Milyen előkészületeket kell tennem a hűtőkamra felépítéséhez? (Telepítési feltételek)
Első lépésként tájékozódjon a tervezés folyamatáról és alapvető szempontjairól, melyhez szakértői YouTube videónkat ajánljuk. A továbbiakban rendkívül hasznos lesz, ha már a kezdetektől tisztában van, hogy milyen tényezőket kell szem előtt tartani.
A legfontosabb, hogy az aggregát egység telepítési helyén a megfelelő elektromos energia ellátás és áramköri megszakító biztosítva legyen (1 vagy 3 fázis, teljesítménytől függően). A bekötéshez egy kötődobozra van szükségünk. A hűtőkamra kondenzvize az elpárologtató egységnél keletkezik (a kamrán belül), így a cseppvíz elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt a kamrán belül a kivitelező végzi, a kamrán kívül a bűzelzárt lefolyót azonban biztosítani kell. Ez lehet meglévő szifonba kötés, vagy erre a célra kialakított falsíkba süllyesztett lefolyó. A lefolyónak a kamratest mögött, vagy oldalfalánál kívül kell lenni. A hűtőkamra fogadására kialakított helyiségnek szintezett, sík, teherhordó aljzattal kell rendelkeznie. Kültéri kamra esetén a kamratest fölé csapadékvédő tetőszerkezetet kell kialakítani és javasolt a direkt napfénytől való védelem is.
Milyen paraméterekre van szükség árajánlat kéréséhez?
Elsősorban a tervezett hűtőkamra külső méreteire, valamint a pontosabb árajánlat adása érdekében alaprajzra (lehet kézzel rajzolt is!) is. Az ajánlatkérő határozza meg a tervezett hűtőkamra anyagminőségét is (festett acél, rozsdamentes, stb..) és különtelepítendő aggregát esetén az aggregát tervezett telepítési helyét. Természetesen szükség van még a pontos elérhetőségekre (cím, e-mail, telefonszám, kontaktszemély), ahová az ajánlatot küldhetjük, illetve kérdés esetén elérjük az érdeklődőt. Ajánlat kérésekor a minél pontosabb leírás és rajz elősegíti a pontos árajánlat adási és előtervezési folyamatot.
Részletes információkhoz juthat továbbá a következő oldalon:
A hűtőaggregátort hová érdemes telepíteni?
Alapesetben javasolt a hűtőaggregátot kültérre telepíteni, így az megfelelő kondenzációval tud működni. A kültéri telepítés során mellőzni kell a déli fekvésű oldalra történő telepítést, elkerülve ezzel a hűtőaggregát hatásfokának csökkenését a nyári hónapokban. Nem csak kültérre lehet azonban telepíteni a hűtőaggregátot, hanem egyéb jól szellőző helyekre is (alagsor, pince, lépcsőfeljáró, padlás, stb).
A hűtőkamra test tetejére is szerelhető a hűtőgépészet, ez esetben beszélünk kamratetőre telepített aggregátról. A legfontosabb ez esetben azt figyelembe venni, hogy a megfelelő szellőzés biztosított-e a berendezés megfelelő működéséhez. Amennyiben nem megfelelő a szellőzés, úgy a hűtéstechnika hatásfoka és élettartama jelentősen csökken (pl. gondoljunk bele egy működő nagykonyha környezetébe, ahol még 4-5 hűtőkamra gépészetének is üzemelni kell – mindez egy légtérben…). Plusz szellőzést lehetséges biztosítani megfelelő teljesítményű légtechnika, vagy ventilátor alkalmazásával, a légcsere biztosításával.
Mennyi elektromos energiát fogyaszt a hűtőkamra?
A hűtőkamra energia fogyasztása nagymértékben függ a hűtőteljesítménytől. A felhasználó azonban nagymértékben befolyásolni tudja az energiafogyasztást. Normál hűtőkamra esetén a szigetelt padozat kivitelezésével hosszú távon csökkenthetőek az energia költségek. Minden hűtőkamra esetén érvényes, hogy az ajtót a lehető legrövidebb ideig tartsuk nyitva, rakodás, áruválogatás esetén is csak a szükséges ideig legyen nyitva a hűtőkamra ajtó. Ez az elektromos energiafogyasztást jelentősen befolyásolja. A fogyasztási értéket a hűtőteljesítmény függvényében tudjuk meghatározni KWh-ban, de a tényleges fogyasztás nagymértékben függ a felhasználás jellegétől és az üzemeltetőtől. (További információ az energia megtakarítási javaslatok menüpontban) Továbbá fontos szerepet játszik a rendszeres karbantartás is, melynek hiánya az áramfogyasztás növekedéséhez és hatékonytalan működéshez vezethet.
Ebben a témakörben ajánljuk szakértőink rendkívül informatív videóját.
Mekkora zaja van a hűtőberendezésnek?
A hűtőaggregát zaja minden esetben teljesítmény függő, de hatással van rá az elhelyezés és beszerelés módja is.
A hűtőaggregátot javasolt olyan helyre telepíteni, ahol a működés zaja sem nappal, sem éjszaka nem zavarja a környezetet, illetve az a hatósági előírásoknak megfelelő zajszint alatt marad. Figyelembe kell venni azonban az elhelyezésre vonatkozó környezeti adottságokat is. Az aggregátot minden esetben a működési zaj és a környezeti adottságok figyelembe vételével kell telepíteni. Javasolt a helyszíni megtekintés alkalmával az aggregát pontos telepítési helyét a hűtőkamra kivitelezővel közösen meghatározni, majd az illetékes hatóságnál informálódni, hogy az aggregát kültéri telepítését engedélyezik-e (pl: zajártalom előírások, műemlék védelem, városkép, stb..)
Léteznek ún. extra csendes hűtőaggregátok is, melyek működési zaja rendkívül kicsi, ezt olyan helyre javasoljuk telepíteni, ahol a környezetben élők miatt a zajterhelés mértéke kiemelkedően fontos (lakóházas övezet, lakótelep, bérház belső udvar, stb..).
A hűtőkamra elpárologtató zaja minimális, csak a ventillátorok által keltett zaj jelentkezik, amely a hűtőkamrán kívül nem jár releváns zajjal.
A telepítés jár-e zajjal, porral, stb?
A költséghatékonyság érdekében ipari panelekkel dolgozunk, amelyek falcolása és a sarkok méretre vágása a helyszínen történik. Ez természetesen porral és zajjal jár. Így amennyiben a telepítési helyszínen nem megengedett az ilyen jellegű munkavégzés, úgy a megrendelő előzetes jelzése alapján mi már a telephelyen előkészítetjük a paneleket, és az összeépítés így minimális zajjal és szeméttel jár.
Mennyi ideig tart a hűtőkamra építése?
Természetesen mérettől és telepítési helyszíntől függ. Kisebb 5-10 m3-es hűtőkamrákat egy napon belül beüzemelünk, nagyobb kamrák esetén előzetes felmérést követően tudunk pontos telepítési időtartamot megadni. Egy jól megtervezett kamra esetében a teljes építési folyamat is gördülékenyebben zajlik.
A teljes tervezési folyamatról készítettünk egy szakértői YouTube videót is, amit érdemes megnézni mielőtt belevág a projektbe.
Milyen lépésekből áll a hűtőkamra építése?
Padlós kamráknál első lépésben a panelpadozat lefektetése történik, padló nélküli hűtőkamrák esetén U-profilokat rögzítünk le az aljzathoz. Ezt követően történik az oldalfalak felállítása, majd a kamratető beemelése. Legvégül az ajtó felszerelése, a panelcsatlakozások tömítése, majd az íves szegők felhelyezése következik. Párhuzamosan a fenti munkákkal történik a hűtőberendezés felszerelése és beüzemelése. Egy hűtőkamra építésének a nulladik lépése természetesen a részletes tervezés.
Új YouTube videó sorozatunkban szakértőnk a tervezés fortélyaiba is beavat minden érdeklődőt, érdemes megnézni őket!
Milyen javasolt hőmérsékleten és meddig tárolhatom az élelmiszereket?
Az élelmiszer alapanyagokat a szakhatósági és a vonatkozó egyéb előírásoknak (HACCP) megfelelően kell tárolni. A szakosított hűtőtárolás mellett figyelembe kell venni az egyes termékek eltarthatóságát és a tárolási hőmérsékletet. A tárolási hőfokot folyamatosan mérni és regisztrálni szükséges, amellyel megfelelően bizonyítható, hogy a nevezett áru a megfelelő környezetben került hűtő tárolásra. A következő táblázat iránymutatást ad, hogy milyen jellegű élelmiszert mennyi ideig ajánlott a hűtőterekben tárolni:
Termék | Hűtési hőmérséklet | Relatív páratartalom % |
Ajánlott tárolási időtartam |
Alma | -1 / +1 | 85 – 90 | 2-7 hónap |
Bab (szárított) | +0.7 | 70 | 6 hónap |
Banán | +11.7 | 85 | 2 hét |
Bárány (Fagyasztott) | -24 / -12 | 80 – 90 | 10 hónap |
Bárány (Friss) | 0 / +1 | 80 – 90 | 5-10 nap |
Birka (Fagyasztott) | -12 / -18 | 80 – 85 | 3-8 hónap |
Birka (Friss) | 0 | 80 – 85 | 10 nap |
Burgonya | +3 / +6 | 85 – 90 | 6 hónap |
Citrom | +5 / +10 | 80 – 90 | 2 hónap |
Cseresznye | +0.5 / +1 | 80 | 1-3 hét |
Csokoládé | +4.5 | 75 | 6 hónap |
Datolya | -4.5 | 75 | 12 hónap |
Dinnye | +2 / +7 | 80 – 90 | 1-8 hét |
Hal (Fagyasztott) | -20 / -12 | 90 – 95 | 8-10 hónap |
Hal (Friss) | -0.5 / +4 | 90 – 95 | 1-2 hét |
Jégkrém | -30 / -20 | 85 | 2-12 hét |
Kajszi | -0.5 / +1.6 | 78 – 85 | 1-2 hét |
Káposzta | 0 / +1 | 85 – 90 | 1-3 hónap |
Karfiol | 0 / +2 | 85 – 90 | 2-3 hét |
Margarin | +0.5 | 80 | 6 hónap |
Marha (Fagyasztott) | -18 / -20 | 80 – 85 | 3-8 hónap |
Marha (Friss) | +1.75 | 87 | 3 hét |
Méz | 1 | 75 | 6 hónap |
Narancs | 0 / +1.2 | 85 – 90 | 8-10 hónap |
Őszibarack | -0.5 / +1 | 80 – 85 | 2-4 hét |
Paradicsom (Zöld) | +10 / +20 | 85 – 90 | 3-4 hét |
Petrezselyem | +1.5 | 80 | 1-2 hét |
Rák | -7 | 80 | 1 hónap |
Sajt | -1 / +1.5 | 65 – 75 | 3-10 hónap |
Saláta | 0 / +1 | 85 – 90 | 1-2 hónap |
Sárgarépa | 0 | 85 – 90 | 1-2 hét |
Sertés (Fagyasztott) | -12 / -18 | 80 – 85 | 3-8 hónap |
Sertés (Friss) | 0 | 80 – 85 | 3 hét |
Szárnyas (Fagyasztott) | -30 / -10 | 80 | 3-12 hónap |
Szárnyas (Friss) | 0 | 80 | 1 hét |
Szőlő | -1 / +3 | 85 – 90 | 1-4 hónap |
Tej | 0 / +2 | 80 – 85 | 1 hét |
Tojás | -1 / -0.5 | 80 – 85 | 8 hónap |
Uborka | +2 / +7 | 75 – 85 | 2 hét |
Vaj | -10 / -1 | 75 – 80 | 6 hónap |
Zöldbab | 0 | 80 – 90 | 1-3 hét |
Zöldség (Fagyasztott) | -24 / -18 | – | 6-12 hónap |
Hogyan szállítják a hűtőkamrát a telephelyemre? Hogyan fog beférni?
A hűtőkamrák mindig lapraszerelt állapotban kerülnek leszállításra (kivéve az egyedi borhűtőket). Így a telepítés helyszínére panelenként történik a beszállítása, majd a hűtőkamra felépítésekor a panelek szintén egyesével kerülnek a helyükre. Az első osztályú panelek védőfóliával ellátva érkeznek, így a szállítás közben nem sérülnek meg. Mivel előzetesen helyszíni megtekintés, vagy egyeztetést követően kerülnek a panelek legyártásra, így a hűtőkamra a helyére biztosan be fog férni. Ha a beépítési méretek időközben mégis változnak, akkor haladéktalanul írásban értesíteni kell a kivitelezőt.
Hogyan csökkenthetőek a beruházási költségeim?
Elsősorban az ipari panelekből épített hűtőkamrák használatával, mivel ezek a panelek folyamatos gépsoron kerülnek gyártásra, így az ár – érték arányuk a legkedvezőbb. Normál kamráknál jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket, ha a hűtőkamra szigetelt padozat nélkül, U-profilokra kerül felépítésre. Ez azt jelenti, hogy a külső és belső járófelület szintje megegyezik, a kamra padozata nem kerül beépítésre. A padozatszigetelés nélküli kamra tisztántartása is könnyebb, így a kamra könnyebben takarítható, ami újabb költségmegtakarítást eredményez. (Meg kell itt említenünk azonban, hogy a padozatszigetelés hiánya miatt az energia költségek növekedni fognak, mivel nagyobb hőveszteség fog jelentkezni).
További megtakarításra ad lehetőséget – amennyiben nem szükséges kulcsos zárható zárszerkezet – ha egy egyszerű ajtónyitó szerkezettel szereljük fel a hűtőkamrát. Ilyen esetben megtakarítás lehetséges a zsanéroknál is, amikor egy egyszerű műanyag burkolatú zsanért szerelünk fel.
Ki kell emelnünk, hogy a nem gondos és előrelátó tervezés is többletköltségekhez vezethet. Ezek elkerülésére ajánljuk Youtube videónkat, melyben szakértőnk a hűtőkamra tervezés minden szempontját részletesen ismerteti.