For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Önkiolvasztó rendszer – No Frost

2010. január. 16. 13:06 Hűtőtér technológia

Sokáig sokan hitték: egy hűtőszekrény vagy a hűtőkamra akkor jó, ha szép kövér jégréteget hizlal a hűtőfelületén. Márpedig a jégbunda éppen hőszigetelő tulajdonsága miatt igencsak káros a villanyszámlára és a hűtőszekrény elektromos fogyasztására. Ezért az úgynevezett „no frost” technológia valóban forradalmasította a háztartási hűtők működését, és egyre inkább bővül a piaci kínálata.

A gyártók ismertetőikben az automatikus fagyasztó-leolvasztási rendszert többféleképpen, de leginkább a „no frost” elnevezéssel jelölik. Az új rendszer lényege, hogy amíg a korábbi hűtőkben hűtéskor a hideg levegő a nehézségi erő hatására lassan lefelé süllyed, az új hűtési rendszerben a hűtőtér hátfalán lévő ventilátor gondoskodik a hideg levegő gyors és egyenletes keringéséről.

A légáram az elpárologtató felé „tereli” a nedvességet is tartalmazó levegőt, a nedvesség ráfagy az elpárologtatóra, ahonnan az időkapcsolóval vezérelt fűtés hatására leolvad. A keletkező olvadékvíz összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti tálkában, amelyből annak melegétől elpárolog. A hagyományos gépektől eltérően nem képződik dér vagy jég a hűtőszekrény falain, ezért higiénikusabb, és az élelmiszerek igen rövid idő alatt lehűlnek, ami kb. 50 %-os időmegtakarítást jelent.

A no frost rendszerben az intenzív légáramlás miatt a belső terek szinte semmit sem deresednek, tehát nincs szükség leolvasztásra. A hűtőközpont belső deresedését a hűtőciklusok utáni rövid leolvasztó ciklusok akadályozzák meg, a keletkezett olvadék vizet pedig egy csövön keresztül e célra rendszeresített műanyag tálkába vezetik, ahonnan a víz a kompresszor melegétől lassan elpárolog.

Bár kétségkívül a leghatékonyabb és legkényelmesebb a no frost rendszerű hűtőgép, azonban ez nem a legolcsóbb megoldás is egyben. A többletköltség oka főleg az, hogy e hűtőcsodákban a legkorszerűbb hűtéstechnikai elveken alapuló, többfunkciós, több hűtőzónás kombinált készüléket találunk.

A hagyományos hűtőszekrényben a hőelvonás az egyben fagyasztóként is használható rekesz, vagy a hátlapra belülre erősített lap útján történik. A no frost készülékek „hidegközpontja” rejtetten beépített. A levegőt egy szintén nem látható beépített ventilátorral fújják át rajta, a folyamat során a levegő lehűl, és a hűtőgép belső légvezető csatornáin jut a megfelelő hűtőzónába.

Minden hűtőzóna hőmérséklete külön programozható, a belső terek hőmérsékletét beépített érzékelők figyelik. Az elektronikus vezérlő az érzékelők utasításaira nyitja vagy zárja a levegő beömlő nyílásainál elhelyezett zsalukat. A hőmérséklet attól függően változik, hogy mennyi hideg levegő kerül az adott hűtőtérbe. Így a belső terek hőmérséklete igen jól szabályozható.

A hagyományos mélyhűtő zóna (-18°C) és normál hűtőzóna mellett (4-8°C) lehetőség nyílt egy külön 0 fokos zóna létrehozására, ami optimális halak, saláták és egyes zöldségek tárolására. A 0°C-os zónában 6 napig friss marad a gyümölcs, a zöldség, a saláta, és só, vitamin- és víztartalmát is megőrzi. Mig 0°C-on 90 %-át, addig 5°C-on csak a 65 %-át. A normál hűtőtérben tárolt zöldség, saláta gyorsan elveszíti frissességét. A levelek elfonnyadnak, elvesztik üde, zöld színüket. A 0°C-os zónában viszont majdnem egy hétig friss marad minden. További lehetőség a 8-12 fokos zóna, amely a „pincehidegen” fogyasztható italok hűtésére ideális.

A no frost rendszerű gépek közül az egyik nagy világcég, a Bosch által gyártott bruttó 312 literes hűtőkomplexum. (Jó tudni, hogy ma már minden, magára valamit is adó nagy hűtőgépgyártó cég kifejlesztette a maga no frost elven működő csúcsmodelljét.) A négy hűtőzóna kialakítása azonban nem jellemző a többi forgalomban lévő gépre. Az Electrolux (Zanussi) például az italhűtőrekeszt elhagyta, de helyette nagyobb befogadóképességű mélyhűtő rekeszt kínál.

Szellemes a Creda (angol gyártó) megoldása: a készülék három hűtőzónájából a felső hagyományos hűtőszekrény, az alsó mélyhűtő, mig a középső 70 literes tér hőmérséklete +8 és -18 fok között tetszés szerint állítható be. Igy például +4-+8 fok hőmérsékletre állítva a hagyományos hűtőteret, -18°C-ra állítva a mélyhűtő teret növelhetjük, de természetesen 0°C-ra is programozhatjuk, kihasználva e tárolási hőmérséklet speciális előnyeit (pl. salátafélék tárolásához).

Idővel mind gyakrabban találkozhatunk a no frost elvvel a mélyhűtőszekrények széles családjában is, ahol az automatikus leolvasztás hagyományos módja nem alkalmazható, és ezért a legtöbb fagyasztószekrényt ma még rendszeresen le kell olvasztani.

Forrás: hkvsz.hu

Tekintse meg további bejegyzéseinket

KleanLabs® tisztatéri vészkijárati ajtók: minősített megoldások menekülő útvonalakhoz

2025. január. 28. 11:20 Tisztatér technika

A tisztatéri környezetek biztonsága kiemelkedő fontosságú. Veszélyhelyzet esetén biztosítani kell a terület gyors elhagyását, amelyet kizárólag tanúsított vészkijárati ajtókon keresztül lehet megtenni. A KleanLabs® tisztatéri ajtók megfelelnek a szabályozott környezetek szigorú követelményeinek, teljes mértékben igazodnak a BS EN 179:2008 és …

Teljes cikk

Szabványos hűtőkamra: Miért érdemes a legmagasabb minőséget választani?

2024. december. 11. 15:37 Hűtőtér technológia

A hűtőkamrák az élelmiszeripar, gyógyszeripar és más ágazatok kritikus elemei, hiszen a megfelelő hőmérséklet biztosítása nélkülözhetetlen a tárolt termékek minőségének és biztonságának megőrzéséhez. Az EN 16855-2:2018 szabvány olyan részletes iránymutatást nyújt a hűtőkamrák tervezéséhez, telepítéséhez és karbantartásához, amely garantálja a …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez