For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

FFU-kkal, azaz ventilátoros szűrőegységekkel az energiatakarékos tisztaterekért

2021. július. 14. 16:29 Tisztatér technika

Speciális tisztaterekben speciális megoldásokra van szükség – ilyen esetekben nyújthat remek megoldást az FFU, azaz ventilátoros szűrőegység. A technológia fejlődését tekintve jól látható, hogy az iparág miért és hogyan jutott el ehhez az új és energiahatékony jövőt ígérő technológiához.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mekkora potenciál rejlik az FFU-kban, azaz a ventilátoros szűrőegységekben, a tisztatéri légkezelésben, illetve hogyan racionalizálhatók vele a működési költségek.

A mikroelektronikai ipar nagy felfedezésének indult

A ventilátoros szűrőegységek már feltalálásukkor is nagy népszerűségnek örvendtek, és népszerűségük a mai napig egyre inkább nő. Először mikroelektronikai termékek gyártására használt tisztaterekben alkalmazták őket, később már más iparágak tisztatereit is meghódították.

A központi légkezelő rendszer a “legtisztább” és “legszennyezettebb” zónába is ugyanazt a levegőt juttatja el

Mi az FFU, azaz ventilátoros szűrőegység?

Az FFU egységek remek lehetőséget biztosítanak a központi légkezelés kiváltására. Feladatuk, hogy recirkulált, szűrt levegőt juttassanak a tisztaterekbe. Ez lehetővé teszi, hogy a központi légkezelés helyett kisebb, lokális légkezelő rendszereket alkalmazzunk.

Az FFU szűrők kifejlesztésének elsődleges célja, hogy lecsökkentsék a légkezeléssel járó működési költségeket. Ez többek között a nagyteljesítményű motornak, a folyamatos ellenőrzésnek, illetve az okos kijelzőkön történő monitorozásnak köszönhető.

Bizonyos esetekben ugyanis a központi légkezelő rendszer használata igen költséges. Amennyiben a tisztatérben több, eltérő tisztasági besorolású helyiség van, a lokális légkezelő modulok használata praktikusabb lehet. Központi szűréssel egyetlen rendszer biztosítja a kezelt levegőt minden terület számára. Ilyen esetben több energia kerül felhasználásra, hogy az összes helyiség számára különböző minőségben biztosítsa a befújt levegőt.

A ventilátoros szűrőegységekkel minden zónában az adott zóna követelményeinek megfelelően kezelt levegő áramlik be

Hogyan épülnek fel az FFU-k?

A szűrőegység felépítése roppant egyszerű: egy HEPA vagy ULPA szűrőt helyeznek el a ventillátorhoz, amely egy 1200×600 mm-es középvonalú álmennyezeti rácson kap helyet. Leegyszerűsítve ez az a felépítés, amely lehetővé teszi a hatékony légszűrést a tisztatérben.

Az egyszerűség nemcsak az üzemeltetésre, hanem a telepítésre is igaz.

A tisztaterek integritásának megőrzése is kiemelt jelentőséggel bír a nagyobb létesítményekben. Az FFU óriási előnye, hogy sokkal könnyebb megjavítani mint a központi légkezelő rendszert.

Miért érdemes FFU-t telepíteni?

A légkezelésben jelentős energia- és költség megtakarítást érhetünk el ventilátoros szűrőegységekkel, mivel a központi légkezeléshez képest csak az egyes helyiségekbe pontosan olyan szűrt, kezelt levegőt szállít, amilyenre lokálisan szükség van – nem a legtisztább helyiség paraméterei szerint szabályoz.

Sőt, használatával a légkezelő rendszer rendszeres vizsgálatának üzemi paraméterei is szorosabban ellenőrizhetők vele.

Az újabb típusú egységek esetében az energiaköltség-megtakarítás olyan magas, hogy az alacsony energiájú FFU kezdeti magasabb tőke kiadásának megtérülése a vártnál sokkal rövidebb lehet. Nem kérdés, hogy az FFU-k védjegyévé vált mostanra a

  • nagy hatékonyságú szűrés,
  • alacsony zajszint,
  • könnyű telepítés,
  • egyszerű szervizelés.

Bemutatjuk a KleanLabs alacsony fogyasztású FFU-SD ventilátoros szűrőegységeket

A KleanLabs alacsony fogyasztású FFU-SD egységei többszörös hatékonysággal bírnak hagyományos társaikhoz képest a bennük található EC frekvenciaváltó motornak köszönhetően. FFU egységeink működése kifejezetten halk, mindössze 52 dBa. Ez különösen fontos lehet a speciális igényekre tervezett tisztaterekben, továbbá külső statikus nyomás kapacitása akár a 160 Pa-t is elérheti. Az eredmény egy speciális FFU, ami remekül használható ISO5 vagy akár alacsonyabb besorolású tisztaterekben is.

A széles nyomástartomány meghosszabbítja az egység szűrőjének élettartamát. Ezzel hatékonyan csökkenthetők a karbantartási költségek, valamint a befektetés is hamar megtérül, szemben a DC motoros egységekkel.

A különböző vezérlési lehetőségek is kiemelt jelentőséggel bírnak. Az FFU-SD-k ModBus hálózaton keresztül vezérelhetők, falra szerelhető vezérlők segítségével. A platformok hozzákapcsolhatók az ügyfél már meglévő rendszeréhez.

Így zajlik a légkezelés a ventilátoros szűrőegységekkel

A ventilátoros légkezelő egységek lehetővé teszik a kisebb légkezelő rendszerek alkalmazását, így nem csak költséghatékony, de helytakarékos megoldást is jelent.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Az álmennyezet feletti légtér csupán egy keverőkamra szerepét tölti be a kezelt levegő számára. Erre elsősorban a befúváshoz, a nyomáskezeléshez, a hőmérséklet- és páratartalom kielégítéséhez, illetve a tisztatérből visszavezetett levegő kezeléséhez van szükség.

FFU-k használatával könnyebben kézben tartható a levegő recirkulációja. A kisebb egységeknek ugyanis csak egy-egy helyiség számára kell biztosítania az adott paramétereknek megfelelő levegőt.

Ez a fajta recirkuláció elősegíti a szivárgás megelőzését is. Ez azért is lényeges, mert egy esetleges szivárgás akár turbulenciát is okozhat a térben, illetve felgyorsítja a részecske szuszpenziót is. FFU-val szerelt tisztaterekben a mennyezet feletti tér nyomása a helyiséghez képest negatív.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az esetleges szennyeződések oda áramlanak, nem pedig vissza a magasabb nyomású tisztatérbe.

Ezzel szemben, ha a mennyezet feletti tér nyomása magasabb, mint a tisztatéri légnyomás, akkor a szennyeződések bejuthatnak a panelszűrőkön (vagy központi légkezelő rendszer terminálszűrőin) keresztül.

Lokális légkezelés fragmentált tisztaterekben különböző tisztasági besorolású helyiségekben

A ventilátoros szűrőegységek különösen jó megoldást jelentenek a fragmentált, különböző tisztasági besorolású helyiségekből álló tisztaterek számára.

Az úgynevezett room-in-room konstrukciókban, tehát olyan helyiségekben, ahol több különböző besorolású tisztatér is helyet kap egy másikon belül. Az FFU-kat lokálisan a moduláris mennyezeten helyezik el, így az adott helyiség (az ISO 7 vagy ISO 8 tisztatéren belül) akár ISO 6 vagy annál is jobb besorolást kaphat.

Az FFU-k népszerűségében kiemelt szerepet játszik az energiahatékonyság

A tisztaterek működésében az energiahatékonyság tükrében kiemelt jelentőséggel bír a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása, az energiamegtakarítás és a költségek alacsony szinten tartása.

Ennek oka, hogy egy átlagos tisztatér akár 50x több energiát használ, mint egy átlagos irodaház. Ez elsősorban a folyamatos légcserének köszönhető, amelyre a vonatkozó igények szobáról szobára változnak. A HVAC energiaköltségei általában a tisztatérben felhasznált összes energia több, mint 50%-át teszik ki.

Az évek során a tisztaterek túltervezetté váltak, ami gyakran az üzemeltetési költségek növekedéséhez vezetett. Az FFU-k egy olyan megoldást kínálnak, amelyekkel biztosítható a megfelelő légkezelés alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett.

Amennyiben ajánlatra, szakértői segítségre lenne szüksége, forduljon csapatunkhoz bizalommal!

Tekintse meg további bejegyzéseinket

PCL laborok biológiai biztonsági követelményei BSL szintek szerint

2021. szeptember. 28. 11:03 Tisztatér technika

Legújabb cikkünkben egy kiemelten fontos tisztatér típus, a PCL labor biztonsági követelményeit járjuk körbe, a törvényi szabályozás figyelembevételével, a WHO által meghatározott szempontrendszer alapján. A PCL, azaz a Physical Containment Laboratory elnevezés olyan létesítményeket jelöl, amelyekben fizikailag elszigetelten, szigorúan ellenőrzött …

Teljes cikk

Ezért érdemes légzsilipes ajtót használni a tisztaterekben

2021. szeptember. 08. 09:54 Tisztatér technika

A tisztatéri higiénia fenntartásához nem elég csak a fertőtlenítésről gondoskodni, ügyelni kell annak minél zökkenőmentesebb fenntartására is. Ehhez speciális eszközökre és a higiéniai protokoll gyakori felülvizsgálatára van szükség, melyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk. A vegyvédelmi öltözékek, laboratóriumok és tisztaterek tekintetében …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez