For international markets we are offering the following two product ranges

Tisztatér technika

Mobil tisztatéri konténerek előnyei és hátrányai

2022. május. 14. 14:38 Tisztatér technika

A mobil tisztatéri konténerek rugalmas megoldást nyújtanak a tisztatéri kapacitás eléréséhez A közelmúltban jelentős népszerűségre tettek szert az iparágban. Ebben a cikkünkben átfogó képet szeretnénk nyújtani erről a megoldásról, ezért részletesen áttekintjük a mobil tisztatéri konténerek előnyeit, hátrányait és alkalmazásait.

A tisztaterek megkülönböztetésére számos módszert használ az iparág. A leggyakoribb az 1-től 8-ig terjedő ISO 14644 szerinti osztályokba való besorolás, de gyakran hivatkoznak különböző típusú tisztaterekre szerkezeti anyaguk alapján is.

Ha a mobilitást, azaz a szállíthatóságot vizsgáljuk, négyféle tisztateret különböztetünk meg:

  • Hagyományos tisztaterek – fix falakból állnak, nem áthelyezhetők.
  • Moduláris tisztaterek – rugalmasabb felépítéssel rendelkeznek, mivel könnyű alumínium építőelemekből készülnek, amelyek az előregyártott rendszerek pontossága miatt szerelhetők össze.
  • Szállítható tisztaterek – olyan anyagokból (például antisztatikus PVC szalagokból vagy egyéb áttetsző flexi anyagokból) készülnek, amelyek könnyen szállíthatók és gyorsan telepíthetők.
  • Mobil tisztaterek – standard konténerbe épített tisztaterek, melyek bármely helyszínre könnyen szállíthatók mind közúton, mind hajóval egyaránt, működésükhöz csupán megfelelő áramforrásra van szükség.

Általánosságban a mobil tisztatéri konténerekről

A hagyományos tisztaterekhez képest a mobil tisztatéri konténerek rugalmasabb bővítési lehetőséget biztosítanak, mivel nincs szükség különleges engedélyezési eljárásokra a szerkezet felépítéséhez, illetve telepítés is lényegesen kevesebb erőfeszítést vesz igénybe. A gyártási folyamatok gyorsasága és folyamatossága következtében a vállalatoknak gyakran idő, erőforrás vagy a szükséges munkaerő hiányában nincs kapacitásuk egy új belső tisztatér megépítésére vagy egy már meglévő kibővítésére, átalakítására. Ilyen esetben a mobil tisztatéri konténerek rendkívül előnyösnek bizonyulhatnak.

A mobil tisztatéri konténerek segítséget nyújthatnak a gyorsan változó piaci követelményekhez való alkalmazkodásban. Számos esetben racionálisabb döntés lehet beruházni egy mobil tisztatéri konténerbe, mint felépíteni egy fix, hagyományos tisztateret.

A továbbiakban a mobil tisztatéri konténerek főbb előnyeiről és hátrányairól adunk áttekintést.

A KleanLabs mobil tisztatéri konténerek egy szabványos tengeri konténer szerkezetére épülnek

Mobil tisztatéri konténerek előnyei

Költséghatékony

A hagyományos tisztaterekben az elrendezés, a légkezelő rendszer és a berendezések kialakítását minden esetben egyedileg kell megtervezni.

Ezzel ellentétben a mobil tisztatéri konténerek esetében minden szabványosított. Mivel adott a konténer szerkezete, így nincs szükség a falak, a tetőszerkezet, a mennyezet, a légkezelő rendszer és egyéb berendezések egyedi megtervezésére.

Egy tisztatér megépítése összetett és időigényes feladat. A folyamat általában több alvállalkozót igényel, ami jelentős időt vesz igénybe. Ezen túl az építési folyamat során is számos engedélyre és ellenőrzésre is szükség van.

Továbbá egy hagyományos tisztatér megépítése hetekig tartó termelési leállást eredményezhet.

A mobil tisztatéri konténerek plug and play egységként működnek, ami azt jelenti, hogy azonnal üzembe helyezhetők, így elkerülhető a termelés leállása miatti bevételkiesés.

Mindezen előnyök mellett fontos megjegyezni, hogy az ár mindig a szükséges berendezések és a szabványoknak való megfeleléstől függ. Természetesen az ISO 5 osztályú feltételeket biztosítani képes tiszta helyiségek drágábbak, mint azok, amelyek csak az ISO 8 osztályú feltételeket tudják biztosítani.

Azonnal rendelkezésre áll

A mobil tisztatéri konténerek szabványos alkatrészekből állnak, így összeszerelésük gyors és egyszerű. A hagyományos tisztaterekkel ellentétben, amelyeket a helyszínen szerelnek össze, a mobil tisztatéri konténereket a gyártó előre összeszereli, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az üzembe helyezési folyamatot.

Amennyiben mobil tisztatéri konténer mellett dönt jelentős időt és pénzt takaríthat meg az előkészítéssel és a telepítési folyamat alatti folyamatos felügyelettel. Arról nem is beszélve, hogy az előre összeszerelt tisztatéri konténerek telepítés során nem termelnek koszt és port a helyszínen.

Mobil tisztatéri konténerek szállítása

A mobil tisztatéri konténerek, ahogy nevük is jelzi, könnyen szállíthatók. A konténerek szabványos mérete 20 vagy 40 láb, ami biztosítja, hogy különböző szállítóeszközökkel, például konténerhajókkal, konténervonatokkal vagy akár teherautókkal is kompatibilisek.

A konténereket úgy tervezték, hogy különböző módon lehessen mozgatni, akár alulról (pl. targoncával), akár felülről (pl. daruval). Egyik kulcsfontosság előnye a súlya, amely lehetővé teszi a szállítást, illetve a strapabíró felépítés, amely garantálja, hogy szállítás közben nem sérül könnyen.

Ipari környezetben is bírja a strapát

A mobil tisztatéri konténerek esetében fontos, hogy ellenállóak legyenek a szélsőséges körülményekkel szemben, azaz, hogy ipari környezetben is jól teljesítsenek. A konténerek horganyzott acélból készülnek, és kívülről tartós festést kapnak. (Ha a felület nem kap megfelelő kezelést, a sós levegő és a pára rozsdásodáshoz vezethet, ami szerkezeti károkat okozhat a konténerben.)

Ellenállnak mind kémiai – például

  • a zord időjárásnak,
  • magas páratartalomnak,
  • sós levegőnek –

mind fizikai hatásoknak.

A mobil tisztatéri konténerek felszerelése adott korlátok között személyre szabható

A mobil tisztatéri konténerek hátrányai

Helyhiány

A mobil tisztatéri konténerek szabványos méretéből adódóan a belső tér viszonylag szűkös lehet. A hely csak a szabványméretek megduplázásával növelhető, ami természetesen a  költségeket is növeli.

ISO-szabványok

Fontos szempont, hogy a mobil tisztatéri konténerek az ISO14644 besorolás szerint legfeljebb ISO5 tanúsítvánnyal rendelkezhetnek. Ha alacsonyabb ISO-osztályra van szükség, a tisztatéri konténerek nem felelnek meg a magasabb tisztasági követelményeknek.

Kialakítás

A konténerek alapterülete minden esetben téglalap alakú, 1:3 vagy 5:1 arányban, amely valamelyest korlátozza az elrendezési lehetőségeket.

KleanLabs mobil tisztatéri konténerek

A nemrégiben piacra dobott KleanLabs® mobil tisztatéri konténer megfelel a biológiai, katonai vagy orvosi laboratóriumok követelményeinek. Három szabványos méretben kapható:

  • Normál – 20 láb
  • Nagy – 40 láb
  • Dupla – 2 x 40 láb

A KleanLabs® mobil tisztatéri konténerek nagymértékben személyre szabhatók. Speciális igények esetén a konténer kiegészíthető informatikai hálózattal, steril kézmosóval, kamerarendszerrel, illetve számos más opcióval.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Már elérhető a 2024-es, új IglooDoors® katalógus

2024. április. 15. 11:16 Hűtőtér technológia

Megjelent a megújult IglooDoors® katalógusunk, amelyben valamennyi jelenleg forgalmazott termékünk mellett a 2024-es újdonságok is szerepelnek. Akár új hűtőkamrát, akár a már meglévő kamrák ajtajának cseréjét tervezi, mindkét esetben hasznos információkat talál a katalógusunkban, amelyben a termékspecifikációk mellett pontos műszaki …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez