For international markets we are offering the following two product ranges

Robbanásbiztos kamrák

Speciális hűtőkamrák ATEX zónába

Speciálisan az ATEX direktívának megfelelő, robbanásbiztos hűtőkamráinkat és hűtőtereinket tűz- és robbanásveszélyes anyagok tárolására tervezzük. Veszélyesnek minősülő tárolási módozat számos különböző iparágban kialakulhat az élelmiszeripartól a vegyiparig, standard és egyedi kivitelű robbanásbiztos hűtőkamráink azonban minden iparág igényeit kielégítik.

A robbanásbiztos minősítéssel rendelkező, ATEX megfelelőségű hűtőkamráink 0-10 °C-os vagy akár mélyhűtő (-18/-24°C) tartományban is alkalmazhatók.

Kiviteli paraméterek

ROBBANÁSBIZTOS Hűtőkamra ROBBANÁSBIZTOS Mélyhűtő
TÁROLÁSI HŐMÉRSÉKLET 0 / +10°C -18/-24°C
PANEL VASTAGSÁG 60-100 mm 100-200 mm
SZIGETELÉS Ásványgyapot vagy PIR PIR
ZÓNA BESOROLÁS Zóna 1- 2, Zóna 20-22 Zóna 1- 2, Zóna 20-22
SZELLŐZTETÉS Opcionális, alkalmazás függő Csak vész szellőzés
LEOLVASZTÁS Meleggázos, vagy statikus Elektromos, EX fűtőtestekkel
VEZÉRLÉS PLC PLC

Miben különböznek az ATEX robbanásbiztos hűtőkamrák egy standard kamrától?

Amennyiben egy hűtőkamra tárolási módozata robbanásveszélyesnek minősül, a tervezés és kivitelezés komplexitása az alábbi fázisokkal bővül:

  • előzetes felmérés,
  • ATEX szakértői tervezés, kockázat értékelés
  • villamossági tervezés,
  • gépészeti tervezés,
  • felülvizsgálat,
  • robbanásvédelmi dokumentáció.

Az EX kivitelű, vagy más néven robbanásbiztos hűtőkamrák szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. Ezek az egyedi építmények mindig a megrendelő igényeinek megfelelően készülnek el, figyelembe véve a tárolt anyagokra vonatkozó előírásokat, biztonsági szabályokat. A cégünk által telepített ATEX hűtőkamrák minden esetben rendelkeznek a kivitelezést követő ATEX felülvizsgálattal, melyet a biztonság fokozása érdekében harmadik fél végez el.

A cégünk által kivitelezett EX hűtőkamrák esetén minden elektromos és gépészeti átvezetést speciális tömítő-rögzítő elemekkel oldunk meg. A hűtőgépészeti rendszerek alkatrészei szintén ATEX megfelelőségűek, a zóna besorolásnak megfelelő kategóriájúak. A bekötések, elektromos vezérlések rendelkeznek gyújtószikra mentes elektromos leválasztásokkal.

Az ATEX tervezés során – a tárolt anyagok típusától, tárolási módozatától függően – szükség lehet folyamatos frisslevegő utánpótlásra a hűtőkamrában, vagy gázkoncentráció szerinti fokozott szellőztetésre, esetleg azonnali vésszellőzésre. Súlyos havária esetén akár automatikus áramtalanítás is felmerülhet. Cégünk ezeket a feladatokat PLC vezérelt szellőző rendszerrel, automata zsalukkal és fejlett programokkal valósítja meg, az igényeknek megfelelően.

ATEX robbanásbiztos hűtőkamrák jellemzői

Kis- és nagyméretű EX tárolók kialakítása

Aktív- vagy passzív ATEX hűtőtárolásra alkalmas berendezéseket kivitelezünk, a megfelelő minősített alkatrészek beépítésével és komplex felülvizsgálattal.

ATEX megfelelőségű léghűtők

Robbanásveszélyes zónában kizárólag robbanásbiztos, RB-s megfelelőségű elpárologtatókat és hűtőköri elemeket építünk be az előírások szerint. .

RB robbanásbiztos armatúrák

Robbanásveszélyes zónában kizárólag robbanásbiztos, RB-s villamos berendezéseket építünk be a hatályos rendelet szerint.

Fejlett PLC vezérlés

A biztonsági funkciókkal rendelkező safety PLC vezérlést a veszélyzónán kívül helyezzük el. Nem csak a PLC vezérlés fontos, hanem a megfelelő gyújtószikra mentes leválasztások és szabványos elektromos bekötések.

Extrém nyomásnak ellenálló ajtók

Speciálisan magas tűzgátló értékkel rendelkező, magas nyomásnak ellenálló hűtőkamra ajtókat építünk be, mely a nagy nyomású gázzal oltó rendszereknél hasznos megoldás.

Légcsere és vész szellőzés

Általános szellőzés biztosítása robbanásbiztos légkezelő berendezésekkel, vész-elszívó ventillátorok és ATEX motoros zsaluk beépítése. Akár azonnali frisslevegős légcsere biztosítása a veszély zónában.

Speciális átvezetések

Speciális kábel- és gépészeti átvezetések használatával lég- és gáztömör lezárásokat alakítunk ki a hűtőkamra minden szükséges pontján. Ez nagyfokú biztonságos kialakítást garantál.

Gázkoncentráció érzékelők

A vezérlő rendszer szerves részét képezik a speciális gázkoncentráció érzékelők. E kalibrált műszerek segítségével dönti el az automatika, hogy milyen funkciót indítson, esetleges vészhelyzet esetén.

Robbanásvédelmi dokumentáció

A robbanásvédelmi tervfejezetet mind a tervezési, mind a kivitelezési fázisban a TvMI irányelvek alapján készítjük el.

ATEX berendezések felülvizsgálata

Projektvezető kollégáink rendelkeznek az ATEX berendezések beüzemeléséhez és felülvizsgálatához szükséges képesítésekkel. Emellett Magyarország legtapasztaltabb ATEX tervezőivel állunk kapcsolatban.

 

Gyakori kérdések robbanás védelemmel kapcsolatban

Mi alapján minősül egy hűtőtér robbanásveszélyes zónának?

A robbanásveszély fennállását három tényező befolyásolja:

  • a tárolt anyag minősége és anyagjellemzői,
  • szellőzés,
  • tárolás módja.

Amennyiben egy fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagot tárolunk, mely során tárolási manupálció is létrejön, azaz az anyag érinthezhet a külvilággal, a robbanásveszélyes térfogat becslése szükséges. Ha ez eléri a 100 litert, robbanásveszélyes zónáról beszélünk.

Ezek alapján tehát robbanásveszélyes anyagok tárolása passzív tárolási mód mellett nem okoz robbanásveszélyes zónát.

Milyen előírások vonatkoznak az elektromos berendezésekre a robbanásveszélyes zónában?

A 3/2003 (III.11.) FMM-ESZCSM rendelet szerint minden a robbanásveszélyes zónába kerülő villamos berendezésnek speciális, ún. “rb-s” kivitelben kell készülnie, mely vonatkozik a légtechnikai rendszer elemeire, gépészeti berendezésekre, lámpákra, szivattyúkra stb. Mindemellett a nemvillamos eszközök esetében is ajánlott robbanásbiztos kivitelt, illetve vezetőképeset választani, mivel ezek is lehetnek gyűjtóforrások.

A rendelettől eltérni csak robbanásvédelmi szakértő bevonásával van mód különleges esetekben.

Kötelező-e az állandó légcsere és gázérzékelők alkalmazása?

Amennyiben a hűtőkamrában gázérzékelők megfelelő lefedettségben vannak felszerelve, a normál üzemi szellőztetés elhagyható, azonban a vészüzemi szellőzés biztosítása minden esetben kötelező. Ha valamilyen okból a gázérzékelők felszerelése nem megoldott, úgy biztosítani kell a folyamatos légcserét.

Milyen szabályozás vonatkozik a rakatképzésre, az áruk tárolási módjára?

Az erre vonatkozó részletes szabályozást az MSZ 15633:2 rendelet mondja ki. Azonban robbanásveszélyes hűtőkamrába ügyfeleinknek első sorban a polcos tárolást ajánljuk, mivel erre általánosságban egy kevésbé szigorú szabályrendszer vonatkozik.

Kapcsolódó cikkeink

További hírek

Kapcsolatfelvétel

Ha szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban kérdése merül fel, vagy szakértő tanácsra van szüksége, kérjük, keressen minket a lenti elérhetőségek bármelyikén.

Kérje ingyenes
árajánlatunkat!

Hétfőtől péntekig, 8:00 és 16:00 között várjuk hívását a következő telefonszámon:
+36 37 / 737-500

E-mailben minden napszakban elér minket a info@hutoepito.hu címen, de online árajánlat kérésére is van lehetőség.

Árajánlatot kérek