For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtőtér technológia

Ezért tervezze túl hűtőkamrája gépészetének teljesítményét

2021. június. 03. 15:31 Hűtőtér technológia

Egy hűtőkamra megrendelésénél a legfontosabb paraméter, hogy hány légköbméter hűtött vagy mélyhűtött térre van szükség. A kapott paraméter alapján kezdjük meg a hűtőtér gépészeti tervezését a megfelelően túlméretezett teljesítmény elérésének érdekében. Ahhoz, hogy a hűtőkamra gépészete adott légköbmétert biztonsággal le tudjon hűteni és intenzív használat mellett is megfelelően működjön, ajánlott túltervezni a teljesítményét. Hogy mik ennek az okai és hogyan zajlik a tervezés? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe ebben a cikkünkben.

Vizsgáljuk a mélyhűtött áru szemszögéből – Ez történik a hűtőláncban

Példaképp vegyünk egy raklapnyi (azaz jelentős mennyiségű) mélyhűtött árut, amelynek a logisztikai lánc elején a maghőmérséklete -18 °C. A hűtőkamrából történő kitárolás és a szállító járműbe történő bepakolás során az áru hőmérséklete emelkedni kezd. A szállító járművek hűtési kapacitását általában nem az ajtó folyamatos ki- és becsukására tervezik, így a beáramlott meleg levegő sem kedvez a hűtött árunak.

A jármű indulásakor nehéz a hűtőkamrát adott hőmérsékletre visszahűteni az idő rövidsége és a környezeti hőmérséklet beáramlása miatt; ennek megfelelően pedig az áru visszahűtése is igazi kihívást jelent.

Amikor a jelentős hőtömeggel bíró áru megérkezik a célállomásra, a maghőmérséklete már -3/ -5 °C lehet, ami egy kb. 1 tonnás szállítmánynál óriási terhelést és többlethőmérsékletet jelent a hűtőkamrának. A fenti érték a mélyhűtött áruk esetében még elfogadható lehet, de fontos figyelembe venni, hogy a maghő emelkedésének következtében elszaporodhatnak a mikrobiális kórokozók, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Éppen ezért a termékek maghője nem emelkedhet 3 °C-kal magasabbra a logisztikai folyamatok során sem, azaz a -15 °C-ot nem haladhatja meg.

Adott kapacitásra tervezett mélyhűtő kamrának komoly problémát okozhat, jelentős mennyiségű hőtömeggel rendelkező árut tárolnak be

Mi történik ilyenkor?

Ha egy “kicentizett” kapacitású hűtőkamrával van dolgunk, melybe a fenti példa alapján az 1 tonna -3/-5 °C árut betárolják nyitott ajtó mellett, az a kamra napokig tartó küzdelmével jár majd.

Ez számos karbantartási problémához vezet, és a gépészet állandó terhelése miatt hangos működést eredményez. A hűtőkamra üzemeltetői gyakran gondolják úgy, hogy nem működik megfelelően a hűtőház, azonban ez nem így van. A hűtőtér működik, csak óriási a kamrába bevitt hőterhelés, hiszen nem erre a kapacitásra számolták ki a teljesítményt a mérnökök.

Ha nem számolunk azzal, hogy ekkora hőtömeg visszahűtése is előfordul, az számos zavarhoz vezethet. Azonban ha megfelelően van méretezve a hűtőkamra gépészetének teljesítménye, nem tapasztalunk fennakadást és a visszahűtés zökkenőmentesen végbemegy.

Ezért ne terheljük túl a hűtőkamrát

Hatékony hűtés csak akkora mennyiségű hűtött áru esetén realizálható, amennyire a kamrát eredetileg tervezték. Amennyiben a hűtőkamrát túlterheljük, azzal a hűtési hatékonyság is csökken. Ennek eredményeképpen megromolhat az áru vagy befolyásolja az eltarthatóságát, miközben az energiaköltségek is megnövekednek.

Továbbá intenzívebb karbantartásra lesz szükség magasabb költségek mellett, így a beruházási szakaszban megspórolt összeg az üzemeltetés során karbantartási költségként merül fel.

Melyek a túlterhelt hűtő- vagy mélyhűtő kamra jelei?

Ha a hűtőkamrát túlterhelik, számos rendellenes működési jelenség figyelhető meg. Ezek a túlterhelés megszüntetésével visszaállíthatók, azonban egy túlméretezett hűtőkamra esetében nem is jelennek meg.

Mik ezek a jelenségek?

  • a mélyhűtőkamra belsejében jegesedési folyamatok indulnak meg
  • a kompresszor hallhatóan erőlködik, hangos
  • megromlanak az ételek
  • megnövekszik az elektromos áramigény
  • áru mozgatását követően hosszú idő alatt áll vissza a várt hőmérséklet

A hűtőkamra tervezésének szempontjai videóban

Hűtési kapacitás tervezése

A hűtőkapacitás tervezésénél számos tényezőt figyelembe veszünk, úgy, mint a hőátadás, a hűtő teljesítmény, a terhelés, a hőleadás és a légbeáramlás.

Hőátadás

5-15% közé tehető a hőátadás, azaz a hidegebb és melegebb testek közötti hőáramlás. A hűtőkamrában a hő jellemzően a falakon, tetőn és padlón keresztül kerül átadásra. Természetesen a pontos értéket nagyban befolyásolja a hőszigetelés minősége is.

Hűtött áru hűtése

A hűtött áru hűtéséhez szükséges teljesítmény teszi ki a hűtőkapacitás legnagyobb részét, mintegy 55-75%-ot. Ebbe beletartozik az áru betárolása, kitárolása, az áruk és csomagolásuk hűtése és az áru hőleadása is.

Használatból adódó terhelés

A belső terhelés körülbelül 10-20%. Ide tartozik az emberek által leadott hő, a berendezések által termelt hő és a világítás is. A berendezések hőleadása 1-10 %-ra tehető, melyet elsősorban a mélyhűtő berendezés motorja generál.
A légbeáramlás nyitott ajtónál ki-betárolás közben 1-10%-ot tesz ki, illetve ide tartozik még a szellőztetés is, amennyiben a tárolt élelmiszernek szüksége van erre.

 

 

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Újrahasznosított jégkunyhóval áll rajthoz a Hűtőépítő

2024. június. 14. 15:12 Vállalati hírek

Hatalmas, korábban még sohasem látott kihívással néz szembe csapatunk a nem-motoros járművek versenyének csúcsát jelentő Red Bull Ládaderbin, ahol egy újrahasznosított alapanyagból készült jégkunyhóval állunk rajthoz. Mindig is szerettük a kihívásokat, az egyedi megoldásokat, az olyan feladatokat, amikhez kell egy …

Teljes cikk

Az IglooDoors® hűtőajtók megfelelősége

2024. május. 09. 10:21 Hűtőtér technológia

A hűtőkamra ajtók alapvető elemei minden olyan létesítménynek, ahol a hőmérséklet-szabályozás kulcsfontosságú, mint például az élelmiszer-tárolás vagy a gyógyszeripar. Ezeknek az ajtóknak a megfelelés a releváns szabványoknak és a megfelelőségi dokumentáció, valamint teljesítmény nyilatkozatok birtoklása, amelyeket egy akkreditált építésügyi intézet …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez