For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

Mi áll a hűtőházi szendvicspanelek áremelkedése mögött? – Építőanyag drágulás 2021

2021. november. 11. 09:32 Hűtéstechnika

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-világjárvány megfékezésére bevezetett biztonsági korlátozások miatt számos építőanyag gyártó kényszerült a termelés szüneteltetésére vagy leállítására. A piacon emiatt egyszerre kialakuló hiány és túlkereslet miatt az építőanyag árak világszerte, így hazánkban is drasztikusan megemelkedtek.

Habár az ősszel csökkenő kereslet valamelyest az árak növekedését is visszaszorította, azzal valószínűleg nem számolhatunk, hogy az árak visszaesnek a márciust megelőző szintre.

A világszintű építőanyag drágulás a legnagyobb mértékben – a fa és fém építőanyagok mellett – a szigetelőanyagok árait érintette. Azáltal, hogy cégünk termékeivel kapcsolatban a szigetelés elsődleges szempont, ezért ebben a cikkünkben összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat a szendvicspanelek áremelkedésének okairól, körülményeiről, következményeiről, valamint arról, hogy cégünk milyen kedvező megoldást kínál az ügyfelek számára.

A szendvicspanel kiváló modern épületek burkolásához, de modern hűtőkamrák és hűtőházak szigetelésére is elsődleges alapanyagként szolgál. A megfelelő szendvicspanelekkel nagyon jó szigetelő képességű hűtőkamrák, fagyasztók és egyéb hűtött terek alakíthatók ki.

Professzionális hűtőterek a Hűtőépítőtől

Hogyan érinti az építőanyag drágulás a szendvicspanelek árait?

Ahogy azt a bevezetőben már említettük, ebben az évben – valamennyi építőanyaghoz hasonlóan – a szendvicspanel árak rendkívüli mértékben növekedtek. A mostanit megelőző években a szendvicspaneleket, anyagvastagságtól függően 6-10.000 Ft közötti négyzetméterár jellemezte, míg 2021 második felében már 14-20.000 Ft-ot is elkérnek egy m2-ért.

Az áremelkedés mértékét jól szemlélteti, hogy a másodlagos piacon fellelhető “osztályos” és minőségi hibás szendvicspanelek ára az idei évben magasabb, mint az első osztályú termékek tavaly tavaszi ára.

Az ellátási láncok kiszámíthatatlansága miatt a szendvicspanel gyártói árlistákat napról napra aktualizálni kell, valamint a korábban tapasztalt 2-3 hetet igénylő gyártási folyamatok jelenleg több hónapot is igénybe vehetnek.

Szendvicspanelek áremelkedésének okai

2021 tavaszán megemelkedett a szendvicspanelek iránti kereslet, aminek köszönhetően a PUR és PIR szigetelőanyagok piacán áruhiány alakult ki, ami felfelé pumpálta a megmaradt készletek árát.

Ennek következtében a gyártók egy része kénytelen volt felfüggeszteni a vastagabb hűtőházi szendvicspanelek árlistáját és a PUR/PIR hab alapanyagokat az aktuálisan elérhető mennyiség függvényében – projektenként eltérő – egyedi árakkal értékesíteni.

A szendvicspanel árak megváltozását az acélpiacon kialakult globális hiány is érinti, melynek következtében az acél ára 100%-kal növekedett.

Számos kémiai alapanyaggyártó kényszerült az üzemeinek leállítására vagy termelése korlátozására a 2020-as és 2021-es évben. Továbbá a szállítmányozási szektor leterheltsége miatt a kiterjedt méretű szendvicspanelek esetében a szállítási költségek növekedésével is számolni kell.

Lehet-e számítani az árak visszaesésére?

A téli hónapokban az építőanyagok iránti kereslet csökkenésével valamelyest mérséklődni fognak az árak, de korántsem az eredeti szintre. A tavaszi építési és felújítási szezon kezdetével ismételten számolni kell az árak emelkedésével.

Hűtőházi szendvicspanelek áremelkedésének gazdasági hatásai

Az áremelkedés gazdasági következményei az olcsó és alacsony minőségű szendvicspaneleket felvásárló vállalkozásokon mutatkoznak leginkább. A piac kisebb hűtőkamra építő szereplői nem képesek raktárról kivitelezni, mert nem rendelkeznek a hosszú szállítási határidők kompenzálásához szükséges tárolókapacitással. Emellett a megrendelők a túlélés érdekében elhalasztják beruházásaikat.

Szendvicspanelek felhasználása a Hűtőépítő Kft.-nél

A hűtőkamra építő cégek piaci potenciálja a jelenlegi helyzetben a raktárkészletek optimalizálásában leledzik.

A Hűtőépítő Kft. több ezer m2 sík és bordás felületű hűtőkamra panelt tárol partnerei részére, így képesek vagyunk arra, hogy áthidaljuk a piaci feszültséget és a hosszú átfutású beszerzéseket. Ennek érdekében cégünk egy kifejezetten szendvicspanelek tárolására specializált stratégiát alkotott meg, melynek alkalmazásával igényeinket saját készletünk felhasználásával fedezzük.

A Hűtőépítő Kft.-nél a szendvicspaneleket nem továbbértékesítés céljából tartjuk készleten, hanem kizárólag saját építésű, kiemelkedő minőségű és garanciális Frilux hűtőkamráink alapanyagaként használjuk fel.

Amennyiben kérdése merült fel a hűtőkamra-alkatrészekkel kapcsolatban, olvassa el tájékoztatónkat vagy keresse fel munkatársainkat!!

 

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Ezért célszerű járható álmennyezeti paneleket alkalmazni tisztaterekben

2021. október. 13. 13:32 Tisztatér technika

Az álmennyezeti panelek kiemelt jelentőséggel bírnak a tisztaterek felépítésének tekintetében. Annál is inkább, mivel ezek biztosítják a lehetőséget arra is, hogy a mögöttük húzódó gépészeti berendezések könnyedén hozzáférhetők maradjanak a karbantartók számára. A tisztatér kialakításának tervezésekor az alábbi szempontokat érdemes …

Teljes cikk

PCL laborok biológiai biztonsági követelményei BSL szintek szerint

2021. szeptember. 28. 11:03 Tisztatér technika

Legújabb cikkünkben egy kiemelten fontos tisztatér típus, a PCL labor biztonsági követelményeit járjuk körbe, a törvényi szabályozás figyelembevételével, a WHO által meghatározott szempontrendszer alapján. A PCL, azaz a Physical Containment Laboratory elnevezés olyan létesítményeket jelöl, amelyekben fizikailag elszigetelten, szigorúan ellenőrzött …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez