For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

FFU-kkal, azaz ventilátoros szűrőegységekkel az energiatakarékos tisztaterekért

2021. július. 14. 16:29 Tisztatér technika

Speciális tisztaterekben speciális megoldásokra van szükség – ilyen esetekben nyújthat remek megoldást az FFU, azaz ventilátoros szűrőegység. A technológia fejlődését tekintve jól látható, hogy az iparág miért és hogyan jutott el ehhez az új és energiahatékony jövőt ígérő technológiához.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mekkora potenciál rejlik az FFU-kban, azaz a ventilátoros szűrőegységekben, a tisztatéri légkezelésben, illetve hogyan racionalizálhatók vele a működési költségek.

A mikroelektronikai ipar nagy felfedezésének indult

A ventilátoros szűrőegységek már feltalálásukkor is nagy népszerűségnek örvendtek, és népszerűségük a mai napig egyre inkább nő. Először mikroelektronikai termékek gyártására használt tisztaterekben alkalmazták őket, később már más iparágak tisztatereit is meghódították.

A központi légkezelő rendszer a “legtisztább” és “legszennyezettebb” zónába is ugyanazt a levegőt juttatja el

Mi az FFU, azaz ventilátoros szűrőegység?

Az FFU egységek remek lehetőséget biztosítanak a központi légkezelés kiváltására. Feladatuk, hogy recirkulált, szűrt levegőt juttassanak a tisztaterekbe. Ez lehetővé teszi, hogy a központi légkezelés helyett kisebb, lokális légkezelő rendszereket alkalmazzunk.

Az FFU szűrők kifejlesztésének elsődleges célja, hogy lecsökkentsék a légkezeléssel járó működési költségeket. Ez többek között a nagyteljesítményű motornak, a folyamatos ellenőrzésnek, illetve az okos kijelzőkön történő monitorozásnak köszönhető.

Bizonyos esetekben ugyanis a központi légkezelő rendszer használata igen költséges. Amennyiben a tisztatérben több, eltérő tisztasági besorolású helyiség van, a lokális légkezelő modulok használata praktikusabb lehet. Központi szűréssel egyetlen rendszer biztosítja a kezelt levegőt minden terület számára. Ilyen esetben több energia kerül felhasználásra, hogy az összes helyiség számára különböző minőségben biztosítsa a befújt levegőt.

A ventilátoros szűrőegységekkel minden zónában az adott zóna követelményeinek megfelelően kezelt levegő áramlik be

Hogyan épülnek fel az FFU-k?

A szűrőegység felépítése roppant egyszerű: egy HEPA vagy ULPA szűrőt helyeznek el a ventillátorhoz, amely egy 1200×600 mm-es középvonalú álmennyezeti rácson kap helyet. Leegyszerűsítve ez az a felépítés, amely lehetővé teszi a hatékony légszűrést a tisztatérben.

Az egyszerűség nemcsak az üzemeltetésre, hanem a telepítésre is igaz.

A tisztaterek integritásának megőrzése is kiemelt jelentőséggel bír a nagyobb létesítményekben. Az FFU óriási előnye, hogy sokkal könnyebb megjavítani mint a központi légkezelő rendszert.

Miért érdemes FFU-t telepíteni?

A légkezelésben jelentős energia- és költség megtakarítást érhetünk el ventilátoros szűrőegységekkel, mivel a központi légkezeléshez képest csak az egyes helyiségekbe pontosan olyan szűrt, kezelt levegőt szállít, amilyenre lokálisan szükség van – nem a legtisztább helyiség paraméterei szerint szabályoz.

Sőt, használatával a légkezelő rendszer rendszeres vizsgálatának üzemi paraméterei is szorosabban ellenőrizhetők vele.

Az újabb típusú egységek esetében az energiaköltség-megtakarítás olyan magas, hogy az alacsony energiájú FFU kezdeti magasabb tőke kiadásának megtérülése a vártnál sokkal rövidebb lehet. Nem kérdés, hogy az FFU-k védjegyévé vált mostanra a

  • nagy hatékonyságú szűrés,
  • alacsony zajszint,
  • könnyű telepítés,
  • egyszerű szervizelés.

Bemutatjuk a KleanLabs alacsony fogyasztású FFU-SD ventilátoros szűrőegységeket

A KleanLabs alacsony fogyasztású FFU-SD egységei többszörös hatékonysággal bírnak hagyományos társaikhoz képest a bennük található EC frekvenciaváltó motornak köszönhetően. FFU egységeink működése kifejezetten halk, mindössze 52 dBa. Ez különösen fontos lehet a speciális igényekre tervezett tisztaterekben, továbbá külső statikus nyomás kapacitása akár a 160 Pa-t is elérheti. Az eredmény egy speciális FFU, ami remekül használható ISO5 vagy akár alacsonyabb besorolású tisztaterekben is.

A széles nyomástartomány meghosszabbítja az egység szűrőjének élettartamát. Ezzel hatékonyan csökkenthetők a karbantartási költségek, valamint a befektetés is hamar megtérül, szemben a DC motoros egységekkel.

A különböző vezérlési lehetőségek is kiemelt jelentőséggel bírnak. Az FFU-SD-k ModBus hálózaton keresztül vezérelhetők, falra szerelhető vezérlők segítségével. A platformok hozzákapcsolhatók az ügyfél már meglévő rendszeréhez.

Így zajlik a légkezelés a ventilátoros szűrőegységekkel

A ventilátoros légkezelő egységek lehetővé teszik a kisebb légkezelő rendszerek alkalmazását, így nem csak költséghatékony, de helytakarékos megoldást is jelent.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Az álmennyezet feletti légtér csupán egy keverőkamra szerepét tölti be a kezelt levegő számára. Erre elsősorban a befúváshoz, a nyomáskezeléshez, a hőmérséklet- és páratartalom kielégítéséhez, illetve a tisztatérből visszavezetett levegő kezeléséhez van szükség.

FFU-k használatával könnyebben kézben tartható a levegő recirkulációja. A kisebb egységeknek ugyanis csak egy-egy helyiség számára kell biztosítania az adott paramétereknek megfelelő levegőt.

Ez a fajta recirkuláció elősegíti a szivárgás megelőzését is. Ez azért is lényeges, mert egy esetleges szivárgás akár turbulenciát is okozhat a térben, illetve felgyorsítja a részecske szuszpenziót is. FFU-val szerelt tisztaterekben a mennyezet feletti tér nyomása a helyiséghez képest negatív.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az esetleges szennyeződések oda áramlanak, nem pedig vissza a magasabb nyomású tisztatérbe.

Ezzel szemben, ha a mennyezet feletti tér nyomása magasabb, mint a tisztatéri légnyomás, akkor a szennyeződések bejuthatnak a panelszűrőkön (vagy központi légkezelő rendszer terminálszűrőin) keresztül.

Lokális légkezelés fragmentált tisztaterekben különböző tisztasági besorolású helyiségekben

A ventilátoros szűrőegységek különösen jó megoldást jelentenek a fragmentált, különböző tisztasági besorolású helyiségekből álló tisztaterek számára.

Az úgynevezett room-in-room konstrukciókban, tehát olyan helyiségekben, ahol több különböző besorolású tisztatér is helyet kap egy másikon belül. Az FFU-kat lokálisan a moduláris mennyezeten helyezik el, így az adott helyiség (az ISO 7 vagy ISO 8 tisztatéren belül) akár ISO 6 vagy annál is jobb besorolást kaphat.

Az FFU-k népszerűségében kiemelt szerepet játszik az energiahatékonyság

A tisztaterek működésében az energiahatékonyság tükrében kiemelt jelentőséggel bír a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása, az energiamegtakarítás és a költségek alacsony szinten tartása.

Ennek oka, hogy egy átlagos tisztatér akár 50x több energiát használ, mint egy átlagos irodaház. Ez elsősorban a folyamatos légcserének köszönhető, amelyre a vonatkozó igények szobáról szobára változnak. A HVAC energiaköltségei általában a tisztatérben felhasznált összes energia több, mint 50%-át teszik ki.

Az évek során a tisztaterek túltervezetté váltak, ami gyakran az üzemeltetési költségek növekedéséhez vezetett. Az FFU-k egy olyan megoldást kínálnak, amelyekkel biztosítható a megfelelő légkezelés alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett.

Amennyiben ajánlatra, szakértői segítségre lenne szüksége, forduljon csapatunkhoz bizalommal!

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Újrahasznosított jégkunyhóval áll rajthoz a Hűtőépítő

2024. június. 14. 15:12 Vállalati hírek

Hatalmas, korábban még sohasem látott kihívással néz szembe csapatunk a nem-motoros járművek versenyének csúcsát jelentő Red Bull Ládaderbin, ahol egy újrahasznosított alapanyagból készült jégkunyhóval állunk rajthoz. Mindig is szerettük a kihívásokat, az egyedi megoldásokat, az olyan feladatokat, amikhez kell egy …

Teljes cikk

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez