőajtókat.

A nyílóajtók nagyobb terek esetében javasoltak, amikor nem probléma, hogy kinyitásukkor nagyobb helyet vesznek el a hűtőkamra előtti környezetből. Ezek 3 irányba mozgatható, megerősített zsanérokkal vannak felszerelve, emellett több típusa dupla szárnyas kivitelben is elérhető.

Előfordulnak azonban olyan helyezetek, amikor a kamra előtti tér túl szűknek bizonyul a közlekedésre, árumozgatásra vagy akár a hűtőajtó 90°-os felnyitása sem megoldható.
Ezekben a speciális esetekben javasoljuk egyértelműen a tolóajtót!


Az IglooDoors® IDS szériájú tolóajtói tökéletesen megfelelnek a korábban felsorolt kivitelezési szempontoknak és megoldják a nyitóajtók esetében felmerült helyhiányt a felnyitáskor, mivel ez a tolóajtó csekély helyet vesz csak el a hűtőkamra előtti térből. A tervezéskor arra viszont számolnunk kell esetükben, hogy az oldalirányú felnyílás miatt, legyen elég terület a kamra síkjában az ajtót teljes egészében kinyitni.

Az IDS tolóajtók típusait különböző hőmérsékleti tartományhoz javasoljuk:

 1. IDS60 – Hűvös kamrai környezethez – Pozitív hőmérsékleti tartomány esetén (+12 és 18 °C között)
 2. IDS80 – Pozitív hőmérsékleti tartomány esetén (0 és +18 °C között)
 3. IDS100 – Negatív hőmérsékleti tartomány esetén (-18 és -22 °C között)
 4. IDS150 – Negatív hőmérsékleti tartomány esetén (-25 és -40 °C között)

Mind a négy típusra jellemző, hogy alumínium sínrendszerrel, nagy golyócsapágyas kompozit görgőkkel rendelkeznek. A különböző hőmérsékleti tartományokban eltérő ajtóvastagság szükséges, az IDS60-tól az IDS150-ig eljutva az egyre csökkenő hőmérséklet miatt, a hibátlan hőszigetelés eléréséhez egyre vastagabb ajtólapok kerülnek beépítésre. A negatív hőmérsékleti tartományokban a lapok szerkezetében önszabályozó fűtőkábelek vannak, az IDS150 tolóajtó esetében pedig, ezen felül fűtött ajtókeretet és biztonsági fűtő sávokat is beillesztettünk.

Az ajtónyitók 1300 mm nyílásméretig fix kompozit kivitelezésűek, felette már rozsdamentes acél kiemelő karos nyitószerkezetet alkalmazunk.
Méret szempontjából az egyszárnyú hűtőtéri tolóajtók legkisebb legyártható mérete 900×1800 mm és a legnagyobb pedig 2900×3500 mm. Ezek között az értékek között a standard opciókon kívül, lehetőség van tetszőleges méretű ajtók gyártására is.

Felmerülhet a kérdés, hogy lehetséges-e, hogy a hűtőkamra ajtó befelé nyíljon?

A válasz, egyértelműen nem, hiszen ezáltal mindegy, hogy toló- vagy nyílóajtóról beszélünk, mindkét esetben értékes tárolóhelyet fogunk elveszíteni. A hőszigetelő képességre is komoly hatással lenne, mivel az ajtó belső elhelyezése során a teljes ajtólapot kellene hűtenünk.
Szűk terek esetén az a megoldás is felmerülhet, hogy automatizáljuk a tolóajtók mozgását, így a távirányítóval vagy nyomógombos nyitással lehetővé téve a könnyebb áru ki- és bemozgatását, elhelyezését. Ezzel a módszerrel abban is bizonyosak lehetünk, hogy nem marad nyitva az ajtó az automatikus zárási funkciók miatt.

Láthatjuk, hogy a tolóajtós szerkezet sok esetben nagyon hasznos, a helyi adottságokat tekintve alkalmasabbnak bizonyulhat, mint a hűtőkamra nyílóajtók. Érdemes tehát a tervezés során szakemberekkel is konzultálni, akik segítenek kiválasztani, hogy a saját esetünkben melyik verzió lenne a legideálisabb a helykihasználás és az szükséges funkciók betöltése szempontjából egyaránt.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors® katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors® katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez