For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Mikor érdemes mobil hűtőkamrát választani?

2021. február. 23. 13:33 Hűtőtér technológia

Ha azon gondolkodik, hogy fixen telepített vagy mobil hűtőkamrába fektessen, akkor jó helyen jár! Cikkünkben bemutatjuk a mobil hűtőkonténerek előnyeit és hátrányait a fixen telepített hűtőkamrákhoz képest.

Mire használhatóak a mobil hűtőkonténerek?

Legyen szó szűkös hűtőkapacitásról vagy mobil szolgáltatásról, a mobil hűtőkamra számos helyzetben praktikus megoldás lehet.

Ez a megoldás nemcsak rendezvényeken és a vendéglátásban tesz jó szolgálatot, hanem számos más iparágban is, ahol gyorsan extra hűtőkapacitásra van szükség.

Néhány példa olyan terület, ahol mobil hűtésre lehet szükség:

 • hőmérséklet-érzékeny áruk logisztikája,
 • laborkonténerek,
 • logisztikai konténerek,
 • vadhűtés,
 • vér vagy más biológiai anyagok tárolása,
 • virágok tárolása,
 • robbanásbiztos konténerek,
 • jégszobrok tárolása.

A hűtőkonténerek többféle változatban is elérhetők, mint például a normál hűtő (0/+5°C), mélyhűtő (-18/-20°C) kivitelek, valamennyi esetben a feladatra optimalizált hűtésteljesítménnyel tervezzük meg Önnek az egységeket.

kk

Telepített kültéri konténer Bakonszeg önkormányzatának megrendelésére

Miben különböznek a mobil hűtőkamrák a fix kiviteltől?

Kétféle kültéri hűtőkonténert ajánlunk megrendelőinknek:

 • a mobil kültéri hűtőkonténert és
 • a fixen telepített kültéri hűtőkonténert.

Mivel mindkét kivitel kültérre készül, ezért kialakításban ennek megfelelő sajátosságokkal rendelkeznek. Szerkezetüket komoly hőszigetelési képességgel rendelkező szendvicspanel adja, a mobil hűtőkamra pedig külön aljzatszigetelést is kap. A hűtőkamrák paraméterei az egyéni igényeknek megfelelően és a korszerű digitális hűtésvezérlésnek köszönhetően a fix és a mobil hűtőkonténer esetében is precízen testreszabhatóak.

Mobil hűtőkonténer

Nincs meghatározott standard méret, minden esetben egyedi vevői igények alapján készítjük őket. A mobil kivitel jellemzően kisebb a fixen telepítettnél, mivel a közúti szállíthatóság méretkorlátot szab. Az alábbi méretek fölött a szállítmány túlméretesnek tekinthető, ezért jellemzően mobil hűtőkamráink méreteinek maximuma:

 • 2,5 m szélesség,
 • 6,0 m hossz,
 • 2,5-2,8 m teljes külmagasság.

Szakértői tipp:
Ha ennél nagyobb mélységű mobil hűtőkamrára van szükség, javasoljuk a standard méretű hajózási konténerben való kialakítást, hiszen emeléskor és mozgatáskor komoly statikai tényezők is szerepet játszanak.

A mobil hűtőkonténereket egy rendkívül masszív acél alváz-szerkezetre szereljük, így rendkívül hosszú élettartammal bírnak.
Másik szempont a mozgatás gyakorisága. Amennyiben csak alkalmanként mozgatjuk a konténert, úgy elegendő egy alvázkeretes daruzható vagy targoncázható kivitel. Ha viszont rendszeresen szállítjuk azt, érdemes szabványos konténer vázszerkezetben gondolkodunk.

Fixen telepített kültéri hűtőkonténer

Általában méretüket tekintve jóval nagyobbak mobil társaiknál. Habár ezt a kivitelt is konténernek nevezzük, a telepített helyről csak szétszereléssel telepíthető át. A fix kültéri hűtőkonténerek telepítési költségüket tekintve általában a fix beltéri és mobil konténerek között helyezkednek el.

Tetőszerkezet

Mind a mobil-, mind a fixen telepített kültéri hűtőkonténerek esetén kétféle módszerrel készülhet a csapadék beszivárgását megelőző tetőszerkezet:

 1. A szerkezet tetején vízzáró szigetelőréteget alakítunk ki, mely egyöntetű sík felületet képez.
 2. A konténerek tetejére acélszerkezetet és trapézlemez esővető tetőt építünk.

Az általunk használt szendvicspanelek az időjárás egyéb tényezői ellen is kiválóan védenek, illetve extra korrózióvédelemmel is elláttuk a fémfelületeket. Az alkalmazott hőszigetelés bármilyen időjárási viszony esetén garantálja a hűtőkonténerek belsejében a konstans hőmérsékletet.

Szakértői tipp:
A mobil és a fixen telepített konténerek gépészete azonos. Fontos azonban kiemelni, hogy a mobil hűtőkonténerek is hálózati áramról működtethetőek, ezért szállítás közben nem üzemeltethetőek.

A hűtőkonténer gépészeti rendszere

Mobil hűtőkamrák előnyei

1. Helytakarékosság

A meglévő fixen telepített hűtőkamra mellett is előfordulhat, hogy időszakosan, periodikusan nagyobb tárolókapacitásra van szükség. A bővítés komoly beruházással járhat, azonban a mobil hűtőkamrák használatával gyorsan orvosolható ez a probléma. Amennyiben pedig még nem rendelkezünk fixen telepített hűtőkamrával, akkor mobil hűtőkamrával gyorsan hozható létre a tárolókapacitás.

További előny, hogy a mobil hűtőkamrát kültérre telepítjük, ezért nem foglal el értékes helyet az üzemépület alapterületéből.

2. Biztonság

Az áru üzemen/épületen kívül történő elhelyezése biztonságosan megoldható, mivel mobil hűtőkonténereink kívülről kulccsal zárhatóak, így a bennük lévő áruhoz illetéktelen személy nem férhet hozzá.

3. Megbízhatóság

Mobil hűtőkamráinkat kifejezetten mozgatásra tervezzük, ezért a mechanikus stresszre kevésbé érzékenyek egy hagyományos kivitelű kamrához képest .
Nem beszélve arról, hogy áramkimaradás vagy a fix hűtőkamra meghibásodása esetén gyors és életmentő megoldás a termékek ideiglenes átmozgatása a mobilkamrába. Áramkimaradás esetén mindenképpen szükséges alkalmazni egy áramfejlesztő berendezést, mely képes a megfelelő energiával ellátni a hűtőkonténert. Gyakori ki-be kapcsolás, eső és extrém időjárás esetén is megbízható.

Hűtőépítő® mobil hűtőkonténer szállítás közben

4. Rendelkezésre állás

A mobil hűtőkamrák használata több okból is kézenfekvő lehet, hiszen mindig rendelkezésre áll, szállítható, és a kitelepített helyszínen azonnal használatba is vehető. Ez sok esetben életmentő lehet, amikor hirtelen van szükség hűtőkapacitásra egy adott helyszínen. Ráadásul pár nap alatt már a tervezés és a kivitelezés is elkészülhet, így a mobil hűtőkamra rövid időn belül használatba vehető.

Hol lehet rá szükség?

 • Telephely váltás esetén a mobil hűtőkamra könnyen szállítható és azonnal használatba vehető.
 • Több, eltérő hűtés igényű termék tárolása esetén mobil hűtőkamrával több szekció egyszerűen kialakítható.

5. Költséghatékony üzemeltetés

Működési költségek tekintetében költséghatékonyabb a telepített hűtőkamránál, hiszen kikapcsolható, amikor nincs szükség a használatára. Újbóli használat esetén pedig újraindítható.

A mobilkamra szinte bárhol elhelyezhető

Ezekre érdemes figyelni, ha mobil hűtőkamrát választ

Mozgatás során ügyeljünk az elhelyezés távolságára és a vezeték hosszára. Gyakori használat és hosszú távú tárolás esetén figyelembe kell venni:

 • az ajtó szabad nyithatóságát,
 • a hűtőkonténerhez való könnyű hozzáférhetőséget,
 • a megfelelő teherviselő aljzat biztosítását.

Kifejezetten alacsony hőmérséklet fenntartása esetén és 15 köbméteres űrtartalom felett a rendszert háromfázisú áramforrásra kell csatlakoztatni. Ezt az áramforrást akár kitelepített rendezvények esetén is biztosítani kell.

Standard hőmérsékleti tartományban, amennyiben a konténer belső térfogata nem éri el a 15 köbmétert, úgy elegendő az egyfázisú áramforráshoz történő csatlakoztatás is.

Amennyiben szakértői segítségre lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, hiszen széleskörű tapasztalatainknak köszönhetően biztosan találunk megoldást! Tekintse meg hűtőkonténereinkhez kapcsolódó referenciáinkat:

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mennyire bírja hűtője a nagy meleget?

2024. július. 16. 12:38 Hűtőtér technológia

A nyári kánikula nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kereskedelmi és ipari hűtőkamrákat is. A nagy meleg jelentős terhelést ró a hűtőrendszerek kompresszoraira, ami komoly kihívásokat és potenciális hibákat okozhat. Cikkünkben a hűtőkamrák építésében szerzett több évtizedes tapasztalatunkat osztjuk …

Teljes cikk

A Purman Team megnyerte a Red Bull Ládaderbit!

2024. július. 09. 10:03 Vállalati hírek

Minden munkatársunk összefogott, két hónapon keresztül versenylázban égtünk és hihetetlen erőket mozgattunk meg, hogy 2024 június utolsó vasárnapján rajthoz álljunk a Red Bull Ládaderbin. Az első kanyar meredek volt, de végül – és ezt mi is nehezen akartuk elhinni – …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez