For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

A hűtőkamrák ideális mérete, optimális kialakítása

2020. július. 31. 11:49 Hűtéstechnika

Újonnan nyíló, nagyobb kereskedelmi és gasztronómia egységek kivitelezésekor, a konyhai és raktározási területek tervezési szakaszában fel fog merülni a kérdés, hogy hogyan tudjuk legideálisabban kialakítani a hűtött, fagyasztott áruk tárolására szolgáló raktárakat, milyen nézőpontokat szükséges figyelembe venni a hűtőkamrák megépítéséhez.

Ebbe a kérdéskörbe ássuk bele magunkat mélyebben a következőkben, összegyűjtve, hogy milyen szempontok szerint érdemes átgondolni, tervezni a kialakítást, a hűtéstechnikai és konyhatervező szakemberek segítsége mellett.

Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk az a hűtőkamra mérete és az, hogy a tervezett tárolási igényhez hány darabra lesz szükség belőle az adott munkaterületen. Különböző jellegű áruk tárolására várhatóan több kamrát kell majd kialakítani. A cél az, hogy a legoptimálisabban ki tudjuk használni a kapacitásukat, emellett az is, hogy a mindennapi munkafolyamatokat elősegítsék, és ne akadályozzák, illetve az üzemeltetési költségük reális legyen a felhasználók számára.

Egy üzemi- vagy éttermi konyha tervezése során végig kell gondolni azt is, hogy egyidejűleg mekkora vendégszám, fogyasztói kör kiszolgálása a cél. Ebbe azt is érdemes belekalkulálni, hogy idővel a várhatóan növekvő forgalom miatt mennyiben fog változni az igényelt tárolókapacitás. A konyhatechnológus tervezők számára ez az információ nagy segítség abban, hogy a megfelelő mennyiségű és méretű hűtőkamrát javasolhassák az ügyfél számára.

A belső kialakításának is óriási szerepe van, mind az optimális helykihasználás, mind a rezsi költségek realizálása okán, és a napi munkafolyamatok biztonságos, gördülékeny elvégzésében is egyaránt. Lényeges, hogy rendelkezzünk majd egy nagy teherbírású, könnyen összeszerelhető, tisztítható és a külső környezeti tényezőknek ellenálló alapanyagból készült polcrendszerrel, mely akár utólag is bővíthető. Egy ilyen, minden feltételnek megfelelő lehetőség lehet például,a Hűtőépítő.hu saját terméke is, az Optima polcrendszer, mely megfelel a HACCP és GMP követelményeinek és ideális raktári tároló megoldást jelent egy olyan környezetben, ahol a higiénia és a folyamatos tisztántarthatóság alapkövetelmény.

A magasság és a belső terület nagysága legfőképp energiahatékonysági és praktikussági szempontból meghatározó. A ventillációs hűtéssel rendelkező hűtőkamrák esetében előfordul, hogy a beltéri hűtőegység nagyobb helyet igényel, ilyenkor ezt az elveszett tároló felületet többnyire a belmagasság növelésével szeretnék pótolni. Ez a döntés két megközelítésben is helytelennek bizonyulhat, mivel a magasabb kamrák jóval nagyobb üzemeltetési kiadásokkal járnak, illetve 2,1-2,3 méternél magasabban nem javasolt az árutárolás, sem a balesetmegelőzés, sem az árukezelés, mozgatás tekintetében a napi munka során. A hűtőkamrán belül lévő közlekedő területeket pedig érdemes úgy kialakítani, hogy a megnövekedett forgalom, rendezvények esetén a tetemesebb mennyiségű hűtendő termékeket a megfelelő higiéniás feltételek mellett itt is lehetőségünk legyen tárolni.

A hűtőkamrák praktikus és gazdaságos kialakítási kérdéseit körbejártuk, de arról is érdemes néhány szót ejtenünk, hogy hol szerencsés kialakítani őket a konyha- vagy raktárterületeken belül, illetve milyen külső környezetet ideális fenntartani a közvetlen közelében.

Sok esetben előfordul, hogy a kamra köré egy hűtött előteret is terveznek, ahol akár további árumennyiséget tárolhatnak. Itt fontos, hogy méreteiben egy nagyobb térben gondolkodjunk, ne csak az átjárásra, közlekedésre elegendő helyet kalkuláljuk bele. A munkaterületen belül, pedig keresnünk kell egy olyan részt, ahol majd a lehető legkevesebb alkalommal járnak át az ott dolgozók, nem keresztezi a napi egyéb munkafolyamatokat, tehát például kerülendő egy közlekedő terület hűtőtérként való használata. Az egyenletesen alacsony hőmérséklet ezáltal könnyedén megtartható lesz és hosszútávon spórolhatunk is vele, mivel a rendszer, így kevesebb energiát használ fel és megkíméltebb is marad.

Összegzésképp kijelenthetjük, hogy a hűtőkamra belső és külső paramétereit, elhelyezését, már a tervezési szakaszban fontos aprólékosan átgondolni, kiszámolni és emellett természetesen a szakemberek segítségét kérni a kivitelezésben azért, hogy az felhasználó hosszútávon meg legyen elégedve a hűtött terek minőségével és kapacitásával.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mire figyeljünk érlelőkamra kialakításakor?

2021. január. 15. 08:49 Hűtéstechnika

Élelmiszeripari és a vendéglátásban használt hűtőkamrákban, hűtőterekben egyre gyakrabban találkozni érlelőkamrákkal, melyeknek kontrollált környezetet kell biztosítania jellemzően sajtok és húsáruk számára. A kereskedelmi érlelőkamráknak számos speciális funkciót is tartalmazniuk kell, szárító és párásító funkció váltják egymást rövid periódusokban. Gondolkodj globálisan, …

Teljes cikk

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez
iparimarketing.hu