For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

Mi szükséges ipari és kereskedelmi hűtőkamrák létesítéséhez?

2018. november. 02. 10:36 Hűtéstechnika

Egy új hűtőkamra létesítése mindig jelentős lépés egy vállalkozás életében, ezért szükséges azt úgy megvalósítani, hogy a megrendelő és üzemeltető a lehető legprofibb kiszolgálást kapja, azaz a megrendelésen túl már ne legyen különösebb feladata a terep előkészítésével. Azonban van néhány olyan dolog és feltétel, amely az újonnan építendő hűtőkamrák részére szükséges előkészíteni:

Aljzat: Beltéri telepítésű hűtők esetén szükséges olyan teherviselő síkfelületű aljzat, amelyre a hűtőkamra telepítését meg tudjuk kezdeni. Azért fontos, hogy sík, vízszintes felület legyen, mert a hűtőkamra falszerkezete követi a talaj esetleges lejtését vagy egyenletlenségeit, így hűtőkamra falak függőleges és minden irányban derékszögű megépítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő aljzat.

Csurgalékvíz elvezetés: A hűtőkamrákban a működés során a hőcserélő felületén jégréteg rakódik le, melyet automatikusan leolvasztunk és az kondenzvíz formájában távozik a hűtőkamrából. Ennek a folyamatosan képződő cseppvíznek szükséges, hogy legyen elfolyási lehetőség biztosítva. Ehhez a legtöbb esetben egy falban kialakított bűzelzárt PVC lefolyó szükséges, mely a hűtőkamrán kívül helyezkedik el és a kollégáink bele tudják kötni a hűtőkamra elfolyó kondenzvizét. A másik lehetőség, ha szabadba vagy gyűjtőtartályba folyik a cseppvíz.

Elektromos betáp: Minden projekt esetén külön egyeztetjük a szükséges elektromos betáp igényt, melyet vagy a hűtőkamra telepítési helyén, vagy a hűtőaggregát telepítési helyén szükséges kialakítani. A hűtőkamra elektromos betápja mindenképp rendelkezzen leválasztó kapcsolóval és megfelelően méretezett megszakítóval.

Megközelíthetőség: A megközelíthetőség nem csak a kivitelezést követő üzemeltetési útvonalakat jelenti, hanem figyelemmel kell lenni arra, hogy a hűtőkamra falszigetelő elemeit hogyan és milyen útvonalon tudjuk beszállítani a telepítés helyére. A hűtőkamrát nyilván nem egy kész egységben szállítjuk, hanem lapra szerelve, de sok esetben a szigetelő panelek túl nagy méretűek ahhoz, hogy egyszerűen a helyszínre tudjuk azokat juttatni.

Szellőzés: A hűtőberendezéseknek optimális szellőzésre van szüksége. Ezért a telepítési hely megválasztásakor különösen ügyelni kell arra, hogy a kültéri egység – azaz a hűtőaggregát olyan telepítési helyre kerüljön, amely rendelkezik az előírt szellőzéssel. A hűtőaggregátok természetesen különtelepíthetőek a kamráktól, akár 10-20 méteres távolságra is. A legoptimálisabb megoldás, ha ezeket az egységeket kültérre telepítjük, mely lehet oldalfalon vagy akár lapos tetőn is. Ha a hűtőaggregát beltérre kerül telepítésre, akkor a megfelelő mértékű légcseréről gondoskodni kell.

Aljzat: Számos normál hűtőkamra úgynevezett padló nélküli kivitelben készül, azaz a padló szigetelés nem része a hűtőkamrának. A megfelelő tisztát tartás érdekében ezen kamrák legtöbbször fagyálló greslap burkolattal rendelkeznek, mely akár már a kamra telepítése előtt is elkészülhet!

Munkavégzésre alkalmas helyszín: A hűtőkamrákra úgy tekintsünk, mint gépekre és berendezésekre. Egy építési terület nem biztos, hogy alkalmas a kamrák telepítésére, ezért javasolt olyan időpontra ütemezni a kamrák telepítését, amikor az építőmesteri munkák már elkészültek, de legalább előrehaladott állapotban vannak. Például a konyhai csempeburkolatok kifugázva elkészültek, vagy a kamrák aljzata burkolva elő van készítve. Emellett hely szükséges a szerszámaink, eszközeink és a kamra anyagainak tárolásához, elektromos áram vételezési helyre van szükségünk a telepítési hely közelében, valamint a megközelítési, rakodási útvonalaknak is szabadnak kell lenniük.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

Mire figyeljünk érlelőkamra kialakításakor?

2021. január. 15. 08:49 Hűtéstechnika

Élelmiszeripari és a vendéglátásban használt hűtőkamrákban, hűtőterekben egyre gyakrabban találkozni érlelőkamrákkal, melyeknek kontrollált környezetet kell biztosítania jellemzően sajtok és húsáruk számára. A kereskedelmi érlelőkamráknak számos speciális funkciót is tartalmazniuk kell, szárító és párásító funkció váltják egymást rövid periódusokban. Gondolkodj globálisan, …

Teljes cikk

Tisztatéri szabványok összehasonlítása

2020. november. 17. 16:38 Tisztatér technika

A tisztatéri szabványok nélkülözhetetlen szabályozások ahhoz, hogy adott iparágban az értéklánc különböző szinten lévő résztvevői zökkenőmentesen tudjanak együtt dolgozni. Az általánosan elfogadott és globálisan alkalmazott szabványokat minden iparági szereplő elfogadja és alkalmazza, azonban az egyes követelmények iparáganként eltérőek lehetnek. Több …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez
iparimarketing.hu