For international markets we are offering the following two product ranges

Hűtéstechnika

Mi szükséges ipari és kereskedelmi hűtőkamrák létesítéséhez?

2018. november. 02. 10:36 Hűtéstechnika

Egy új hűtőkamra létesítése mindig jelentős lépés egy vállalkozás életében, ezért szükséges azt úgy megvalósítani, hogy a megrendelő és üzemeltető a lehető legprofibb kiszolgálást kapja, azaz a megrendelésen túl már ne legyen különösebb feladata a terep előkészítésével. Azonban van néhány olyan dolog és feltétel, amely az újonnan építendő hűtőkamrák részére szükséges előkészíteni:

Aljzat: Beltéri telepítésű hűtők esetén szükséges olyan teherviselő síkfelületű aljzat, amelyre a hűtőkamra telepítését meg tudjuk kezdeni. Azért fontos, hogy sík, vízszintes felület legyen, mert a hűtőkamra falszerkezete követi a talaj esetleges lejtését vagy egyenletlenségeit, így hűtőkamra falak függőleges és minden irányban derékszögű megépítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő aljzat.

Csurgalékvíz elvezetés: A hűtőkamrákban a működés során a hőcserélő felületén jégréteg rakódik le, melyet automatikusan leolvasztunk és az kondenzvíz formájában távozik a hűtőkamrából. Ennek a folyamatosan képződő cseppvíznek szükséges, hogy legyen elfolyási lehetőség biztosítva. Ehhez a legtöbb esetben egy falban kialakított bűzelzárt PVC lefolyó szükséges, mely a hűtőkamrán kívül helyezkedik el és a kollégáink bele tudják kötni a hűtőkamra elfolyó kondenzvizét. A másik lehetőség, ha szabadba vagy gyűjtőtartályba folyik a cseppvíz.

Elektromos betáp: Minden projekt esetén külön egyeztetjük a szükséges elektromos betáp igényt, melyet vagy a hűtőkamra telepítési helyén, vagy a hűtőaggregát telepítési helyén szükséges kialakítani. A hűtőkamra elektromos betápja mindenképp rendelkezzen leválasztó kapcsolóval és megfelelően méretezett megszakítóval.

Megközelíthetőség: A megközelíthetőség nem csak a kivitelezést követő üzemeltetési útvonalakat jelenti, hanem figyelemmel kell lenni arra, hogy a hűtőkamra falszigetelő elemeit hogyan és milyen útvonalon tudjuk beszállítani a telepítés helyére. A hűtőkamrát nyilván nem egy kész egységben szállítjuk, hanem lapra szerelve, de sok esetben a szigetelő panelek túl nagy méretűek ahhoz, hogy egyszerűen a helyszínre tudjuk azokat juttatni.

Szellőzés: A hűtőberendezéseknek optimális szellőzésre van szüksége. Ezért a telepítési hely megválasztásakor különösen ügyelni kell arra, hogy a kültéri egység – azaz a hűtőaggregát olyan telepítési helyre kerüljön, amely rendelkezik az előírt szellőzéssel. A hűtőaggregátok természetesen különtelepíthetőek a kamráktól, akár 10-20 méteres távolságra is. A legoptimálisabb megoldás, ha ezeket az egységeket kültérre telepítjük, mely lehet oldalfalon vagy akár lapos tetőn is. Ha a hűtőaggregát beltérre kerül telepítésre, akkor a megfelelő mértékű légcseréről gondoskodni kell.

Aljzat: Számos normál hűtőkamra úgynevezett padló nélküli kivitelben készül, azaz a padló szigetelés nem része a hűtőkamrának. A megfelelő tisztát tartás érdekében ezen kamrák legtöbbször fagyálló greslap burkolattal rendelkeznek, mely akár már a kamra telepítése előtt is elkészülhet!

Munkavégzésre alkalmas helyszín: A hűtőkamrákra úgy tekintsünk, mint gépekre és berendezésekre. Egy építési terület nem biztos, hogy alkalmas a kamrák telepítésére, ezért javasolt olyan időpontra ütemezni a kamrák telepítését, amikor az építőmesteri munkák már elkészültek, de legalább előrehaladott állapotban vannak. Például a konyhai csempeburkolatok kifugázva elkészültek, vagy a kamrák aljzata burkolva elő van készítve. Emellett hely szükséges a szerszámaink, eszközeink és a kamra anyagainak tárolásához, elektromos áram vételezési helyre van szükségünk a telepítési hely közelében, valamint a megközelítési, rakodási útvonalaknak is szabadnak kell lenniük.

Tekintse meg további bejegyzéseinket

A NÉBIH-et kérdeztük 4. rész – Gyorslehűtés

Hűtéstechnika 2019. november. 19. 12:16

Már jól megszokott sorozatunkban egyenesen a szakértőhöz, a NÉBIH-hez fordulunk kérdéseinkkel, így egész más szemszögből, az ellenőrző hivatal szemével, nyerünk rálátást egy-egy témára. Ezúttal a gyorslehűtéssel kapcsolatos kérdéseket boncolgattuk. Mire kell ügyelni meleg készételek lehűtésekor? (+60°C/+90°C) A NÉBIH felhívja a …

Teljes cikk

KleanLabs® élelmiszeripari tisztaterek

Tisztatér technika 2019. november. 15. 15:08

A tisztaszobák és tisztaterek hosszú ideje alkalmazásban vannak a gyógyszeriparban, a mikroelektronikában, a biotechnológiában, azonban az utóbbi időszakban az élelmiszeripar is egyre növekvő érdeklődést mutat a modern tisztaterek iránt. Ez nem véletlen, hiszen az egyre gyorsuló fogyasztói társadalomban egyre nagyobb …

Teljes cikk

Vissza a többi cikkhez