For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

Mikre kell ügyelni hűtött áruk átadásánál-átvételénél nyáron?

2020. szeptember. 18. 12:22 Hűtéstechnika

A nyári időszakban a kereskedelmi egységekben, éttermekben élelmiszerbiztonsági szempontból különösen fontos a fokozott odafigyelés, a higiéniai szabályok betartása. A rendszeres fertőtlenítés, a különböző jellegű termékek és alapanyagok elkülönítése kiemelt figyelmet élveznek a napi rutinban. A hűtött, gyorsfagyasztott áruk esetében a hűtési lánc folyamatos fenntartása is fontos szerepet játszik ilyenkor. Szigorúan követni kell a NÉBIH előírásait az előállítástól kezdve a késztermékek felhasználásáig bezárólag.

Ez alkalommal a szállítási, és az áru átadás-átvételi szakaszra térünk ki bővebben, speciálisan a hűtés igénylő árucikkekre vonatkozóan.

A NÉBIH hatályos élelmiszer szállítási szabályozása kimondja, hogy „Szükség szerint az élelmiszerek szállítására szolgáló járműveknek és/vagy szállítótartályoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten tartsák, valamint, hogy lehetővé tegyék e hőmérsékletek figyelemmel kísérését.”

Az állandó hőmérsékleten tartás különösen fontos tényező a hűtött termékek esetében, hiszen, ha nyáron megszakad a hűtőlánc folyamatossága, a meleg miatt a mikroorganizmusok szaporodása felgyorsul, ami az élelmiszerek gyorsabb romlását eredményezi, esetlegesen toxinok is képződnek, melyek akár komoly ételmérgezést, fertőzést is okozhatnak.

Hogy néz ki egy hűtőlánc a gyakorlatban? Hogyan ellenőrzik, hogy folyamatos-e?

Az élelmiszert az előállítási folyamatoktól kezdve egészen a felhasználásáig viszonylag állandó, megfelelő hőmérsékleten tároljuk. A logisztika, vagyis a szállítási folyamatok a hűtőlánc második fázisa, mely alatt ideálisan a fagyasztott áru átadása-átvétele és a raktározási folyamat is hűtött térben zajlik.

Emellett törekedni kell a lehető legrövidebb szállítási időre, mivel egy mozgó járműben nem lehetséges biztosítani azokat az optimális feltételeket, mint egy fix helyen lévő hűtött raktárban. Európai viszonylatban ez az időtartam a megtett távolságtól függően 1-5 nap közé tehető. Az átvételkor és az átadás előtt egyaránt ellenőrizni kell a megfelelő higiéniai körülményeket, például csomagolt élelmiszerek esetében a csomagolás sértetlenségét is.

Alkalmaznak még ezen felül egy menetlevélhez hasonló okmányt, úgynevezett hűtőlapot ezeken a hűtőjárműveken, melyekre be- és kirakodáskor feljegyzik a hűtőtér hőmérsékletét és a termék maghőmérsékletét, illetve az út során a thermoscript műszer jegyzi digitálisan a hűtőtérben lévő hőmérsékletet.

Biztonság mindenekelőtt – avagy a maghőmérséklet-mérésének fontossága

A maghőmérséklet megmutatja, hogy az adott vizsgálandó élelmiszer középpontjában hány fok van, mekkora a belső hőmérséklete. Ennek mérésére egy speciális hőmérőt használnak nem csak a hűtött cikkek esetében, hanem a hőkezelés alkalmával is. Az olyan élelmiszerek, mint a tojás, tésztafélék, nyers húsok, halak kórokozókat tartalmaznak, melyek 75°C felett pusztulnak csak el. Ezért fontos a kellő hőkezelés, mely általa kialakul az optimális hőmérséklet, melyet ételhőmérővel nyomon követhetünk és így az általunk készített finomság biztonságosan fogyaszthatóvá válik.

Ez a mérési folyamat, ahogy már említettük a hűtött áruknál is fontos tényező, mivel ebben az esetben, ha lehűtés után ismét egy bizonyos hőmérséklet felé emelkedik a termék maghője, akkor szintén elszaporodnak a mikrobiális kórokozók, melyek a későbbiekben élelmiszerbiztonsági veszélyeket jelenthetnek. A logisztikai folyamatok során a termék egyetlen pontján sem emelkedhet a hőmérséklete a megadott érték fölé, hűtött szállítóeszközökön való árumozgatás esetén is maximum 3°C lehet a legnagyobb hőmérséklet-emelkedés.

Tippek és jó tanácsok, hogy mire figyeljünk oda fokozottan a hűtött áru átadás-átvételnél

  • Étterem tulajdonosként és boltvezetőként is egyaránt nagyon lényeges, hogy körültekintéssel válasszuk ki partnereinket a szállítmányozási feladatokra. Fordítsunk rá időt, hogy kiszűrjük ki rendelkezik a szükséges technológiai feltételekkel az elvégzendő feladatokhoz.
  • Saját részről is megfelelően ki kell alakítani az ideális feltételeket, teret a hűtött áru átvételéhez, raktározásához.

Olyan felelősségteljes, szakmailag felkészült kollégákat kérjünk fel a teendőkre, akikre bátran rábízhatjuk ezeket a munkafolyamatokat, mert így tudhatjuk majd csak valóban biztonságban vásárlóink egészségét, cégünk presztízsét is nagyban emelve ezzel.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Teljes cikk

ATEX hűtő tárolásra vonatkozó jelenlegi szabályozás és praktikus tanácsok

2021. július. 07. 12:11 Hűtéstechnika

A robbanásvédelmi szakértőt kérdeztük. Robbanásvédelemmel foglalkozó sorozatunk első részében a tárolási manipuláció (régebben aktív tárolásként ismert) és passzív tárolás különbségeit bemutatva azt vizsgáltuk, hogy milyen esetekben van dolgunk robbanásveszélyes zónával. Ezúttal azokat a jelenleg hatályos jogszabályokat és a jó mérnöki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez