For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Az ATEX minősítésű hűtőkamrák szerepe a modern akkumulátor gyárakban

2023. június. 20. 09:57 Hűtőtér technológia

Az akkumulátorok hatalmas szerepet játszanak a modern technológiákban, a járművek elektromos hajtásában és az energiatárolásában. Az akkumulátorok fejlődése nagyobb teljesítményt és hosszabb élettartamot eredményezett, de ezek a modern akkumulátorok jelentős mennyiségű elektrolitot tartalmaznak, amely potenciálisan veszélyes anyagokat is magában foglalhat. A gyártási folyamatok során az elektrolit tárolása és kezelése különleges biztonsági intézkedéseket igényel, ideértve az ATEX megfelelőségű, azaz robbanásbiztos hűtőkamrák használatát is.

Az elektrolit jelentősége

Az elektrolit a modern akkumulátorok működésének alapvető összetevője. Az elektrolit vezeti az elektromos töltéseket az akkumulátor két pólusa között, lehetővé téve az energiatárolást és felszabadítást. Az elektrolitok gyakran vegyi anyagok keverékei, amelyeket gondosan ellenőrzött körülmények között kell tárolni és kezelni.

Az elektrolit veszélyei

Az akkumulátorok elektrolitjai gyakran savak vagy más korrozív anyagok, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre és a környezetre nézve. Az elektrolitok robbanásveszélyesek is lehetnek, különösen akkor, ha nem megfelelő körülmények között tárolják vagy kezelik őket. Az elektrolitokat tehát biztonságosan kell tárolni és kezelni a gyártási folyamatok során.

Az ATEX megfelelőség szerepe

Az ATEX (Atmosphères Explosibles) megfelelőség az elektromos és mechanikai berendezések védelmét szabályozza, amelyek potenciálisan robbanásveszélyes környezetben működnek. A modern akkumulátor gyárakban, ahol nagy mennyiségű elektrolitot használnak, fennáll a robbanásveszély lehetősége. Ezért az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák létfontosságúak a biztonságos elektrolit tárolásához.

ATEX hűtőkamrákba kizárólag robbanásbiztos, RB-s villamos berendezéseket építünk be

Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák jellemzői

Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák speciális tervezésűek és felszereltek olyan rendszerekkel, amelyek minimalizálják a robbanásveszélyt. Ezek a gyújtószikra-mentes hűtőkamrák kiváló hőmérséklet-szabályozással rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az elektrolit megfelelő hűtését és a hőmérséklet stabilitását. A hűtőkamrákban speciális szellőztető rendszerek is találhatók, amelyek megakadályozzák az elektrolitban lévő gőzök felgyülemlését és kiküszöbölik a robbanásveszélyt. Egy ilyen hűtött tárolóban speciális elektromos kábeleket és átvezetéseket alkalmazunk a maximális biztonság elérése érdekében.

Ezenkívül az Atex megfelelőségű hűtőkamrákban szigorú biztonsági intézkedések alkalmazhatók. Például automatikus tűz- és robbanás jelző rendszerek, gázkoncentráció mérő műszerek, melyek aktívan kommunikálnak a berendezés központi vezérlésével és felügyeleti rendszerével, valamint speciális tűzoltó rendszerek kerülnek beépítésre. A hűtőkamrákban található berendezések és elektronikus eszközök is megfelelnek az ATEX előírásoknak, és védettek a robbanásveszély ellen.

A legtöbb esetben a hűtőberendezések duplikált, azaz redundáns kivitelben kerülnek telepítésre, sőt egyes esetekben a központi vezérlő PLC is duplikálva van, hogy bármiféle meghibásodás elkerülhető legyen.

ATEX hűtőkamrák esetén az elektromos és gépészeti átvezetések speciális tömítő-rögzítő elemeket igényelnek

Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák alkalmazásának előnyei

Az elektrolit tárolásához használt ATEX megfelelőségű hűtőkamrák számos előnnyel járnak a modern akkumulátor gyárak számára. Elsődlegesen biztosítják a munkavállalók és a környezet biztonságát, csökkentve a robbanásveszélyt és minimalizálva a balesetek kockázatát. Ezáltal javul a munkahelyi biztonság és a munkavállalók egészségvédelme.

A második fontos előny az akkumulátorok minőségének javítása. Az elektrolit megfelelő hőmérsékleten történő tárolása és kezelése elősegíti az akkumulátorok kiváló teljesítményét és hosszabb élettartamát. Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák lehetővé teszik a pontos hőmérséklet-szabályozást, ami elengedhetetlen a kiváló minőségű modern akkumulátorok gyártásához.

A harmadik előny a gyártási folyamat hatékonyságának növelése. Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák lehetővé teszik az elektrolit tárolását a gyártósoron is, közvetlenül a gyártási folyamatban. Ez jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez, mivel nem szükséges az elektrolitot távoli helyen tárolni vagy szállítani a gyártósorhoz.

Az ATEX megfelelőségű hűtőkamrák használata továbbá megfelel az iparági szabványoknak és előírásoknak. Ez kulcsfontosságú a gyártók számára a jogi és szabályozási követelmények teljesítése és a környezetvédelmi előírások betartása szempontjából.

Az ATEX előírásoknak megfelelően működő hűtőkamrák biztosítják, hogy a gyárak a helyi és nemzetközi biztonsági szabványoknak megfeleljenek, valamint hozzájáruljanak a fenntartható gyártási gyakorlatokhoz.

A gyártók számára ezek a speciális kialakítású hűtőkamrák és hűtött terek kulcsfontosságú berendezések a biztonságos akkumulátorgyártás szempontjából. A jövőben várhatóan továbbfejlesztett technológiákat és megoldásokat láthatunk az elektrolit tárolásához, amelyek még magasabb szintű biztonságot és hatékonyságot kínálnak a modern akkumulátor gyárakban.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez