For international markets we are offering the following two product ranges

Vállalati hírek

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának pozitív szakvéleménye a K+F projektünkről

2023. július. 01. 13:56 Vállalati hírek

A nagymértékű hulladék felhalmozódás jelentős problémát okoz a poliuretán (PUR) habok ipari felhasználásának területén. Ezért a Hűtőépítő®-nél célunk egy új módszer kidolgozása, amely mechanikai úton teszi lehetővé a térhálós szerkezetű, zárt cellás, kemény poliuretán habanyagok újrahasznosítását. Az ilyen típusú habhulladék értéknövelt újrahasznosítása kiemelkedően fontos a környezeti fenntarthatóság és a hulladékgazdálkodás szempontjából.

A projekt megvalósításához vállalatunk kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzését elősegítő pályázaton nyert vissza nem térítendő támogatást. A K+F munka részeként már folyamatban van az újrafeldolgozott habtöltetű hűtőajtók és más termékek fejlesztése is. Vállalatunk vezetősége azonban szeretett volna meggyőződni, hogy a projekt a törvény szerint is kutatási és fejlesztési tevékenységnek minősül-e, ezért kikértük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakvéleményét.

SZTNH Fehér könyv: ezen kritériumok alapján minősül egy projekt K+F tevékenységnek

A KFI törvény alapján a kutatás-fejlesztés magában foglalja az alapkutatást, az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést egyaránt. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) azzal a céllal készítette el a Fehér Könyvet, hogy megismertesse a GINOP plusz operatív program pályázataihoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek értékelési szempontjait. A Fehér könyv tehát egy módszertani útmutató a pályázatok K+F+I szempontú értékelésének elkészítéséhez.

Ez alapján egy projekt akkor minősül K+F tevékenységnek, ha az elvégzett munka

  1. újszerű,
  2. tudományos,
  3. műszaki bizonytalanság feloldására törekszik,
  4. alkotó tevékenységen alapul, valamint
  5. mások által felhasználható és / vagy reprodukálható.

Egy kutatás-fejlesztési projekt során a pályázónak ismertetnie kell a kiindulási helyzetet, azaz a technika jelenlegi állását, illetve a kutatás pontos célját. Ezt követően röviden be kell mutatni, honnan hova kíván eljutni a projekt megvalósításával, valamint azt is, hogy a fentebb felsorolt öt K+F ismérv mindegyikét kimeríti a tevékenység.

A K+F munkához telepített berendezéssel folyamatosan újabb és újabb mintadarabok készülnek

A K+F munkához telepített berendezéssel folyamatosan újabb és újabb mintadarabok készülnek

SZTNH szakvélemény a Purman fejlesztésről

Kutatás-fejlesztési projektünk hivatalos címe: Zárt cellás, kemény poliuretán habok értéknövelt újrahasznosítása. Kutatásunk során a meglévő poliuretán hab hulladékot speciális darálásnak vetjük alá, és az így gyártott szemcsés alapanyagot egyedi receptúra alapján kötőanyaggal elegyítjük, majd ebből az elegyből préseléssel rekonstruált poliuretán habtáblákat állítunk elő.

A már korábban ismert megoldásokkal szemben az általunk fejlesztett metódus azért újszerű, mert

  • a folyamatban nem használunk hőt, valamint
  • szerves- illetve szervetlen adalékanyagok segítségével modifikáljuk a habok tulajdonságait.

Célunk, hogy az adalékok segítségével olyan tömb vagy táblás termékeket kapjunk, melyek bázisa az újrahasznosított kemény poliuretán hab, de az anyag alapvető tulajdonságain javítunk. Ezáltal a fejlesztés céljaként meghatározott anyagtulajdonságok és a felépítendő termékkör jóval szélesebb palettát fedhet le, mint a technika mai állása szerint előállított, tisztán PUR anyagú „funkcionális” táblák alkalmazhatósága.

A különböző eljárásokkal készült mintadarabok tulajdonságait részletesen kiértékeljük

A különböző eljárásokkal készült mintadarabok tulajdonságait részletesen kiértékeljük

Benyújtott dokumentációink alapján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakvéleményében megállapította, hogy a Zárt cellás, kemény poliuretán habok értéknövelt újrahasznosítása projektünk a kutatás-fejlesztési tevékenységek jellemzőit hordozza magában.

Ezt alátámasztja, hogy újszerű megoldással, eddig nem használt adalékanyagokkal és kötőanyagokkal dolgozunk, előre kidolgozott kutatási terv alapján, módszeres kutatómunkával, melynek eredményeire építve fejlesztjük tovább gyártó berendezéseinket.

A K+F tevékenységet saját munkavállalóinkkal, saját eszközeinkkel, valamint saját eredményünkre és kockázatunkra végezzük, ezért a bemutatott K+F projektünk igazoltan saját tevékenység körében végzett kutatás-fejlesztési tevékenységének minősül.

Nagy örömünkre szolgál, hogy első K+F projektünk elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elismerő szakvéleményét. Büszkék vagyunk az elért eredményre, amely bizonyítja innovatív munkánk értékét, és továbbra is teljes erővel azon dolgozunk, hogy a K+F projekt eredményeként PUR habhulladék újrahasznosításával készült, piacképes termékekkel rukkolhassunk elő.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors® katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors® katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez