For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

A NÉBIH-et kérdeztük 3. rész – A szakosított hűtőtárolás

2019. május. 23. 14:24 Hűtéstechnika

Egyenesen a szakértőt, a NÉBIH-et kérdeztük meg a szakosított hűtőtárolás örök kérdéseiről, hogy többet ne okozzon problémát az előírásokon való kiigazodás, a szabályoknak való megfelelés. Cikkünkből értesülhet az aktuális előírásokról, megtudhatja milyen módon ellenőrzik a hűtőtárolás megfelelőségét és melyek a hűtőtárolás legjobb gyakorlatai.

Milyen szabályok vannak jelenleg érvényben a szakosított hűtőtárolással kapcsolatban?

Minden élelmiszer-forgalmazó helyre és élelmiszer-vállalkozóra az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete vonatkozik, mely általános szabályokat ír elő az élelmiszer higiéniáról. A legtöbb esetben a cél elérésének konkrét módja nincs meghatározva, a vállalkozó döntése és felelőssége, hogy a felmerülő élelmiszer-biztonsági kockázatot csökkentse.

Általános előírás, hogy az élelmiszert a forgalmazás minden szakaszában óvni kell bármilyen szennyeződéstől, amelytől emberi fogyasztásra alkalmatlanná, egészségre ártalmassá válik. A nyersanyagokat és alapanyagokat úgy kell tárolni, hogy káros bomlásukat és szennyeződésüket el lehessen kerülni.

A hűtve tárolásról is csak általánosságokat tartalmaz a jogszabály. A Hűtőépítő által is hangsúlyozott irányelvekre hívja fel a figyelmet, mely szerint a hőmérséklet szabályozásával el kell kerülni a kórokozók és mikroorganizmusok elszaporodását. Így az olyan nyersanyagokat, összetevőket, köztes termékeket és késztermékeket, amelyek ilyen veszélynek vannak kitéve, nem lehet olyan hőmérsékleten tartani, amely egészségügyi kockázatot jelenthet. A hűtési lánc megszakítása tilos, amely azt jelenti, hogy az élelmiszer nem engedhető ki, majd fagyasztható vissza, mert akkor már elindulnak rajta a káros mikroorganizmusok szaporodása. Ugyanakkor szállítás és kihelyezés közben praktikus okokból korlátozott időszakokra engedélyezett a hőmérséklet szabályozottságának hiánya, amennyiben az nem jelent kockázatot az egészségre nézve.

 Hogyan ellenőrzik a szakosított hűtőtárolás megfelelőségét?

A jogszabályi előírások betartását a hatóság helyszíni ellenőrzés keretében szemrevételezéssel ellenőrzi a NÉBIH.

A csomagolatlan baromfi húst, tőkehúst, halat, húskészítményt, tojást nem lehet azonos légtérben tárolni a szakosított hűtőtárolás szerint

Tárolható-e egy légtérben tőkehús, szárnyas, feldolgozott húskészítmény vagy tojás?

Az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek számára elkülönített tárolást kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy a csomagolt és csomagolatlan élelmiszereket külön légtérben kell tárolni. Ezek alapján a csomagolatlan baromfi húst, tőkehúst, halat, húskészítményt, tojást nem lehet azonos légtérben tárolni. Ha az áruk olyan módon csomagoltat, hogy azok egymást nem szennyezik és azonos hűtési hőmérséklettel rendelkeznek, akkor tárolhatók egy hűtőkamrában, de szigorúan csak egymástól elkülönítve.

A fagyasztott zöldség- gyümölcs, vagy fagyasztott hús-, vad-, vagy hal tárolható-e egy helyen?

Csomagolt termékek esetén a közös fagyasztótérben történő tárolás megfelelő, ez esetben is javasoljuk az átlátható, elkülönített tárolást.

Előfordulhat azonban, hogy a közös hűtőtérben tárolt élelmiszerek optimális tárolási hőmérséklete eltér. Ezt gyorsan ellenőrizhető az Élelmiszerek Szerinti Hűtőkamra Határozónkban.

Hogyan kell tárolni a hűtést igénylő földes árut?

Földes áru együtt tárolását más élelmiszerrel nem javasolt, mert ez esetben magas más termékek szennyeződésének kockázata.

Elkülönített tárolásnak minősül-e a szalagfüggöny vagy lemezfal?

Mindkét esetben az élelmiszerek szennyeződésének elkerülése a cél. Amennyiben ez megtörténik, szalagfüggöny és lemezfal is alkalmazható.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

PCL laborok biológiai biztonsági követelményei BSL szintek szerint

2021. szeptember. 28. 11:03 Tisztatér technika

Legújabb cikkünkben egy kiemelten fontos tisztatér típus, a PCL labor biztonsági követelményeit járjuk körbe, a törvényi szabályozás figyelembevételével, a WHO által meghatározott szempontrendszer alapján. A PCL, azaz a Physical Containment Laboratory elnevezés olyan létesítményeket jelöl, amelyekben fizikailag elszigetelten, szigorúan ellenőrzött …

Teljes cikk

Ezért érdemes légzsilipes ajtót használni a tisztaterekben

2021. szeptember. 08. 09:54 Tisztatér technika

A tisztatéri higiénia fenntartásához nem elég csak a fertőtlenítésről gondoskodni, ügyelni kell annak minél zökkenőmentesebb fenntartására is. Ehhez speciális eszközökre és a higiéniai protokoll gyakori felülvizsgálatára van szükség, melyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk. A vegyvédelmi öltözékek, laboratóriumok és tisztaterek tekintetében …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez