For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

A hűtőkamrák ideális mérete, optimális kialakítása

2020. július. 31. 11:49 Hűtőtér technológia

Újonnan nyíló, nagyobb kereskedelmi és gasztronómia egységek kivitelezésekor, a konyhai és raktározási területek tervezési szakaszában fel fog merülni a kérdés, hogy hogyan tudjuk legideálisabban kialakítani a hűtött, fagyasztott áruk tárolására szolgáló raktárakat, milyen nézőpontokat szükséges figyelembe venni a hűtőkamrák megépítéséhez.

Ebbe a kérdéskörbe ássuk bele magunkat mélyebben a következőkben, összegyűjtve, hogy milyen szempontok szerint érdemes átgondolni, tervezni a kialakítást, a hűtéstechnikai és konyhatervező szakemberek segítsége mellett.

Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk az a hűtőkamra mérete és az, hogy a tervezett tárolási igényhez hány darabra lesz szükség belőle az adott munkaterületen. Különböző jellegű áruk tárolására várhatóan több kamrát kell majd kialakítani. A cél az, hogy a legoptimálisabban ki tudjuk használni a kapacitásukat, emellett az is, hogy a mindennapi munkafolyamatokat elősegítsék, és ne akadályozzák, illetve az üzemeltetési költségük reális legyen a felhasználók számára.

Egy üzemi- vagy éttermi konyha tervezése során végig kell gondolni azt is, hogy egyidejűleg mekkora vendégszám, fogyasztói kör kiszolgálása a cél. Ebbe azt is érdemes belekalkulálni, hogy idővel a várhatóan növekvő forgalom miatt mennyiben fog változni az igényelt tárolókapacitás. A konyhatechnológus tervezők számára ez az információ nagy segítség abban, hogy a megfelelő mennyiségű és méretű hűtőkamrát javasolhassák az ügyfél számára.

A belső kialakításának is óriási szerepe van, mind az optimális helykihasználás, mind a rezsi költségek realizálása okán, és a napi munkafolyamatok biztonságos, gördülékeny elvégzésében is egyaránt. Lényeges, hogy rendelkezzünk majd egy nagy teherbírású, könnyen összeszerelhető, tisztítható és a külső környezeti tényezőknek ellenálló alapanyagból készült polcrendszerrel, mely akár utólag is bővíthető. Egy ilyen, minden feltételnek megfelelő lehetőség lehet például,a Hűtőépítő.hu saját terméke is, az Optima polcrendszer, mely megfelel a HACCP és GMP követelményeinek és ideális raktári tároló megoldást jelent egy olyan környezetben, ahol a higiénia és a folyamatos tisztántarthatóság alapkövetelmény.

A magasság és a belső terület nagysága legfőképp energiahatékonysági és praktikussági szempontból meghatározó. A ventillációs hűtéssel rendelkező hűtőkamrák esetében előfordul, hogy a beltéri hűtőegység nagyobb helyet igényel, ilyenkor ezt az elveszett tároló felületet többnyire a belmagasság növelésével szeretnék pótolni. Ez a döntés két megközelítésben is helytelennek bizonyulhat, mivel a magasabb kamrák jóval nagyobb üzemeltetési kiadásokkal járnak, illetve 2,1-2,3 méternél magasabban nem javasolt az árutárolás, sem a balesetmegelőzés, sem az árukezelés, mozgatás tekintetében a napi munka során. A hűtőkamrán belül lévő közlekedő területeket pedig érdemes úgy kialakítani, hogy a megnövekedett forgalom, rendezvények esetén a tetemesebb mennyiségű hűtendő termékeket a megfelelő higiéniás feltételek mellett itt is lehetőségünk legyen tárolni.

A hűtőkamrák praktikus és gazdaságos kialakítási kérdéseit körbejártuk, de arról is érdemes néhány szót ejtenünk, hogy hol szerencsés kialakítani őket a konyha- vagy raktárterületeken belül, illetve milyen külső környezetet ideális fenntartani a közvetlen közelében.

Sok esetben előfordul, hogy a kamra köré egy hűtött előteret is terveznek, ahol akár további árumennyiséget tárolhatnak. Itt fontos, hogy méreteiben egy nagyobb térben gondolkodjunk, ne csak az átjárásra, közlekedésre elegendő helyet kalkuláljuk bele. A munkaterületen belül, pedig keresnünk kell egy olyan részt, ahol majd a lehető legkevesebb alkalommal járnak át az ott dolgozók, nem keresztezi a napi egyéb munkafolyamatokat, tehát például kerülendő egy közlekedő terület hűtőtérként való használata. Az egyenletesen alacsony hőmérséklet ezáltal könnyedén megtartható lesz és hosszútávon spórolhatunk is vele, mivel a rendszer, így kevesebb energiát használ fel és megkíméltebb is marad.

Összegzésképp kijelenthetjük, hogy a hűtőkamra belső és külső paramétereit, elhelyezését, már a tervezési szakaszban fontos aprólékosan átgondolni, kiszámolni és emellett természetesen a szakemberek segítségét kérni a kivitelezésben azért, hogy az felhasználó hosszútávon meg legyen elégedve a hűtött terek minőségével és kapacitásával.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Optima polcrendszerek a Hűtőépítő Kft-től

2023. szeptember. 27. 14:41 Hűtőtér technológia

Az élelmiszeripar és vendéglátás új tárolási standardja Amikor az élelmiszeriparban vagy a vendéglátásban tárolási megoldást keresünk, nem elegendő csak a helytakarékosságot vagy az esztétikumot figyelembe venni. Fontos, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak és biztosítsa a termékek megfelelő körülmények közötti tárolását …

Teljes cikk

Hűtőkamra építése házilag vagy professzionális kivitelezés? Összegyűjtöttük a különbségeket

2023. szeptember. 26. 09:41 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra kialakítása egy bonyolult projekt lehet, mely során számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint például a helyiség elrendezése, a hűtési kapacitás, az energiahatékonyság és a megfelelő szigetelés. A saját kezűleg épített hűtőkamrák elérhető költségvetésű és személyre szabott megoldást kínálnak, …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez