For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

A Szaharáért és sarkvidékért már csak Győrig kell menni: extrém klímakamrák az AUDI-nál

2018. augusztus. 01. 18:14 Hűtőtér technológia

„Az Antarktisz és a Szahara beköltözött az Audi Hungariához” – számol be az AUDI új győri klímakamrájáról az Origo. Korábban a győri mérnököknek Ingolstadtban vagy Pozsonyban kellett végeznie a klímakamrás teszteléseket. Az autóipar az egyik legszigorúbb követelményekkel rendelkező iparág, ezért rendkívül fontos, hogy a tesztelés során az alkatrészek teljesítményét a legextrémebb körülmények között vizsgálják meg. Idénre azonban Győrben is elkészült a csúcsmodern vizsgálólabor, ami a legextrémebb időjárási körülmények szimulálására is képes. A kamra működési elve tulajdonképpen megegyezik egy hűtőszekrényével. A falon egy hőcserélő található, melyen keresztül a hideg vagy a meleg áramlik be a külső kompresszorból.

Nem kell külföldre menni a világszínvonalért

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a világszínvonalú extrém klímakamrát magyar gyártóként szállítottuk le az AUDI Hungária számára. A munkát megelőzően hosszú egyeztetések folytak arról, hogy pontosan milyen paramétereket tudjon az eszköz, milyen feltételeknek feleljen meg és milyen termékek vizsgálatát fogják a speciális laboratóriumi kamrában végezni. A megrendelés napjával egy fél éves kivitelezési és tesztelési fázis kezdődött meg. Az AUDI szándékai szerint a klímakamrával az extrém hőmérsékleti helyzetekben történő tesztelés lehetőségét kellett megteremteni oly módon, hogy a tesztelésre kerülő termékeket ne kelljen a gyárkapun kívülre vinni.

Nem túlzás azt állítani, hogy az eredmény referenciáink legértékesebb ékköve lett. Az új tesztkamráról a legtöbb magyar hírportál is beszámolt. A kamrában mind a szaharai, mint az északi sarki körülmények tesztelhetők, sőt arra is lehetőség adódik, hogy a két ciklus között gyors lehűtési vagy épp felfűtési körülményt biztosítsunk. Az extrém teszteken minden egyes tesztelt darab oly módon vizsgálható, hogy azok a Földön előforduló bármely környezetben helytálljanak a szériagyártást követően, legyen szó szibériai hidegről vagy a legforróbb indiai hőségről.

A vezess.hu is igazi különlegességként számolt be az új klímakamráról. „Az Audi titkos kamrájában igazán durva a klímaváltozás”- írja a portál. A kamráról egy videó is készült, amivel védőruha nélkül élhetjük át a csúcsmodern tesztelés élményét. Igazi érdekesség, hogy amint a -40°C-ra hűtött autó kigurul a +25°C-ba, a levegőből lecsapódó pára rögtön ráfagy és megváltoztatja a színét.

Így tesztelnek a legprofibb autógyártók

A gyártónak teljes komfortot kell teremtenie az autókon belül, legyen a külső hőmérséklet -20°C vagy +40°C. Egy alpesi hegycsúcsra jégpáncélon vonóhorgot vontatva is elvárt ugyanaz a teljesítmény, amit a mindennapok során tapasztalunk. Természetesen a kamrába ezért csak védőruhában lehet belépni, ami -49°C-ig megfelelő védelmet biztosít. A tesztelések során elsősorban a gumik, tömítők öregedése mérhető, amelyek különösen érzékenyek a hőmérséklet ingadozásokra. Továbbá vizsgálható a hőátadás a különböző anyagok találkozásakor, ami egy műanyag-fém illesztés során méretváltozást eredményez. Ezért tapasztaljuk például, hogy forró, nyári napokon bizonyos autók „recsegnek, ropognak”. A csúcstechnológiájú klímakamra azonban lehetőséget ad a legapróbb részletek felkutatására is. Az eltérő piacok eltérő igényekkel rendelkeznek, amelyet a gyártók rendszerint több termék verzióval szolgálnak ki. Egy motorból készülhet akár száznál is több verzió a különböző emissziós normáknak és környezeti viszonyoknak köszönhetően. A karosszériából azonban jelentősen kevesebb változat készül, ezért kiemelten fontos a tesztelése.

Drámaian felgyorsult a fejlesztési folyamat

A klímakamra párásítása és szárító üzeme oly módon került megoldásra, hogy a hőmérséklet változtatásával párhuzamosan a páratartalom is szabályozható legyen, így nem okoz gondot egy kis trópusi környezetből virtuálisan átgurulni az Északi-sark külső peremvidékére. Hóesést és esőt ugyan nem szimulálunk a kabinban, de minden mást igen. Korábban az AUDI a hasonló jellegű teszteket külföldön végezte. Azonban a győri gyáregység most egy ultramodern vizsgálólaborral is bővült, így a klímakamrában megkínzott alkatrészek és eszközök már helyben is gyorsan és pontosan vizsgálhatók, mely eredménye a felgyorsult labormunka és fejlesztések.

Nem véletlenül lett a teljes belső laborkapacitás lefoglalva, hiszen az évi 300 vizsgálati napon előre leprogramozott ciklusokkal tud üzemelni a klíma helyiség, többek között olyan program is lefuttatható, melyben az autót vagy alkatrészt 12 óra alatt +80 Celsius fokról és 80% páratartalomról -40 Celsius fokra hűtik le.

A Hűtőépítő Kft. által végzett munka így lett tehát a referenciáink újabb eleme, melyre méltán büszkék lehetünk, hiszen ismét olyan speciális berendezést kiviteleztünk, amelyből világszinten sem sok létezik.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez