For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Miért tervezze a kivitelező a tisztateret?

2021. február. 15. 16:01 Tisztatér technika

Bizonyos gyártási folyamatok, kutatási tevékenységek és labormérések esetében a szennyeződések, hőmérséklet és páratartalom szabályozása elengedhetetlen, amely precíz tervezést és kivitelezést igényel. A blogcikkben fény derül arra, hogy miért hasznos egy cégre bízni a két szakterületet.

Milyen tervezési szempontokat kell szem előtt tartani?

Ahány iparág és felhasználási cél, annyi speciális igénnyel találkozunk. Éppen ezért a tisztaterek kivitelezését precíz és szakszerű tervezésnek kell megelőznie. A felmérés során a mérnökök figyelembe veszik a helyszín sajátosságait:

 • a tisztaterek helyiségeinek elrendezését,
 • a szükséges légcsere és nyomásviszonyokat,
 • a technológiai sajátosságokat.

A megrendelő igényei és a felmérés mellett ismerni kell az ide vonatkozó szabványokat, hatályos jogszabályokat, komplex gépészeti rendszereket. Mindemellett a megoldásoknak megvalósíthatónak kell lenniük.

Általunk tervezett és kivitelezett tisztatér megoldás

A tervezés során fontos szakmai szempontok:

 • tisztatéri szabványok és követelmények,
 • légcsere és nyomásviszonyok méretezése,
 • befúvási pontok elhelyezkedése és felülete,
 • az elszívási oldal méretezése,
 • a hideg-meleg energia biztosítása,
 • páratartalom és annak szabályozása,
 • nyomásszabályozás,
 • technológiai, anyagáramlási, felhasználási kérdések.

Mit jelent az, hogy a tervezést és a kivitelezést egy cég vállalja?

Ha a két feladatot ugyanazon cég végzi, jellemzően sokkal zökkenőmentesebb a kivitelezés. A tisztaterek tervezése és kivitelezése során nem merülhetnek fel

 • rendszer-kompatibilitási hibák,
 • hiányossági problémák,
 • kommunikációs és félreértési gondok.
Tisztatéri szellőzési alaprajz

A megfelelő beszállító kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy nem kell két cég között kommunikálnia és kapcsolatot teremtenie a megbízónak, illetve

a kész tisztatérre egyetlen cég vállal teljes körű szakértelmet, garanciát és felelősséget.

Ezzel pedig elkerülhető a felelősségvállalás hiánya és a nem megfelelő tervezési vagy kivitelezési megoldások.

Miért praktikus a tervezést és a kivitelezést egy cégre bízni?

Milyen előnyei származnak a megrendelőnek abból, ha ugyanazon cégre bízza a tervezést és kivitelezést? Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabbakat.

1. Tapasztalat

A tapasztalattal rendelkező tisztatér tervező-kivitelező cégek számtalan megrendelői igénnyel találkoztak már.

A szakkivitelező meg tudja ítélni a helyszínen végzett felmérésből, hogy a megrendelőnek mire van szüksége az adott kategóriájú tisztatér megtervezését és üzemeltetését illetően.

2. Gyorsaság

A beszállító által összehangolt folyamatok és házon belüli egységes dokumentáció, szoftverek, nyomon követés lehetővé teszik a gyorsabb, pontosabb munkát.

A tisztaterek kialakításánál a legkisebb felületnek, részletnek is funkciója van

3. Megvalósíthatóság

A gépészeti tervezés során például kifejezetten összetett rendszer megalkotására van szükség. Ezért fontos a tervező és kivitelező csapat közvetlen kapcsolata a megvalósíthatóság érdekében.

Figyelni kell:

 • a működési,
 • a kivitelezési,
 • és a karbantartási megvalósíthatóságra.

Tipikus esetek az egyes automatikai szabályozási kérdések, amikor a gépész tervező az elszívás – befúvás kiépítése mellett már nem szentel figyelmet a szabályozási kérdéseknek. Igaz, ez már nem épületgépész feladat, azonban a tervezői megbízás során erre számos esetben nem gondol a megrendelő.

4. Költséghatékonyság

Ha a megrendelő a kivitelezés mellett a tervezést is kiadja a megbízottnak, akkor rengeteg mérnöki munkaórát és költséget megspórolhat. Fontos szerepet kap az is, hogy nincs szükség extra kommunikációra, így a költségek mellett időben is hatékonyabb a megbízás.

A KleanLabs a Hűtőépítő Kft. saját márkája

5. Ellenőrzés és minősítés harmadik fél által

Egy megbízható külső partner által végzett akkreditáció fontos lépése annak, hogy mind a tervezés, mind a kivitelezés minőségéről megbizonyosodhassunk.

Az ISO minősítés előtt az alábbi előkészítő tevékenységekre van szükség:

 • beüzemelés,
 • takarítás,
 • tesztelés,
 • felkészítés.

A felkészítő mérések; majd a vizsgálat során az alábbi, a szabvány által előírt adatok kerülnek meghatározásra:

 • Részecskeszám mérése: A helyiség meghatározott pontjain megmérik a részecskeszámot, és összehasonlításra került a szabványban foglalt értékekkel.
 • Feltisztulási idő: Az az idő, ami az esetleges szennyezés megjelenése után szükséges a tisztatér szabványos értékekre való visszaállásához.
 • Szűrőintegritás: A HEPA szűrők szakadásmentességét és megfelelő tömítettségét méri.
 • Egyéb fontos paraméterek: páratartalom, nyomásviszony, térnyomás-tartás értékek.
A tisztaterek lényege, hogy lehetőleg semmiféle szennyeződés ne juthasson be

6. Garancia, szervizelés, karbantartás

A szervizelés során a tisztatér kivitelezője ismeri a legjobban a tisztatér működését, gépészetét és alkatrészeit, ezért jellemzően tud a leggyorsabban szakszerű segítséget nyújtani.

Az általunk átadott szerkezetekre általában 1 év garanciát vállalunk, mely időszak alatt meghatározott időközönként kötelező bizonyos karbantartási feladatokat elvégezni.

Azonban a garanciaidő lejárta után is érdemes elvégezni a kötelező karbantartásokat, hiszen folyamatosan működő, nagy teljesítményű berendezésekről beszélünk.

Válasszunk megfelelő szakembert!

A gyakorlati szempontok szem előtt tartása kulcsfontosságú eleme a tervezésnek. Ezeket csak az ismerheti, akinek a kivitelezésben is jelentős tapasztalata van. Ha a gyakorlati kérdéseket elhanyagoljuk és a kivitelezés során botlunk problémákba, az komoly többletköltséggel járhat.

A megrendelőnek tehát olyan szakemberre van szüksége, aki rendelkezik a kivitelezésben is releváns tapasztalattal. Biztos megoldás, ha olyan céget választ, amelyik a tervezési munka mellett kivitelezést is végez, majd garanciát is vállal az elvégzett munkájára és a rendszeres karbantartást is biztosítja.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

2023-ban elnyertük a Heves Vármegye Innovatőre címet

2024. január. 23. 13:07 Hűtőtér technológia

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján rangos elismerést vehettünk át, mellyel a kamara a folyamatos fejlesztési- és innovációs tevékenységünket ismerte el.   A fejlesztéseket mindig előtérbe helyezzük A 2023. évben a Hűtőépítő Kft-t választották Heves Vármegye Innovatőre címre …

Teljes cikk

2024-es Hűtőkamra trendek az ÉLIP pályázat fókuszában

2024. január. 16. 12:07 Hűtőtér technológia

A 2024-es év jelentős változásokat hozott a hűtőkamra trendekben, különös tekintettel az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program (ÉLIP) pályázatára. Az ÉLIP célja az élelmiszeripari beszállítók versenyképességének növelése a hűtéstechnológiai fejlesztések támogatásával. A pályázat keretében nyújtott támogatások új lehetőségeket teremtenek a szektor szereplői …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez