Miért kell egy nagykonyhába sokkoló hűtő?
![Sokkoló hűtő egy nagykonyhában](https://hutoepito.hu/wp-content/uploads/2018/05/gyorslehuto-kamra-936x620.jpg?x81645)
Amikor vendéglátásról van szó, rengeteg speciális követelménynek és igénynek kell megfelelni. A kereskedelmi étkeztetés olyan, mint a sakk; a megfelelő időben kell megtenni a megfelel lépést. Ebben jelenthet óriási segítséget a sokkoló kamra alkalmazása. A kiváló teljesítményhez azonban kiváló berendezésre van szükség, ezért pontosan ismernie kell munkafolyamatait és szükségleteit.
A legtöbben zavarónak tartják a többféle hűtő és fagyasztó közötti különbséget, holott ezek teszik lehetővé, hogy a hűtőkamra pontosan azt a feladatot lássa el, amire az egyes helyzetekben szükség van. Egyszerűen fogalmazva, sokkolókat vagy más néven gyorsfagyasztókat ott célszerű használni, ahol nagy mennyiségű gyorshűtési eljárásra van szükség. Fontos tisztában lenni a kereskedelmi és otthoni konyhák eltérő igényeivel. Kereskedelmi közegben már csak a megnövekedett mennyiség is extra követelményeket támaszt és többnyire a folyamatok is sokkal precízebbek, komplexebbek. Egy kereskedelmi konyhában nagy mennyiségű élelmiszer adagot kell egyszerre, rövid idő alatt lehűteni, ezért megfelelő méretre és nagy teljesítményre van szükség. A sokkolókat pont erre tervezték.
A nagyfrekvenciás hűtőberendezéseket úgy tervezték, hogy kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszerek lehűtésére legyenek alkalmasak. Hideg levegőt fúj be a helyiség egészébe, hogy az alacsony hőmérséklettel megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását. A meleg levegőt kivezeti, hogy a tárolt élelmiszereket stabilan alacsony hőmérsékleten tárolja. Nem alkalmasak azonban nagy mennyiségű élelmiszer tárolására, ha folyamatosan rendelkezésre kell állnia a hozzávalóknak.
Miért van mindenképp szüksége sokkoló hűtőre?
A mögöttes logika egészen egyszerű. A nagykonyhában rendelkezésre álló hűtőberendezések nem képesek egy tömeges desszert megrendelés igényét egyszerre kiszolgálni. A desszertek elkészítése hosszú időt és aprólékos munkát vesz igénybe, amit egy hatékony gyorsfagyasztó jelentősen megkönnyíthet és időt spórol a folyamatban. A sokkoló nagy tárolókapacitással rendelkezik és képes az elkészült ételek gyors fagyasztására. Gondolja át, hogy milyen előnyökkel járna az Ön számára egy sokkoló hűtő, hogyan javítaná és tenné hatékonyabbá munkafolyamatait!
![A cukrászatban gyakran találkozni sokkoló hűtőkkel](https://hutoepito.hu/wp-content/uploads/2017/10/valos-korulmenyek-kozott-tesztelve-690x461.jpg?x81645)
Finomabb ízek, jobb textúra
Az étel íze és textúrája mindig a körülményekhez alkalmazkodva változik. A sztárséfektől gyakran hallani, hogy a főzési folyamat után ne szolgáljuk fel rögtön a fogást. Várjuk vele egy kicsit, hogy felszívja az ízeket és kialakuljon a textúrája! Ez különösen igaz a desszertek esetében, amelyeket minden esetben egy megfelelő hőmérsékletre kell hűteni. A hűtési folyamat fokozza az ízélményt és javítja a textúrát. Egy sokkoló képes rövid idő alatt nemcsak a bevonatot, hanem a desszert egészét lehűteni, így szinte azonnal egy tálalásra kész desszertet kapunk.
Megnövekedett élelmiszerbiztonság sokkoló hűtővel
A gyorsfagyasztóban nagy sebességgel érkezik hideg levegő a tárolt élemiszerekre. Ez a technológia olyan proliferációs folyamatot hoz létre, amely megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását az élelmiszeren. Így az ételek eltarthatósága is nő, amellyel jelentős megtakarítások érhetők el. Ráadásul a sokkoló tárolókapacitása is nagy, amellyel egyszerre nagy mennyiségű élelmiszer tárolható biztonságosan.
A gyorslehűtésről bővebben a Nébih szakértőit is megkérdeztük, melyről itt olvashat.